Verovatno će Serifos u zimu poneti malo bele boje ili u proleće zelene, ali većinu vremena ostrvo će imati sjajnu braon ili boju rđe u skladu sa svojim nadimkom – gvozdeno ostrvo. Nadimak duguje rudarenju gvožđa više vekova sve do 30-tih godina prošlog veka.
U jednoj od verzija grčke mitologije, Kiklopi su navodno boravili na Serifosu - zbog toga se često ostrvo naziva i „ostrvo Kiklopa“. Ova stvorenja, deca Boga Posejdona, čudovišna i ogromna, živela su u jugozapadnom delu ostrva, između Mega Livadi i Koutalas. Prema mitu, tokom svog dugotrajnog i višegodišnjeg putovanja nazad na Itaku, Odisej je pristao i na Serifos. Lutajući kopnom, zajedno sa svojim mornarima, naišao je na najopasnijeg od svih Kiklopa, Polifema, koji ih je sve zatvorio u pećinu i počeo da ubija jednog za drugim. Odisej je uspeo da ubode zapaljeno drveno deblo u Kiklopovo oko. U očajničkom pokušaju da zaustavi bekstvo mornara, sada slepi Polifem je podigao ogroman kamen, koji je bacio prema njihovom brodu. Po legendi taj kamen je zapravo neplodno ostrvo, ostrvce „Garbias“ (ili „Mikronisi“), koji se vidi jugozapadno od Kalo Ampeli, uz ivicu zaliva.
Serifos ima sreću da je još mit vezan za njegovu istoriju. Mit o Perseju počinje od proročišta u Defiju kada se Akrisios radoznao da sazna da li će dobiti muško potomstvo obratio proročici Pithia. Umesto toga, saznaje da će ga ubiti sopstveni unuk, sin koji će Danaja jednog dana imati. On odlučuje da zatvori ćerku, da ne bi zatrudnela. Međutim, Zevs opčinjen njenim šarmom uspeva da joj se približi. Nekoliko meseci kasnije Persej je rođen. U želji da spreči proračanstvo i ne želeći da ih ubije, Akrisios zaključava Danaju i bebu u drveni sanduk (nazvan "larnaka") koji je bacio u Egejsko more, ostavivši ih na milost i nemilost bogova. Mnogo dana kasnije sanduk je iznesen na obalu Serifosa, gde ga je pronašao dobrodušni ribar Diktis, brat vladaoca ostrva Polidektisa. Godine su prolazile i Persej je postao snažan mladić. U međuvremenu se Polidektis zaljubio u Danaju i smatrao je da joj je sin prepreka u njihovoj ljubavi. Tako mu je odredio zadatak za koji je smatrao nemoguće ostvariti: da pronađe i odrubi glavu Meduze, prelepe sirene koju je proklela boginja Atina i preobrazila u čudovište sa zmijama umesto kose i pogleda koji okameni svakog smrtnika koji je pogleda. Priču uglavnom znate. Persej je započeo svoje putovanje uz pomoć boginje Atine, Hermesa i Nimfe, koji su mu darovali par krilatih sandala, oštar mač, sjajni štit, magičnu vreću i šlem Had koji je svakog ko ga je nosio učinio nevidljivim. Pokazali su mu put do “Graias” (stare žene), tri veštice koje su delile jedno oko i koje su znale gde se nalazi Meduza. Kada je stigao do pećine starih veštica, uspeo je ukrade njihovo jedino oko i da izvuče informacije koje su mu bile potrebne. Nevidljiv, prišao je Meduzi i gledajući kroz odraz svog štita da izbegne njen pogled, presekao Meduzi glavu i stavio je u vreću. Mit kaže da je odsecanje glave Meduze stvorilo gigantskog krilatog konja kojeg je Persej ukrotio i uzjahao na povratku kući.
Po povratku na Serifos, ne verujući u Persejevo dostignuće, Polidektis zahtevao da vidi glavu Meduze što je skamenilo kralja i njegove sledbenike kada su je pogledali, dajući ostrvu stenoviti pejzaž.
Kada je Persej legao da se odmori, iscrpljen ovom avanturom, buka koju su žabe sa ostrva napravile ga je toliko iznervirala, da je tražio od Zevsa da im ukrade glas. Ovo je, prema jednoj verziji, razlog zašto je idiom “Serifian frog” ili “žaba iz Serifiosa” postala poslovica kojom se opisuje budalasta osoba koja samo galami a bez ikakvih retoričkih sposobnosti.
Simboli Perseja, Meduze i žaba susreću se u drevnim novčićima iz 6 veka pre nove ere, povezujući Serifosovu mitologiju i istoriju. A simbol žabe pojavljuje se i danas na mnogim suvenirima ili detaljima u kafićima i restoranima.
Od maja do oktobra severni vetrovi Egejskog mora su prilično dominantni – tzv. meltemi čija se snaga i trajanje povećavaju krajem jula i u avgustu. Kikladski meltemi održava klimu hladnom tokom letnjih meseci, nudeći uz sunce i prijatne vremenske uslove za turiste. Ovog septembra je prešao u zavodljivi povetarac i mislim da sam ove godine imao najlepše vreme.

