Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Ponedeljak, 21 Septembar 2026, 22:29

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Utorak, 26 Mart 2024, 20:04 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
“Brašov se ubraja u manje gradove, ali sa dosta otmenih srednjovekovnih znamenitosti”

“Brašov je verovatno najčuveniji transilvanijski grad”

“Pošto je Brašov dosta star grad, ima i srednjovekovne četvrti. Može se videti stara citadela i bela kula. U starom delu Brašova se nalaze brojne prodavnice i restorani u kojima se služi tradicionalna hrana. Zbog svog srednjovekovnog ambijenta, predeli Brašova su korišćeni u mnogim filmovima.”

“Brašov je čaroban, ta neka mračna, srednjovekovna atmosfera je ono što će vam se najviše dopasti u Rumuniji”

:think: Nije da nisam ja za mrakove, dapače :mrgreen: moglo bi to biti jedno od pravih mesta za mene?

Pa... lep je gradić.
Mada me se više dojmio kao ne-baš-naročito-srednjevekovni, onako, više jedan tipičan gradić primetno austrougarskog izgleda. Recimooo... nalik na Zemun ali znatno veći, nalik na centar Novog Sada ali znatno manji i nekako manje “svetski”? NS je neuporedivo... pa... lepši :lol: (nije što je naš)

Uglavnom, očekivala sam daleko više gotike i srednjevekovnog štimunga, pa mi možda zbog tih izneverenih očekivanja (ko mi kriv, hiperaktivna mašta...) Brašov nije sasvim legao. No...

Lep je gradić.

Ajmo u šetnju

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 29 Mart 2024, 20:31 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Izlazimo iz busa na, rekla bih, okretnici gradskih, ispred jedne lepe zgrade, i ta prva slika mi je zaista bila dobar predstavnik onoga što ćemo videti (osobito mrzjelo me da po netu tražim šta je ova zgrada... buba lenja :lol: )
Slika

Odatle je vrlo kratka šetnjica do glavnog trga.
Slika

Slika

Slika

Današnji izgled grada zapravo je posledica onog požara koji je pominjao Vla, kada je većina kuća uništena ili teško oštećena. Nakon ponovne izgradnje - lice grada je uglavnom barok 17. veka, renesansa, pa naovamo. Lavli. Ne bunim se ič.
Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 29 Mart 2024, 20:46 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Naravno da smo navratili do najuže ulice, gde sam se (posle one Vladine okrečene fotke) šokirala stanjem išvrljanosti tih zidova :snooty:
Slika

Slika

I popentrali se, naravno, do kule da okinemo koju panoramsku fotku...
Slika

Slika

Slika

I naravno da smo usput prošli i pored Katarinine kapije iz 1559...
Slika

Slika

Slika

... i tik do nje smeštene Šej/Vlaške kapije – ova sadašnja verzija je iz 1827, tek tada je obnovljena nakon onog požara, i bogami povelika, pošto ju je gradio car.
Slika

No, dimenzije kapije i njeno idejno rešenje “slavoluka” ne menjaju tmurnu činjenicu da je napravljena za građane drugog reda... Naiđoh na podatak da je besplatan ulazak u grad Vlasima bio dozvoljen jednom godišnje, u proleće (nisam našla da li je u pitanju Vaskrs il koji drugi svetac, al nešto značajno je moralo biti u ta vremena). Ne samo to, nego da se i danas taj dan slavi procesijom/litijom, vašarom i piknik varijantama po okolnim izletištima od kojih je najbliže ono u samoj Šej četvrti - Solomonova stena (Pietrele lui Solomon).

Nekako me ubi u pojam ta činjenica da i danas slave kao praznik nekakav proizvoljni hir davnih vlastodržaca. Baš mi zvuči onako... podanički submisivno? No, sa svim “danOVima republika” i ostalim sličnim povodima za praznovanje je isto, zar ne? Raduj se pučanstvo, eto ti neradni dan, budi zahvalan na milosti svemoćnika... Blah.

