Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Ponedeljak, 21 Septembar 2026, 20:33

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 122 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Petak, 03 Februar 2017, 09:15 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 02 Septembar 2014, 13:38
Pol: Seka
Vlado, Jack :text-bravo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 Februar 2017, 09:54 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 03 Oktobar 2014, 11:59
I ja zahvaljujem za pisanija i slike Beca.. volim taj grad :romance-heartsthree:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 14 Novembar 2017, 15:40 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ponedeljak, 25 Avgust 2014, 12:48
Pol: Bata
Jel postoji u blizini Beca ( do 100km ) neko autenticno planinsko selo? Ono drvene kucice, okolo sve brda, klopaju se domace kobaje, pije domace mutno pivo... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 15 Novembar 2017, 11:39 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Samo znam da je Bratislava na toj udaljenosti od Beča! :) Šta kažu google mape?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 16 Novembar 2017, 01:06 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Za Bratislavu znam, vec je zabelezena. :) Ali neko zanimljivo selo nikako da nadjem.
Igrom slucaja imacu poprilicno vremena, jer cu skoro 10 noci da provedem u Becu, pa gledam sta bih jos mogao u blizini da obidjem.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 16 Novembar 2017, 12:13 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Na netu sigurno ima nekih predloga, ali da li će to biti zanimljivo selo, ne znam... Jedino da sami istražujete pomoću googl mape. :) Super ti je to ispalo! :smesko-gore-dole:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 16 Novembar 2017, 12:47 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:29
Lunatic je napisao:
Za Bratislavu znam, vec je zabelezena. :) Ali neko zanimljivo selo nikako da nadjem.
Igrom slucaja imacu poprilicno vremena, jer cu skoro 10 noci da provedem u Becu, pa gledam sta bih jos mogao u blizini da obidjem.

Има један дорф, зове се Парндорф :smesko-levo-desno: :smesko-levo-desno: :smesko-levo-desno: .
То село избегни максимално.

Ако можеш, наватај неки цуг или ако си вагеном па правац Салцбург :mrgreen: .

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 16 Novembar 2017, 13:58 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Da sam sam, sigurno bih preskocio.ALI, draga je to vec utefterila na spisak. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 17 Novembar 2017, 20:18 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 02 Septembar 2014, 13:38
Postoji nesto bolje od tog Pandorfa i nalazi se na suprotnoj strani. Zaboravih kako se zove taj drugi ŠC ali izguglaj pa ces videti. Mnogo je povoljniji od Pandorfa.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 04 Decembar 2017, 19:02 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
DakleM, Beč, sam početak decembra.

U mojoj glavi Beč je sunčani grad. Nekako se uvek potrefi da, iako smo tu dolazili u periodu decembar-januar-februar, uvek je bivalo sunčano, ili bar pretežno sunčano. Samo te jedne godine je snežuljak poprašio krovove tog jutra kad smo kretali nazad. Sve ostalo vreme je bilo divno za špartanje. Hladno, ali sunčano. Uživanjac.

I, Lune je skroz u pravu, treba doći na bar nedelju dana... ako ima prilike. Biće valjda i to nekad. Mi smo uvek bivali u vikend varijanti: jedan dan šopinga, jedan dan razgledanja. Deca = kompromis, ne možeš drugačije...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 04 Decembar 2017, 19:49 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Šta smo lepo videli ovaj put:
Hundertwaserhouse, zimski, odavno mi želja... Fotkano iz delova, jer nemam dovoljno širok objektiv da stane celina, iako sam pokušala
Slika

Slika

Slika

Zašto sam želela da je vidim zimi? Puzavice su bez lišća, pa izgledaju kao grafika na fasadi... Pa znam da mu to nije bila namera, ali meni se sviđa.

Može se diskutovati da li je umetnik bio pod uticajem Gaudija, ili ne, u svakom slučaju, sviđa mi se ta varijanta želje za prirodnim, organskim oblicima u arhitekturi... osim kad su u pitanju stepenice i podovi ;)
Slika

Bezbednije je i lakše kad su tu ravne linije, ali to bi narušilo celinu autorove ideje prirodnog izgleda... Estetika celog prostora mi je u svakom slučaju interesantna, onako šarena i otkačena, i... da, sviđa mi se :D
Naročito kao odmak od uštogljenog klasicizma ili kičastog baroka... kao izraz buntovničkog detinjeg duha... mala pobuna nesputane mašte nad krutom formom... tako nekako.