Možda i prema mapi plaža deluje najlogičnije smestiti se u luci Livadi. A i iskustvo sa drugih ostrva u kojima je luka neposredno ispod Hore je pokazalo da je to najbolje rešenje i logistički za dolazak / odlazak i za kretanje po ostrvu, za snabdevanje, izbor smeštaja a i cene su tu najpovoljnije. Ja letovanje vezujem za obilazak plaža pa ću opis ostrva početi prikazom plaža.
Livadakia je na pešačkoj udaljenosti od sela Livadi, a od parkinga je potrebno se spustiti stepenicama ~ 3 min. U centralnom delu plaže se nalaze ležaljke, ali je najveći deo plaže za sopstveni mobilijar. Duž cele plaže se nalazi drveće tamarisa koje daje prirodan hlad. U pozadini plaže se nalazi nekoliko barova i restorana i kamp Coralli sa prodavnicom. Plaža je uglavnom peskovita, a ponegde je sitan šljunak i na plaži i prilikom ulaza u vodu. Što se ide dalje od luke plaža je peščanija. Prednost ove plaže je što je dobro zaštićena od vetra. Mana je što na morskom dnu postoje „ostrva trave“ pa voda nema tu lepu tirkiznu boju.
Ako bi se produžilo stazom koja ide iznad plaže na ~5 min nalazi se plaža Karavi na kojoj borave i nudisti. Ja je nisam posetio jer je na internetu pisalo da je na ulazu kamena ploča, a ja to ne volim. Iako je ovo plaža u mestu veoma je prijatna i tiha i meni je prijala iako to nije tip meni omiljenih plaža. Na njoj sam se kupao samo prvog i poslednjeg dana i dana kada je polazak turističkog autobusa bio kasno za moja shvatanja odmora.

Avlomonas ili Livadi je prava plaža u mestu, dosta dugačka, peščana i na plaži i prilikom ulaska u more i sa dosta dugim plićakom. Povremeno se nailazi na ležaljke okolnih taverni i barova, mogu se iznajmiti pedaline ili se baviti sportovima na vodi. Uz plažu postoji drvored ali ne može se koristiti hlad tokom celog dana. U blizini plaže ima svega: taverni, prodavnica, barova, svlačionica, rampi za ulazak u vodu invalida. Naravno da je na ovoj plaži najveća gužva, bilo je i dosta lokalaca, porodica sa malom decom. Može vam se desiti da vam mačka zauzme peškir dok ste u vodi. Plažu sam zapravo posećivao poslepodne kada je povratak busa sa plaže bio ranije.

Agios Sostis je najbliža plaža do koje vozi turistički bus. Broj polazaka i vreme se menja tokom sezone pa ga neću navoditi, a cena karte u jednom smeru je 2e. Plaža je udaljena ~3 km od luke i potrebno je ~ 40 min da se do plaže dođe pešaka i to istim putem kojim idu i automobili. Od bus stajališta (asfalta) potrebno je ~15 min pešačenja makadamskim širokim putem do plaže, a lokalci su do same plaže dolazili kolima. Plaža je nazvana po crkvi koja se nalazi na jednom njenom kraju. Plaža zapravo ima „dve“ plaže pri čemu je jedna (manja) nemirna sa talasima, a druga ima mirnu vodu kao u bazenu. Prirodni hlad postoji samo u jednom delu plaže. Na plaži nema nikakvog sadržaja pa se mora poneti sve što vam treba za boravak na plaži. Plaža je popularna među lokalcima pa sam zatekao i društvo, možda 15ak njih, koji su doneli piće, grickalice i slatkiše i družili se na plaži. Veoma simpatično.