Nećeš ti meni više da razmišljaš, što reko Kića Mići u onom crtaću...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 29 Mart 2024, 20:59 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Nazad u grad, da vidite taj centar centra, pešačku zonu, opšti duh i tome slično...
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 29 Mart 2024, 21:05 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ima nešto i modernih varijanti, na jednoj pjaceti sa koje su radnici upravo lopatali ostatke klizališta
Slika

Šacnuli smo i nekakavu citadelu/štagod na brdu iznad grada... eto, zbog takvih neočekivanih prizora je apsolutno zgodno ići na put u sopstvenoj režiji
Slika

I onda sedosmo na kafućino u jedan fensi kafić, da odmorimo noge i dođemo K sebi :mrgreen: dok dođe vreme da se uputimo K autobusu
Slika

A kad smo izašli i utvrdili da se u međuvremenu smračilo...
Slika

Slika

Tek tad mi se grad svideo poštenski...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 31 Mart 2024, 02:54 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

I navr’ brda osvetljena ona citadela...

Slika

E, ne rekoh vam da je Brašov u ondašnjoj Saskoj Transilvaniji bio jedan od 7 utvrđenih gradova tzv. Siebenburgen koje su napravili Tevtonski vitezovi. Ostali gradovi iz te serije ( :mrgreen: ) su: Bistrica/Bistrita/Bistritz, Kluž/Cluj /Klausenburg, Mediaš/Medias/Mediasch, Sebeš/Sebes/Mühlbach, Sibinj/Sibiu/Hermannstadt i Segešvar/Sighisoara/Schässburg. Čisto da znate ako biste bili zainteresovani da ih kadgod obiđete.

Što su im trebali ovako utvrđeni gradovi? S obzirom da su baje došle tu, zasele na raskrsnice trgovačkih puteva između Bliskog istoka i Dalekog zapada, proterale, porobile i pobile lokalno stanovništvo... nije mnogo čudno što su počesto bili meta napada raznih elemenata gladnih vlasti nad istim mestima kao i robe i novca njihovih derikoža-trgovaca, i tako... Ti bedemi su štitili zanatlije i trgovce, pa su ih esnafi i podizali. Bedeme i kule htedoh reći...

Zidine su ovde bile 12m visoke, kula je bilo 7, i uglavnom je to porušeno u 19 veku “da bi se grad proširio”. Nije da nije već imao podgrađa kao proširenja, al ok. Ja ne znam ništa o urbanom planiranju pa tako i posmatrajte ove moje primedbe :lol:

Osim Crne i Bele kule, tu i tamo po gradu se mogu videti još neki ostaci iz tih vremena, recimo na parkingu kod parka u kom je donja stanica one gondole za panoramsku vožnju do vrha Tampa planine iznad grada.

Slika

Tu je gore smešten i onaj natpis “a la Hollyweird”, al ne videsmo ga izbliza, jerbo i ta gondola radila do 4, a red se oteglio taman toliko da se čekanje obesmisli načisto

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 31 Mart 2024, 02:57 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Uzgred, vrlo blizu Brašova nalazi se još jedan grad sa holivudskim natpisom i tvrđavom za koju vodičkinja reče da je u potpunosti renovirana i relativno skoro puštena u “rad” tako da se može ući, ako ste radoznali samohodni turisti.

To je Rašnov, nekih 18ak km udaljen od Brašova, na istom onom putu kojim se ide do zamka Bran (do kojeg je 30ak km), pa bi u teoriji mogao biti deo istog dnevnog izleta (opet, ako putujete u sopstvenoj režiji)

U Rašnovu je i nekakav Dino park kao atrakcija, i to jedna od “50 u Jevropi koju svaka porodica s dečurlijom treba obavezno da poseti”... ako je verovati nekom tamo magazinu za napredno roditeljstvo. Doduše, opisi tog parka koje nađoh uključivali su i laserske lavirinte, 5D (ne pitajte mene) bioskop, interaktivni vulkan ( :lol: ) kao i VR interaktivne prostore...
Dovoljno je to da samog sebe proglasiš za dete, a? :lol:

A i samo selo vele da je lepo.