Slika

Slika

Slika

A sad baš zamisliti ceo jedan grad takav... bilo bi malkico šizofreno?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 04 Decembar 2017, 20:17 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Karlova crkva (Karlskirche)
Ulaznica je 8€ za odrasle, 4 za studente

Jedna od evropskih zavetnih crkava-zahvalnica za prestanak kuge, koja je, u tom naletu, u ovom gradu odnela 8000 duša... Sagradio ju je Karlo VI, 1716-1737 godine, sa idejom da bude 'najlepša crkva sa ove strane Alpa'. Karlo je odlučio da ovo bude zavetna crkva celog carstva, pa su svi delovi Habzburškog carstva dobili naređenje da učestvuju u njenoj izgradnji, slanjem materijala ili novca. Posvećena je carevom svecu zaštitniku, sv. Karlu Borromeu.
Slika

Lepa je. Kitnjasti barok u punom zamahu. Totalna eklektika stilova, od stare Grčke i Rima, sve do svojih savremenika iz drugih carstava. Celina građevine je kao skulptura, koja pokazuje razvoj sveta od najranijih dana, a iznad svega, na samom vrhu je zlatni krst. Spolja je od kamena, iznutra je mermer. Na ulazu su dva stuba sa spiralnim prikazima scena iz života sv. Karla. I anđeo koji drži mač nad gradom (simbolizuje ga katedrala)
Slika

Slika

Do vrha kupole većim delom ide lift, nakon toga ima i nešto stepenica (drvenih, na metalnoj konstrukciji), pogled odozgo na grad bio bi spektakularan da se do tih prozora može prići, i da zaštitna žičana rešetka nije tako gusta...
Slika

Pogled iz riznice mi je bio privlačniji za fotkanje, jer se lepo vidi parkić i tezge božićnog vašara, pardon, marketa :D
Slika

E sad, cela ta konstrukcija sa sve liftom, možda čak sama ideja takve konstrukcije unutar crkve, mi je nekako odbojna, narušava mi i vizuelni doživlljaj i samu energiju prostora... No, to je tek moje viđenje...
Crkva jeste prelepa, i retko je (da ne kažem nemoguće) da imate priliku da prelepe freske i dekoracije sa svoda vidite baš tako izbliza.
Slika

Slika
(Obratiti pažnju na tadašnji 3D efekat - kako su naslikani ornamenti plastike, sa sve senkom koju bi bacali da su stvarno trodimenzionalni...)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 04 Decembar 2017, 20:43 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Marija Terezija, jedna od impresivnih vladarki Evrope... Prilažem i svoju fotku, iako mi se Vladina više sviđa...
Slika

Ćerka gorepomenutog Karla VI, koji je, zbog činjenice da nije imao muškog potomka koji bi nasledio krunu, doneo dekret po kome je omogućeno da i kćeri mogu biti prestolonaslednici. Kada je umro, Marija Terezija je imala svega 23 godine, i svi plemići koji su mu se zakleli na vernost i da će podržati njegovu odluku, okrenuli su joj leđa, Pruska je odmah napala, i to je rezultiralo krvavim osmogodišnjim Ratom za austrijsko nasleđe. Iz ovog rata Marija Terezija je izašla kao pobednik, jer je vojska ostala verna njoj i pokojnom caru iako čak mesecima nije bila plaćena... Održala se na tronu i vladala je 40 godina. Uradila je sjajne stvari za Austriju, uvela ograničenje na poreze kmetova, obavezno školovanje za decu od 6 do 16 godina, reformisala državnu upravu... Na ovom spomeniku, taj dekret joj je u levoj ruci, ali čak i sa takvim dokumentom koji joj je davao legitimitet, i dalje je nosila sve svoje titule u muškom rodu: bila je car Austrije :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 04 Decembar 2017, 21:15 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Hofburg kompleks, prošli smo sa unutrašnje strane, preko Trga heroja (Heldensplatz). Ovo je Novo krilo (Neue Burg) i ispred njega spomenik Eugenu Savojskom

Slika

I sa druge strane, spomenik nadvojvodi Karlu
Slika

Stari deo
Slika

Ko bi rekao da ovako izgleda svod prolaza-kapije...
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 04 Decembar 2017, 21:37 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Prošli pored Španske škole jahanja, pa kroz Graben ulicu pored Stuba kuge iliti spomenika svetom trojstvu
Slika

... tu se vide okačeni 'lusteri' (i htela sam da ih slikam i po noći, ali ovaj put nisam)...

... pa smo produžili do Štefansplaca i katedrale, čiji je krov izgledao divno pod jutarnjim suncem
Slika

To je bila ta šetnjica

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 122 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.