Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Ponedeljak, 21 Septembar 2026, 19:43

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Petak, 23 Februar 2024, 00:07 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
... okolonaokolo ponovo do trga, i lagani silazak niz to brdo nazad do parkinga
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Nije mi teško da zamislim da je ovde bio srećan, bebac-Drakula...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 23 Februar 2024, 21:56 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

E sad... Usled nepažljivog čitanja itinerera (tj. ne-čitanja između redova), ja sam bila u zabludi da nam je smeštaj u ovom gradiću i da ćemo imati sasvim dovoljno vremena da ga obiđemo i fotkamo lepo, kad međutim... :snooty: “Odlazak do hotela, prijavljivanje i slobodno vreme” značilo je još 3h puta :lol: do ski centra u selu Bušteni. Hmmm? Aj bar će biti neka fotka snežne idile il štagod slično? Pa... izgleda da je ove godine nestašica snega u februaru... (ko zna zašto je to dobro :lol: )
Slika

Slika

Možda makar žičara do skijališta i panoramsko fotkanje odozgore...?

Jok. Žičara radi do 16h :snooty:

To “zimsko radno vreme” nas je svuda pratilo, i izgleda da važi za sve turističke objekte u Rumuniji (bar za sve ove koje mi obiđosmo), pa imajte i to u vidu ako pravite planove za samostalne obilaske istih u zimskom periodu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 23 Februar 2024, 21:58 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

(Mnogo) Više priče o istorijskom Drakuli

Pisao je VlaMar na prvoj strani da je Vlad Cepeš, kao i njegov mlađi brat Radul, proveo neko vreme na turskom dvoru kao “živa garancija” odanosti njegovog oca dok je isti bio vladar Vlaške. Kad je doveden u Tursku imao je 13 godina. Da li je pre toga bio preke naravi i sklon okrutnom ponašanju - istorija ne govori. Postoje svedočanstva da je kod Turaka tretiran ne kao princ koji uči jezike i diplomatiju u udobnoj učionici, već više kao pseto, šiban i mučen, što je svakako moralo imati uticaja i na formiranje njegovog karaktera. Za razliku od njega, Radul prihvata islam i postaje sultanov miljenik. Svila i kadifa... A možda je istina da ekstremni uslovi samo iznesu na videlo stvarni karakter čoveka

1448. godine, kad mu pogine otac a starijeg brata Miroslava (ime dedino) izmrcvare i živog zakopaju rođaci-pretendenti na vlast, Vlad se vraća u Vlašku i preuzima presto. Da li su ga Turci “pustili” da pobegne ili baš i nisu, tu su tumačenja podeljena... U svakom slučaju, imao je tek 17 godina tada, i nedovoljno uticaja i na plemstvo a i na vojsku da bi uspeo da ostane na vlasti... No, preživeo je, i otišao Sibiljanin Janku (Janoš Hunjadi) da služi u njegovoj vojsci. Pravi potez, učio se ratnoj veštini i stekao ozbiljnu reputaciju kao vojskovođa. Na presto Vlaške je ponovo došao 1456. Godine, ali je vladao svega 6 godina, kada ga dojučerašnji ugarski saveznik Matija Korvin (sin Sibinjanin Janka) na prevaru hvata i “sklanja” u tamnicu u Višegradu (onom u Mađarskoj). Pa dobro, nije ga ubio. Obećao je turskom sultanu da će da ga skloni iz Vlaške, a sultan da ne napada Ugarsku.

Jasno vam je da je ovo polovina 15. veka, vreme kada Osmanlijska imperija definitivno kreće u napad na Evropu, pa samim tim i ovaj Tursko-Ugarski pakt nema mnogo šanse da opstane... Tako 1476. godine Stefan od Moldavije traži od Korvina (možda i plaća) da mu pusti Drakulu kao pomoć u odbrani od Turaka, i tako se Vlad Drakula po treći put vraća na vlaški presto, ali u jesen iste godine i gine, pod “istorijski nejasnim” okolnostima...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 23 Februar 2024, 22:12 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Priče o njemu razlikuju se, rekosmo, u zavisnosti od izvora. Situacija u Vlaškoj za vreme njegove vladavine bila je sledeća: feudalizam – sitna vlastela i seljaci kmetovi. Naseljeni Sasi rudari, i za njima pristigli trgovci, takođe Sasi, koji su praktično držali monopol na cene i time dodatno ugnjetavali obični narod. Pa, Vlad je uradio sledeće: oslobodio je sve seljake koji su prihvatili da se na poziv javljaju u njegovu vojsku, obuzdao je moć vlastele tzv bojara, a stranim trgovcima je rebnuo ozbiljne poreze i odredio dane kojima uopšte mogu doći da trguju i na koja mesta.