Između bus stajališta i plaže postoji takođe široki makadamski put koji vodi do plaže
Lia. Plaža takođe nema nikakvog sadržaja niti prirodnog hlada i posećuju je nudisti. Na slikama koje sam gledao pre puta izgledala je lepo, ali nije bilo dovoljno dana da se i ona poseti. Zapravo je to jedna od mana septembra ili možda broja turista, kada je vreme boravka na plaži između prvog i poslednjeg bus polaska dugo znao sam da posetim dve ne mnogo udaljene plaže. Ali kako je sada to bilo od 11 do 17 nisam želeo da gubim vreme od kupanja pa sam bio stacionarniji.
Psili Ammos je sledeća plaža u nizu i po mnogima je najlepša plaža na ostrvu. Udaljena je od luke ~3,5 km i potrebno ~ 45 min da se plaže dođe pešaka. Od bus stajališta (asfalta) potrebno je spustiti se stepenicama i za ~5 min ste na plaži. Prirodni hlad postoji na više mesta na plaži, najbolji je na udaljenijoj strani od bus stajališta ali tu se smesti i najviše turista. Ležaljki nema. Na sredini plaže postoji taverna sa osnovnom ponudom. Na plaži i na morskom dnu je najfiniji pesak, a i plićak je dug nekoliko metara.

Agios Ioannis je praktično sledeći zaliv u odnosu na prethodnu plažu. Udaljena je od luke ~4 km. Od bus stajališta (asfalta) potrebno je spustiti se stepenicama i za ~5 min ste na plaži. Prirodni hlad postoji duž cele plaže, tamarisi na par metara razdaljine i sada u septembru je bilo dovoljno da se svi smestimo. Na plaži nema nikakvog sadržaja. Kao što se na nekim slikama vidi u pozadini plaža već počinju brda, golet sa nekim žbunovima, i na skoro svim plažama se zidaju kuće / apartmani sa stazama koje se spuštaju do plaže. Mora da imaju sjajan pogled.

Krenuću sa opisom plaža na drugu stranu na mapi do plaža do kojih vozi turistički bus.
Vagia je udaljena od luke ~8 km i cena karte u jednom smeru je 3,2e. Od bus stajališta (asfalta) potrebno je spustiti se betonskim i makadamskim putem i za ~15 min ste na plaži. Kolima su dolazili do same plaže mada je taj prvi (betonski) deo baš pod velikim nagibom. U jednom uglu plaže se nalazi hotel koji ima svoje ležaljke. U pozadini plaže, možda 100ak metara, se nalazi kantina, a meni je bilo simpatično što na plaži postoji broj telefona koji pozovete da vam piće iz kantine donesu do plaže. Plaža je kombinacija krupnog peska (onog što se ne lepi na noge) i šljunka. Tako je i morsko dno, naizmenično pesak i šljunak pa ako nemate patike za vodu onda malo šetnje levo, desno do najlakšeg mesta za ulazak. Zaliv u kome je plaža je toliko dubok i zatvoren da nema uticaja vetra i kupanje je kao u bazenu.

Ganema je sledeća uvala i bilo je turista koji su prelazili sa jedne na drugu plažu. Od bus stajališta (asfalta) potrebno je spustiti se kratkim stepenicama do plaže. U odnosu na prethodnu plažu razlika je što nema nikakvog sadržaja, ali ima hlada. Bliže bus stajalištu je pesak, a na daljem kraju plaže je šljunak. Nažalost kada sam posetio plažu bilo je talasa. Zapravo kako je vreme ove godine bilo savršeno i bez vetra nije mi smetao taj jedan da se izigram na talasima. Kada sam sledećeg dana prolazio pored delovala je savršeno mirno.

