Karlova crkva (Karlskirche) Ulaznica je 8€ za odrasle, 4 za studente
Jedna od evropskih zavetnih crkava-zahvalnica za prestanak kuge, koja je, u tom naletu, u ovom gradu odnela 8000 duša... Sagradio ju je Karlo VI, 1716-1737 godine, sa idejom da bude 'najlepša crkva sa ove strane Alpa'. Karlo je odlučio da ovo bude zavetna crkva celog carstva, pa su svi delovi Habzburškog carstva dobili naređenje da učestvuju u njenoj izgradnji, slanjem materijala ili novca. Posvećena je carevom svecu zaštitniku, sv. Karlu Borromeu.

Lepa je. Kitnjasti barok u punom zamahu. Totalna eklektika stilova, od stare Grčke i Rima, sve do svojih savremenika iz drugih carstava. Celina građevine je kao skulptura, koja pokazuje razvoj sveta od najranijih dana, a iznad svega, na samom vrhu je zlatni krst. Spolja je od kamena, iznutra je mermer. Na ulazu su dva stuba sa spiralnim prikazima scena iz života sv. Karla. I anđeo koji drži mač nad gradom (simbolizuje ga katedrala)

Do vrha kupole većim delom ide lift, nakon toga ima i nešto stepenica (drvenih, na metalnoj konstrukciji), pogled odozgo na grad bio bi spektakularan da se do tih prozora može prići, i da zaštitna žičana rešetka nije tako gusta...

Pogled iz riznice mi je bio privlačniji za fotkanje, jer se lepo vidi parkić i tezge božićnog vašara, pardon, marketa

E sad, cela ta konstrukcija sa sve liftom, možda čak sama ideja takve konstrukcije unutar crkve, mi je nekako odbojna, narušava mi i vizuelni doživlljaj i samu energiju prostora... No, to je tek moje viđenje...
Crkva jeste prelepa, i retko je (da ne kažem nemoguće) da imate priliku da prelepe freske i dekoracije sa svoda vidite baš tako izbliza.

(Obratiti pažnju na tadašnji 3D efekat - kako su naslikani ornamenti plastike, sa sve senkom koju bi bacali da su stvarno trodimenzionalni...)