Postoji jedna priča kako je 40 saskih “mirnih trgovaca” iz hira kaznio nabijanjem na kolac. Hm, šta li su očekivali kad su prekršili propisane uslove za trgovinu a kazna za to je bila smrt - pa čisto da se pojasni eventualnim narednim slučajevima da ne pametuju mnogo... Takođe je nemilosrdno kažnjavao krađu bilo koje vrste, i uopšte nije bio bolećiv kao sudija.

Saski trgovci su se, naravno, iz sveg glasa žalili svojoj (nemačkoj) državi i pisali pisma u kojima su ga opisivali kao samog đavola... ono, nije da Drakul na rumunskom znači nešto drugo nego baš đavo :lol:

Takođe ima i priča kako se bio sukobio sa sultanom kod nekog vlaškog grada koji ga je izdao, pa kad je sultan nastavio pohod došao je do velikog polja na kome je bila pobodena šuma kočeva na koje su svi stanovnici bili nabijeni, uključujući i decu. Hm. Ta pripovetka kaže da ih je bilo 20 hiljada. Aj bre braćo, nek bude barem iole moguća brojka... imajući u vidu da je na teritoriji današnje Rumunije u to doba bilo ukupno 3 grada koji su mogli imati toliko stanovnika... (A, da... zato ih i nije bilo jer ih je Vlad Zlokobni sve istrebio... da, da... kako mi je to promaklo... :think: )
...propaganda... ili suprotnost istini ili znatno preuveličavanje... i tad ko i sad. U svakom slučaju, već za njegovog života i zapisane su na zapadu takve neke priče o njegovoj okrutnosti, koje su čak i štampane kao knjižice (početak korišćenja štamparske prese u komercijalne i propagandne svrhe), sa sve groznim ilustracijama da se publika dodatno... hm... animira?

U isto vreme, “slovenske” tj. domaće priče o njemu govore da je bio izrazito strog ali pravedan, heroj zaštitnik hrišćana pred najezdom Turaka. Jedina negativna priča domaćeg porekla tvrdi da je uzeo katoličku veru kako bi ga pustili iz ćorke 1476. godine, i da je to razlog što je iste godine i stradao – pošto se okrenuo od Boga, nije više imao njegovu zaštitu...

Vlad III Drakula za života nije ni pokušavao da opovrgne ovakve priče i glasine, a i zašto bi? Bolje je da sve mutikaše koje mu rade o glavi imaju tu zastrašujuću sliku, malo kao metod za odvraćanje tj. da razmisle dvared pre nego što krenu na njega, a malo i kao metod za unošenje dodatne nervoze ako ipak reše da krenu. Nikad ne ometaj neprijatelja dok pravi grešku :mrgreen:

Uzgred budi rečeno, u zapadnoj Jevropi je od 13. pa sve do polovine 19. veka bez pardona zvanično operisala inkvizicija koja je “diskretno podsticala” jeretike da priznaju izrazito kreativnim krvavim metodama, a kažnjavala spaljivanjem na lomači. Ali da, to je kulturno i normalno, dok su Sloveni svirepi divljaci...