Tj. u turističkoj ponudi Rumunije kao takve se pominju i ta neka “srednjevekovna” saksonska sela sa fortifikovanim crkvama... sad... dal jesu dal nisu... ko bude išao da ih gleda neka nam javi :D

Nalaze se mahom u prostoru između/oko Brašova, Segešvara i Sibinja, nekoliko ih je na Unesko listi svetskog nasleđa: Viscri, Saschiz, Biertan, Calnic, Darju, Valea Viilor i Prejmer, evo tog linka da bacite pogled https://en.wikipedia.org/wiki/Villages_ ... ansylvania

Prvo navedeno je ekstra poznato (ok, možda nama baš i nije, al u izvesnim krugovima verovatno) i to iz razloga što je u njemu imanje/vikendicu pazario i aktuelni kralj Velike Britanije, Čarls. Ne bi ovo bilo ič značajno za nas turiste, da se taj kraljevski sjaj i glamur ne odslikavaju u cenovnicima tamošnjih turističkih establišmenta, pa imajte i to u vidu.

Ostala sela, koja se pominju po toj lepoti a nisu na Uneskovoj listi, su: Malancrav, Alma Vii, Richis, and Cincsor.
Čisto da i ja pomenem, ukoliko nekad budete planirali sopstvenu turu po Rumuniji :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 02 April 2024, 13:13 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Još jedna usputna napomena: kad neko kaže “fortifikovana crkva” (Biserica fortificată), meni odmah u glavi Manasija, pošto je to jedini objekat iz moje stvarnosti koji bi odgovarao tom pojmovnom sklopu
I zato...

Evo fotkica maznutih sa neta da vidimo kako to izgleda, čisto da imate predstavu da li bi vas to uopšte i zanimalo...
Slika

Slika

Slika

Impresivno?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 02 April 2024, 13:46 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

:think:
Ne rekoh ništa o Crnoj crkvi...?
Hram je izgrađen u gotičkom stilu krajem 14. stoleća, u vreme kada je tim prostorima vladala Ugarska, kao rimokatolička crkva, gradili su je pravoslavni Bugari, a kasnije tokom reformacije, postala je protestantska… U istoriji hrama učešća su izele sve tri frakcije hrišćanske konfesije, a sam naziv crkve, opet ne zvuči ni malo hrišćanski.

Kula Strahinja - Dušan Jevtić

"U gradu Dar Al Džihadu, u državi Serf-Vilajeti, davne 1839. godine osnovana je ustanova za obrazovanje profesionalnih okultista.

Osnivač i vlasnik liceja bila je habzburška (austrijska) podanica Madam fon Kronštat, čiji su datumi rođenja i smrti do danas nepoznati.

Pripada saksonskoj nacionalnoj manjini koja je u vreme habzburške dominacije nad Transilvanijom predstavljala vladajuću kastu.

Završila je najprestižniji okultni univerzitet u Kluž-Napoki, ali se na neobjašnjiv način obrela u Osmanskom carstvu nedugo posle sticanja diplome…
Njena vladavina nad vešticama i volšebnicima Beogradskog pašaluka (kasnije Srbije, Kraljevine SHS i Jugoslavije) trajala je do 1934.

I pored mnogih nepoznanica, ona će ostati upamćena kao osnivač prve mešovite žensko-muške obrazovne institucije na Balkanu.

Misteriozna madam fon Kronštat je već 1866. godine Licej preimenovala u Visoku akademiju za veštičarsko-volšebničke delatnosti. Međutim, ona je tom prilikom na prosvetiteljsko-apsolutistički način upravljala paradržavnom tvorevinom koja se u tajnim arhivama srpske žandarmerije spominjala kao Okultičeskij sojuz Serbii ili prevedeno na savremeni jezik, Okultni savez Srbije…

Kula Strahinja je svakako oponent kuli Nebojša!