Koutalas se zapravo sa prethodne dve plaže nalazi u istom zalivu. Od luke je udaljena ~11,5 km i cena karte u jednom smeru je 4e. Od bus stajališta (asfalta) potrebno je spustiti se putem i za ~5 min ste na plaži, a kolima se može prići do same plaže. Koutalas je zapravo ribarsko selo i ima nekog osnovnog sadržaja u vidu taverne ili prodavnice. Duže cele plaže ima prirodnog hlada, a ležaljki nema. Plaža je uglavnom peščana, samo je u daljem delu plaže šljunak na ulazu u vodu. Stena koja se vidi na slici vam ne smeta jer je duboko u tom delu. Plaža je zaštićena od vetra.
Za nekog više avanturistički raspoloženog posetilaca neka ostane u zapis iz beleški pre puta da se sa plaže Koutalas može posetiti i Kastro tis Grias, u oblasti sela. Dvorac se nalazi na brdu sa pogledom na zaliv. Takođe u selu se nalaze i neke stare naseljene kuće, ostaci starog fortifikacionog zida i ranohrišćanske bazilike, u blizini današnje kapele Agia Irini. Selo Koutalas je u antičko doba bilo veoma značajno u ekonomskom smislu jer je računalo na velike količine gvožđa koje je brodovima dopremano na različite destinacije. Pored toga, pećine koje se nalaze u selu takođe privlače mnoge posetioce koji žele da vide stalaktite i stalagmite sa njihovim retkim oblicima.

Do ostalih plaža potrebno je da imate auto. Zadovoljan sam što se turističkim busom po relativno povoljnim cenama može obići 6-7 plaža uz 2-3 u samom mestu.
Ambeli plaža je po navodima na internetu i forumima, ali i po rečima domaćina jedna od lepših plaža na ostrvu. Lepotu joj daje i teža pristupačnost jer će hrabriji sići kolima do crkve Agios Sotiris i odatle se spustiti stazom ~20 min do plaže, a većina će parkirati na asfaltu i dodati ~20 min pešačenja. Peščano dno i stene sa strane bi trebalo da su idealne za ronjenje, a kada se pliva levo u odnosu na more trebalo bi da postoji više malih zaliva / uvala na kojima možete biti sami. Pišem „trebalo bi“ jer je ova plaža bila najveće razočarenje letovanja jer sam je zatekao prljavu, punu morske trave na ulazu u vodu, potpuno neprivlačnu. Na plaži sam se zadržao samo dok sam se oporavio od pešačenja i prešao na drugu plažu. Zgodna je za kombinovanje sa posetom svetioniku o kome ću pisati u sledećim postovima.
Megalo Livadi plaža se nalazi u istoimenom selu koje ima važnu ulogu u istoriji ostrva jer su se tu nalazili utovarni dokovi rudnika. Plaža je jako uska i nije klasična plaža jer zapravo nema peska za ležanje već se peškir može postaviti na betonski dok ili se sedi ispod tamarisa koji su duž cele plaže. Verovatno većina sedi u hladovini taverne koju je i domaćin preporučio. Plaža je u dubokom zalivu i dobro je zaštićena od vetra. Nisam se nešto dugo zadržao na plaži, mnogo mi je zanimljivija bila okolina.

Platis Gialos ima dve male peščane uvale ispod sela Kentarchos, na severnoj obali Serifosa. Na većoj plaži nema sadržaja ali zato ima prirodnog hlada, a iznad male plaže se nalazi poznata taverna sa veoma pristupačnim cenama. Još jedna dobra stvar oko ove plaže je njena lokacija, jer činjenica da se mora dosta putovati da biste došli do nje znači da neće biti mnogo turista. Na samoj plaži i morskom dnu je kombinacija peska i šljunka. Poslednjih par km do plaže nije baš sjajan put i popriličan je nagib pa da oko plaže nema drugih zanimljivih stvari možda je ne bih ni posećivao.

Osim plaža koje sam posetio i sa kojih imam slika da vam pokažem postoji još nekoliko plaža koje sam upisao pre puta za potencijalnu posetu. Najlakše je doći do plaže
Sikamia na severu ostrva i nju sam imao u planu zajedno sa Platis Gialosom ali sam dosta vremena potrošio u manastiru, a i još jedno lomatanje lošim putem mi se nije svidelo. Ove dve plaže okrenute ka severu su i najrizičnije za posetu kada duva jak vetar.
U blizini svetionika se nalazi plaža
Alverakia i verovatno je bila bolji izbor od Ambeli. U blizini rudnika se nalazi plaža
Malaidiko. Za obe plaže važi da nemaju nikakvog sadržaja, da se do njih dolazi pešačenjem ~ 30 min od mesta gde se može ostaviti auto. Alverakia je sceničnija jer se delom pliva kroz uzan kanal koji formiraju stene, a Malaidiko ima malog prirodnog hlada i nju posećuju nudisti.