Poznato je da je srednji vek je bio opšta klanica, bez obzira na koju stranu sveta da pogledaš, pa nema razloga favorizovati bilo koga.
Mislim... nema realnih razloga, što ne znači da mi ne možemo biti umereno pristrasni prema rođaku “po babine linije” :lol:
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 23 Februar 2024, 22:18 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

U svakom slučaju, koliko god Drakula bio od savremenika opisivan kao monstrum, nije mu se pripisivao vampirizam sve dok 1897. Brem Stoker nije napisao svoj živopisni roman, a čak ni tada nije bio vezan za stvarnog istorijskog Cepeša, već je samo iskoristio njegovo ime tj. patronim Zmajski za glavnog junaka zato što je zvučalo pogodno za takvu vrstu “zlikovca”. Takođe je uzeo Transilvaniju za mesto radnje, jer zvuči neuporedivo silnije i misterioznije nego nekakva Vlaška... kad paceri ne znaju da je vlaška magija na lestvici crnih praksi iznad vudua :mrgreen:

Stoker je ipak uradio svoj domaći kad je pisao ovu knjigu, pa je iz dostupnih mu putopisa/bedekera pokupio i toponime, i vozne redove, i nazive hotela... Međutim... njegov roman tada nije uopšte bio zapažen, a kamoli slavan. Svetsku slavu i priznanja steći će tek početkom 20. veka, nakon prvog filma o Drakuli. Mislim, svetsku slavu tad stiče i Stoker, a i grof Drakula.

U tolikoj meri da i država Rumunija u nekom momentu rešava da unovči tu zgodnu turističku pomamu, i tako jedan odabrani zamak biva proglašen za Drakulin zamak...
Zašto? Paaa... zašto da ne? Ima zvučno ime, a i izgleda onako nekako – kako zamišljamo da bi trebalo da je izgledao fiktivni zamak fiktivnog vampirskog grofa.

... ukoliko verujete da je to fikcija ... Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 28 Februar 2024, 13:07 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
jack je napisao:
Postoji već, i to poodavno, knjiga ovakvog naziva, i to ozbiljna knjiga koju su napisala dvojica ozbiljnih profesora sa ozbiljnog zapadnjačkog fakulteta.
Hm, niste očekivali da ću u vezi s ovom temom pominjati knjige? Pa... hoću :mrgreen: I to ne samo u vezi Drakule :D

Gle "čuda" TI SPOMINJEŠ KNJIGE, pa ko će drugi! :lol:

jack je napisao:
U svakom slučaju, iznađoše nekakve peptide koji se smatraju dokazom da je baš Vlad Drakul (a ne neki od glasnika, potomaka, istoričara, njuškala i biografa koji su rondali po toj arhivi) bolovao od izvesnog sindroma koji se naziva hemolakrija, što bi značilo da su njegove suze sadržale i tragove krvi, i bile crvene boje.
Pa na osnovu jedinstvenog DNK. :D Veruj nauci i ozbiljnim knjigama! :lol:

jack je napisao:
Cela ta papazjanija je onda, zapravo, studija o kulturološkom fenomenu rađanja jednog žanra.
TL;DR – sex sells, a u osnovi je (o)kultno verovanje u ultra-lošeg-momka kome se ne može odoleti (ako ste žensko), niti se od njega odbraniti (ako ste muško).
Vrhunski mačo predator.
:haha: Ne mogu da kažem da nisi u pravu!

Luckast ti je ovaj putopis skroz, polako ću da ga "ćefim"!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 28 Februar 2024, 21:11 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

:ljubac:
Slobodno ti čitaj polako, ja ionako sporo pišem :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 29 Februar 2024, 11:51 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 29 Februar 2024, 19:08 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Bran, Drakulin (?) zamak

U vreme života našeg glavnog junaka (ah, “život” je tako beznačajna vremenska odrednica za ne-mrtve likove...), ovo uopšte nije bio zamak, već obična tvrđava kraj puta (razliku između tvrđave, zamka i dvorca pojasnio je Vlada na prvoj strani... i stvarno idite i pročitajte lepo ceo tekst). Tako da nema pisanih dokaza da je boravio ovde.

E sad, može biti da ipak jeste bar nekad, iz razloga što je ova tvrđava na samoj granici Vlaške i Transilvanije, pokazaću vam i sliku s jednog od prozora gde se lepo vidi taj put koji predstavlja granicu, i to nije neka novost, već taj drum postoji “još od ondaK”.