Glavna junakinja je prosto morala da bude iz grada čije je ime Kronštat, izvedeno od naziva kraljevske krune, a u vreme komunizma, mesto je imalo ni manje ni više naziv Orašul Staljin, što bi u prevodu sa rumunskog bilo Staljingrad."

Kakve to veze ima sa Crnom crkvom...? Ko pročita, saznaće :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 08 Maj 2024, 11:56 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ok, pošto je sledeća znamenitost kompleks rumunskih dvorova novog doba, evo par reči o njima

Tu su dva dvora, napravljena za dva kraljevska para:

Prvi, veći i raskošniji - Peleš, građen krajem 19. i početkom 20.veka, za prvi rumunski kraljevski par. Pošto je kralj Karol I (Hoencolern) bio Nemac, iz Baden-Virtenberga ni manje ni više... to je za svoju letnju rezidenciju želeo neko mesto koje podseća na Švarcvald. I tako... šuma + planina... našao čovek mesto koje mu se svidelo i izgradio taj moderni dvor. Baš moderan, sa uvedenom ‘letrikom, i čak liftom :) Po netu se može naći podatak da je gradnja trajala oko 20 godila :LOL: , ali je to samo zato što su stalno dodavali nešto novo.
Slika

Slika

Slika

U svakom slučaju, to je ozbiljan dvor sa 160 soba, eno je Vlada sve to lepo i detaljno opisao.

Bez obzira na sjaj i raskoš, ne znam koliko je u tom domu bilo sreće...
Svoje jedino dete kraljevski par je izgubio kad joj je bilo svega tri godine, i nakon toga više nisu imali dece.

Neutešna kraljica Elizabeta se posvetila pisanju (pod pseudonimom Karmen Silva - pesma šume) najpre priča za decu, a napisala je i preko 1000 pesama, 90 kratkih priča , 30 drama i četiri romana. Kuriozitet je da je objavila i knjigu aforizama, reklo bi se - poetičnih...
“Aforizam je kao pčela – u njemu su i zlatni med i otrovni žalac”
„Žena koja nema dece jeste kao zvono bez klatna – zvuk bronze bi možda bio divan, ali ga niko nikada neće čuti.“
“Ljudi zovu ružno istinom, isto kao što zovu grubost iskrenošću”
"Kad nas nada napusti, ona ne nestaje, nego ide da kopa grob onome ko ju je izgubio."

Poslednji put menjao jack dana Četvrtak, 09 Maj 2024, 20:51, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 08 Maj 2024, 11:57 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

E, kad smo mi tamo zabasali (druga dekada februara), taj dvor je bio zatvoren za posete zbog održavanja. Ne znam je li ovo svake godine u isto vreme, al eto da znate, dve nedelje im traju ti radovi na održavanju i tada se u dvor ne može ući.

Ništa zato, tu je džoker - drugi dvor, znatno skromnijih dimenzija, ali ne i skromnije estetike - Pelišor
Rekoše nam da je ovaj napravljen po želji druge rumunske kraljice, Marije, jer je smatrala da je Peleš prevelik.
Slika

Slika

Slika

Slika

U ovoj maloj rezidenciji zapravo je boravio samo kraljevski par, njihova deca i guvernante i učitelji. Sva ostala posluga bila je u odvojenim zgradama. Jeste jako lepo uređen, i... pridev koji bih upotrebila je opet “ušuškan” ;)
Iz ovoga bi se moglo zaključiti da je kraljica Marija bila romantična duša, pa ja biram da je vidim takvom.
Slika

U svakom slučaju, kad su je udali za Ferdinanda (on je bio bratanac prvog rumunskog kralja Karola, dakle isto Nemac), još nije bila napunila 18 godina. Sa engleskog dvora pravac u... nedođiju?
Iz Britanije u Ruritaniju... okrutno.

