milenaidaki je napisao:
urbi je napisao:
Što se tiče mog/našeg "letovanja" , mi stvarno idemo u Barselonu (ne negde 100km od nje), znači sunčanje, plaži i kupanje je u sasvim drugom planu.
Miki radujem se tvom odlasku u Barselonu, grad koji se meni jako dopao.
Dobio sam zadatak da ti nešto preporučim što je nezahvalno ali evo ima još par forumaša koji su bili u gradu pa da vidimo da li su nam se iste stvari dopale. Vaša prednost je što ćete biti više dana i kolima.
Svakako ćete se prošetati glavnom pešačkom ulicom La Rambla u kojoj se nalazi više Gaudijevih kuća, trg Real, pijaca Bouqeria i svašta nešto. To je kao Knez Mihajlova u Bgd što sa sobom nosi i veliku gužvu, konobare sa afričkog kontinenta, džeparoše. Da li ćete posetiti i neku od Gaudijevih palata je sada već stvar kompromisa između cene ulaznica i interesovanja, meni je to bilo pod obavezno i krivo mi je što nisam video još neku.
Ono što po meni morate videti je Sagrada Familia, najneobičnija crkva u kojoj sam bio. I bez obzira na cenu ulaznica mislim da treba ući i unutra i popeti se na tornjeve ako se baš ne plašite visine.
Šetnja Gotskom četvrti (Barri Gotic), malo drugačija atmosfera, uske ulice, veš koji se suši na kanapima, slatki mali kafe restorani.
Šetnja uz obalu, moderan deo grada, da ne kažem Barselona na vodi, plaže stvarno nisu loše pa što da se jedan dan i ne okupate, popijete piće u brojnim kafeima iznad plaže, ja bih.
Barselona ima puno parkova, neki su besplatni a za neke se plaća ulaz. Grad je prepun muzeja, neki su veoma neobični, puno je katedrala i crkava.
Ja nisam išao ali bih sada svakako posetio brdo Tibadobo, lepa crkva i zabavni park sa panoramskim točkom.
Uveče do magične fontane ispod brda Montjuic, pogledaj na netu kada su "predstave", lepo je i besplatno. Posle na flamenko veče uz sangriju.
Znajući tvog dragog poseta stadionu je pod obavezno, mislim da nećete biti kada je utakmica (17.9) ali se može obići stadion.
Meni je bila velika želja manastir Montserat, on je 50km udaljen od Barselone. Da sam kolima ne bih imao dilemu da odem do tamo.
Za restorane ti ne mogu pomoći, u ovakvim obilscima gradova ja pre dajem pare za ulaznice nego za hranu i uglavnom uzimam turističke menije u restoranu, uličnu hranu ili spremam u stanu. Znam da ti je dragi više orijentisan na pivo ali tamo bukvalno nisam probao nijedno jer im je vino odlično i uz par tapasa koji su jeftini sam pravio pauze u šetnji. Od slatkiša ćurose i katalonski krem (verzija krem brulea).