Kako bilo da bilo, od tvrđave je napravljen zamak tek u 20. veku, a uredila ga je druga po redu rumunska kraljica, Marija, ko što reče Vlajko, to je mati naše kraljice Marije. Ako je suditi po dva dvora koje videsmo a koje je ona uredila, ona je imala savršen smisao za estetiku ušuškanih i toplih prostora...

Čekbre, Drakulin zamak “ušuškan i topao”?! :snooty:

Jesu ovi turistički neimari dodali neke sprave za mučenje i neke “surovije” varijante po hodnicima, ne bi li ga prilagodili turističkoj nameni, al ipak... nije mi bio ni blizu zastrašujući kako bi se moglo nadati....

Mislim, ono, brate... ne znam da li je na ovoj slici...
Slika

... crvenilo trebalo da predstavi “reku krvi” koja teče kroz taj prozor, al realno... “krv” od crvenih ruža (pa makar i veštačkih)? Neozbiljno :snooty:
A da i ne pominjem one kanarince u ćošku kod vrata...
Slika

Pa stvaaaarno... zar nisu bar mogli biti nekakvi šišmiši? “Children of the night...” braćo, a ne “... of the nightingale” :lol:

Unutra je u pojedinim prostorijama postavka nameštaja iz tog perioda, nažalost ne onog originalnog, već donetog iz drugih vila i dvorova iz tog perioda. Rumunija je imala (kao i mi) momenat “socijalističkog oslobođenja / promene društvenog uređenja”, kad su sve raskošne rezidencije bogatih ljudi opljačkane, pa se tek u nekom post-manijakalnom periodu došlo do zaključka da je to istorija sopstvenog naroda koju treba čuvati, i onda su počeli da se bave malo ozbiljnije i prikupljanjem, i restauracijom, a i izlaganjem ovih predmeta, što po muzejima, što po ovim originalnim objektima...

Bran možda i nije baš idealan primer, pošto ima dvojaku namenu tj prikazuje realni istorijski objekat s početka 20.veka koji je uredila moderna kraljica, a takođe i fikciju (rekoh... ukoliko verujete da je to fikcija ... :mrgreen: ) o liku iz srednjeg veka.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 03 Mart 2024, 09:23 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Cista uzivancija..ovo tvoje pripovedanje...

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 03 Mart 2024, 21:32 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Volim i ja vas :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 03 Mart 2024, 21:56 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Praktično, još od tog parkinga ima nekih objekata koji LIČE da bi mogli biti iskorišćeni, ali nisu
Slika

Slika

Biletarnica, nisam odolela da uslikam najavu hepeninga koji smo propustili :mrgreen:
Slika

i 3d mapu kompleksa
Slika

Tvrđava/zamak je, podrazumeva se, na vr’ brda. Nije neko bogzna kako strmo brdo, evo sličice tog uspona i zamka odozdole
Slika

Slika

A dole je lepi park i jezerce, pa sam i njega fotkala...
Slika

P.S. u podnožju takođe ima i nekakva pijaca sa tezgama za malu privredu i mamipare svih vrsta, koje sam samo gledala a ne i fotkala :lol: Da ne zaboravim da pomenem: u svim ovim gradovima i oko svih turističkih atrakcija postoje te tezge...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 03 Mart 2024, 22:09 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ulazimo unutra, smer kretanja je obeležen na prilično zapovedni način...
Slika

Evo i malo ambijenta...
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Čini mi se da sam negde već pomenula taj zaključak da nije sve u veličini, faktor iznenađenja nije zanemarljiv :lol:

A onda i malo interaktivnih "ambijentalnih instalacija” :mrgreen:
Slika
(Iron Maiden...? :music-rockon: Ups.... :shifty: )

Slika

Slika

Zum na jednu stranicu...
Slika
... otkriva da je posvećena izvesna pažnja i metafizičko/paranormalnom tradicionalnom oralnom, pardon, usmenom predanju...
Osim vukodlaka (najnormalnije :D ) zanimljivo mi je bilo da se pominju i zmajeviti/viloviti/zduhaći.
Balkan... totalno smo braća rođena... (šejpšifterska) :haha:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 03 Mart 2024, 22:26 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pa onda odežde istorijskog Cepeša, koje jesu originali
Slika

Nema sačuvanih portreta koje su slikali njegovi savremenici, pošto izgleda da nije mario za poziranje, ili je možda njegova sujeta bila okrenuta drugim oblastima a ne naročito “vizuelnoj reprezentaciji trajnog karaktera”.