I, za 2 godine imali su već dvoje dece, i tada je započela gradnju ovog svog letnjikovca.
Naša kraljica Marija Karađorđević bila je njeno treće dete, rođeno kada je između nje i kralja situacija bila prilično zategnuta. Ovako je pisala o svojoj bebi: „Samoj sebi sam prorekla da će moje treće dete biti dete ‘plača’, jer sam se u ono vreme stalno plačem uspavljivala. Ali gle, kad se rodilo, rodilo se dete radosti. Za mene je to bilo više nego uteha, za mene je to bilo otkrovenje i to sam dete zavolela svom snagom neiskazane materinske ljubavi i sreće… Bila je devojčica i na krštenju dadosmo joj ime Marija, dobi ime svoje majke, staramajke i prababe. U samoj porodici dadoše joj pak ime Minjon i to joj ime i dan danji osta. Minjon je rođena 9. januara 1900. u Goti, gde sam pred porođaj bila došla“,

Kraljica jeste bila mlada, ali je bila i “nesvakidašnjeg karaktera”, i predmet tračeva dokonog visokog društva. Koliko je u tim tračevima bilo istine, ko to sad zna. Nakon smrti muža posvetila se sinu nasledniku, a kada je njena dužnost “kraljice majke” bila obavljena, povukla se u manastir (pred kraj života je prihvatila katoličku veru i umrla je u samostanu u Španiji). Njeni dnevnici su negde u vatikanskoj arhivi, nikad objavljeni i nedostupni...

Telo joj je sahranjeno kraj muža, a srce... Testamentom je bilo navedeno da njeno srce odnesu da počiva u kraljevskom letnjikovcu u Dobrudži. Onda je Dobrudža posle Drugog rata pripala Bugarskoj, pa je njeno srce preneto u zamak Bran, a onda u muzej u Temišvaru gde je bilo decenijama, sve dok ga pre par godina nisu preneli u Pelišor, gde se i danas nalazi, u zlatnoj sobi, u zlatnoj kutiji, na zlatnom, zastavom prekrivenom postolju...
Slika

Slika

Ma totalno mi to ima onaj “Snežana” vajb kad lovac dobije naredbu: “odvedi princezu u šumu i ubij je, a kao dokaz donesi mi njeno srce!” Zapravo... mnogi su izgleda lovili njeno srce...
Da li je bila srećna?
Ili ovo samo dokazuje da je u zlatnom kavezu i živela...?

I ona je pisala aforizme, evo jednog od njenih:
„U mnogo znanja nalazi se i mnogo tuge“.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 09 Maj 2024, 21:13 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Evo nešto fotki te kraljevske letnje rezidencije
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 09 Maj 2024, 21:15 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 09 Maj 2024, 21:25 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Digresija:
Kad smo već kod aforizama, i naša kraljica Natalija Obrenović (takođe Rumunka po majci :D ) je objavila knjižicu aforizama, 1897. godine, kao prva (objavljena) žena-aforističar u Srbiji.

U svakom slučaju, ukoliko rešite da potražite njihove aforizme, primetićete da nisu "politički angažovana satirična misao" kao što je kod savremenih aforističara kod nas ili ostale braće Slovena. Reklo bi se da je Rumunski aforizam "amalgam poetike i etike", kao da su imali više filozofski pristup, bez želje da se... hm... uprljaju? direktnom društvenom stvarnošću. Rekla bih da su mnogo više lični i introspektivni.
Tako se nekako meni čini

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 09 Maj 2024, 21:54 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Da zadržimo malo to introspektivno filozofsko-duhovno raspoloženje - par slika iz Manastira Sinaja.

Nije naročito drevan, podigao ga je prvi kralj, možda grešim dušu, al mi se čini da mu je svrha bila da pokaže da je kralj prihvatio pravu veru, tj pravoslavlje, veru nacije kojom je došao da vlada.
Ta velika nova crkva jeste lepa. ali me se nekako nije dojmila...
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ali zato, kad se prođe u dvorište konaka, tu je mala stara crkva...
Slika

Slika

Slika

Slika

... koja ima onaj pravi vajb i duhovni mir

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.