Ili samo nije voleo da se slika jer nije mogao u ogledalu da proveri da li mu lokne padaju kako treba i da li je šubara adekvatno nakrivljena? :lol:

Postoji jedna jedina, i to replika portreta koji je naslikao neki njegov savremenik, i nije naročito laskav...
Slika

... a i ova je slika osporavana i pod znakom pitanja jer se razlikuje od pisanih svedočenja ljudi koji su se sreli sa njim, pa to prepričali u svojim pismima.

Ostalo je svega par zapisa o tome kako je fizički izgledao, koji pominju da “nije bio izrazito visok”, ali jeste bio “stamene građe” i vrlo snažan. Pominju se i njegove prodorne zelene oči, a što se tiče boje kose... jedan izvor je rekao da je bila crna, dok drugi tvrdi da je bio svetlokos - tako da ovaj portret ne ispunjava zapravo nijedan od tih kriterijuma.
Kao da niko nije smeo ni da ga pogleda u lice? :think:

Apropo njegove visine... I verižana košulja i taj “laki oklop” od crveno/crne kože, ovako kako su postavljeni, pokazuju da je bio nešto viši od mene, tako da bih rekla da je to možda koji cm ispod 180. A ramena su duplo šira od mojih :lol:
Intresting...

Zelenooki mačo predator...? :mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 06 Mart 2024, 11:54 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Zašto su književnici ne-mrtve (i muškarce i žene) opisivali kao izrazito erotizovane predatore?
Viktorijansko doba je bilo prilično represivno kad je u pitanju bilo šta što se tiče tela. Ima neka anegdota da su jednom prilikom Španski poslanici uz ostale darove donete britanskoj kraljici Viktoriji priložili i svilene čarape (svila je bila luksuzna i skupa roba), a komornik čija je dužnost bila da prvi pregleda sve poklone sablažnjeno im rekao “pa zar vi ne znate da kraljica nema noge?!” :lol:
Nije kraljica bila hendikepirana, već je bilo sramno dati čak i nagoveštaj o ičem telesnom, a pogotovo južno od linije pojasa.

Pretpostavljam da iz takvog sklopa društvenih normi onda potiče ideja da se “mračni predmet sopstvene želje” proglasi za nadljudsku silu od koje nema odbrane.
Žanr vampirske beletristike nije počeo sa Stokerom već čak nekih četvrt veka ranije, ali uglavnom kroz kraće književne varijante.

No, ova Stokerova epistolarno-dnevnička forma pripovedanja u prvom licu....

“Bojao sam se podići kapke, no sve sam savršeno video kroz trepavice. Devojka je kleknula i nagnula se nad mene, neko se vreme tek zlobno naslađujući. Bilo je u njoj neke namerne razbludnosti koja je istovremeno bila i uzbuđujuća i odbojna, a kad je zabacila glavu, obliznula je usne poput životinje. Na mesečini sam mogao videti kako joj vlažno blistaju grimizne usne i crveni jezik dok je njime prešla preko belih oštrih zuba. Glava joj se spuštala sve niže i niže, a usne su joj sišle ispod dosega mojih usta i brade, te kao da su se priljubile uz grlo. Zatim je zastala i začuo sam glasni zvuk njezinog jezika kojim je oblizivala svoje zube i usne i osetio njen vreli dah na svom vratu. Koža na grlu počela mi je brideti, kako to biva kad vam se približava ruka koja će vas dotaći, sve bliže i bliže. Osetio sam meki, uzdrhtali dodir usana na prekomerno osetljivoj koži svog grla i čvrsti pritisak dva oštra zuba, koji su me tek dodirnuli i zastali u tom položaju. Sklopio sam oči u čežnjivoj ekstazi i čekao, čekao dok mi je srce tuklo.”
:shock:

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.