Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Utorak, 22 Septembar 2026, 00:41

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 87 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 00:36 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Pol: Seka
"Crvenkapa i zli vuk", Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 00:37 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 00:44 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Kroz grad tece reka Ljubljanica, desna pritoka Save. Izvire iz 11 kraskih izvora i duga je 41 km. Poznato je da su u vodu bacani neposteni trgovci, tako sto su ih stavljali u kavez i spustali u reku. Danas je to lep deo grada, u kome mnogi nalaze odmor i uzivaju u brojnim kaficima i restoranima na obali. Mene je zadivila zelena boja reke, koja me je podsetila na Mostar...jedino sam u ta dva grada videla zelenu boju reke...iako je bilo grozno vreme za obilazenje i slikanje, mislim da se vidi kako izgleda....po reci plove turisticki brodici...mi nismo videle nijedan, ali, u Turistickom birou smo dobile informaciju da i sada, usred zime, idu na svakih pola sata...voznja traje 50 minuta i kosta 8 €, za odrasle...nismo se vozile, jer nije bilo vremena...ali, brodici su pokriveni staklenim kupolama, da turisti mogu nesmetano da gledaju i fotkaju, cak iako je hladno ili ima padavina...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Brodic- letnja varijanta

Slika

Voznja u zatvorenom brodicu

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 00:58 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

I, dolazimo do druge atrakcije grada- Mesarskog mosta. Slika On povezuje Gradsku pijacu i Petkovskov nasip. Pusten je 10. jula 2010. , a njegov idejni tvorac je postovani i poznati slovenacki arhitekta Joze Plecnik. Most je dugacak 33 m, a sirok nesto vise od 17 m. Na njemu se mogu videti radovi poznatog slovenackog vajara Jakova Brdara. :ljubac: za jednu nasu drugaricu! :D Takodje, atrakcija su i brojni katanci, zakaceni na zice mosta. Oni su simbol vecite ljubavi, a kace ih zaljubljeni parovi. Ako sam dobro zapamtila, tezina vec zakacenih katanaca je vec tolika, da se to vise nece dozvoljavati. Na pocetku i kraju mosta su, takodje, radovi Jakova Brdara, sve u bronzi...most je namenjen pesacima...ivice mosta (podloga) su od stakla...preko zime, da ne bi doslo do klizanja i povredjivanja, taj deo je pokriven stazama...zanimljivost koju nam je vodic ispricao je da su neki navijaci pokusavali da provere cvrstinu stakla, skacuci po njemu, i da je i to razlog sto je most "prekriven"...sto bi rekao Kesic: "Budale"! Slika

Slika

Slika

Slika

Skulptura "Satir", na sredini mosta

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 01:09 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 01:11 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Na kraju mosta , gde je pijaca, nalazi se statua "Osramoceni Adam i Eva"....

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Skulptura "Bezeci Prometej", na pocetku mosta

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 01:21 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 01:39 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Vracamo se na pocetak mosta, produzavamo istom stranom reke, kojom smo dosli do mosta...i, idemo ka Presernovom trgu, glavnom gradskom trgu, koji je, kao i skoro ceo uzi centar grada- pesacka zona....jedina vozila su ona koja nesto dopremaju i turisticka vozila: vozic i elektricni taxi...Slovenci vode racuna o ekologiji, ne zele da im bude zagadjen vazduh. Slika

Trg je nastao na raskrscu ulica, ispred nekadasnjih zidina grada, na mestu gradskih kapija. Danasnji izgled je dobio u 17. veku, kada je izgradjena Franjevacka crkva, posvecena Mariji. Tada je dobio ime Marijin trg...i tako se zvao do 1905., kada je otkriven spomenik Francu Presernu. Rekonstrukciju trga, posle katastrofalnog zemljotresa 1895. godine, uradio je arhitekta Maks Fabiani. Trg je zamisljen kao srediste 4 ulice, a danasnje zgrade su podignute oko tog sredista, na mestu porusenih srednjevekovnih kuca.

Dakle, trg je dobio ime po najpoznatijem slovenackom pesniku Francu Presernu (1800-1849), nesrecno zaljubljenom u lepu Ljubljancanku, iz bogate i cenjene porodice, Juliju Primicovu...njoj je posvetio svoje najpoznatije delo "Sonetni venac" (koji smo imali kao obaveznu literaturu u nekadasnja vremena)...ovo delo sastavljeno je iz 15 soneta...kraj, tacnije poslednji stih iz prethodnog, bio je prvi u sledecem sonetu...a poslednji sonet, tacnije prva slova svakog stiha u njemu, davala su ime pesnikove velike ljubavi.

Takodje, njegova pesma "Zdravljica" je danas drzavna himna Republike Slovenije.

Evo jedne njegove pesme , koja se meni svidja!Slika

Snaga uspomene

Drugi u pomno postavljene mreze
nestalno srce ulovi ti, zla;
za mene ipak jos te nesto veze,
sto – to se jedva medju nama zna.
Izmedju drugih kad me vidis ljudi,
u govoru se cesto spletes ti,
mnogo me puta tvoje srce zudi,
trazis me okom u kom strah se skri
Cesto dok sjedis umorna ko sada
od buke, sama, zamisljena sva,
na um ti padne pjesnik tvoj bez nada,
skoro bi da se vrati proslost ta.
Cesto kad tvoj ti ljubljeni zapoje,
i ljubavnom se srecom hvasta mlad,
u srcu bodu pjesmice te moje,
sto nesretan ih zbog nje pjevah tad.
Sama si strogo sudila mi prije,
sama me ostro sudis i sad jos;
kazu da drugi ipak placen nije
dobro, kad tebi kaze da sam los.
Medju nama se dize tvrda stijena,
iz bezdana strmog pod nebeski tron;
al skritih zelja plamen nece njena
visina sprijecit, preko da ne sukne on.
Da pamtis ih, to drugi su te bili
molili, ne mog gordog srca glas;
ne mislis na njih, al mene po sili
pamtit ces sve do u svoj zadnji cas.

Presernov trg, 1856. godine, slika sa interneta

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 01:46 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Presernovim trgom dominira statua podignuta pesniku u cast...iznad njegove glave nalazi se naga figura njegove najvece ljubavi...kada je postavljena, izazivala je zgrazavanje gradjana, jer, pored toga sto je bila naga, postavljena je "iznad muskarca", sto se, u to vreme, smatralo neprimerenim...

Slika

Slika

Slika

Urbanceva kuca je bila prva robna kuca. Njenu gradnju narucio je veletrgovac Feliks Urbanc, a arhitekta je bio Fridrih Sigmund. Otvorena je 1903. godine. Sagradjena je u stilu secesije, dok je njena unutrasnjost uradjena u art nouveau stilu. Na vrhu zgrade se nalazi skulptura rimskog boga Merkura, koji predstavlja simbol trgovine, kao i nadstresnica iznad ulaza, koja je napravljena u obliku ruze od stakla.

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 01:52 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Hauptmanova kuca, jedina kuca na trgu koja nije srusena u velikom zemljotresu. Pocetkom 20. veka je renovirana, pa je barokni stil zamenjen secesionistickim.

Slika

Glavna gradska apoteka ili Majerova palata je zgrada izgradjena krajem 19. veka u neorenesansnom stilu. Idejni tvorac je bio Ferdinand Hauser, a sproveo u delo Gustav Tonisi. Posle Drugog svetskog rata, u istoj zgradi otvoren je kafe, koji je zbog mesta na kome se nalazi, dobio naziv "Presernova kavana".

Slika

Tromostovje (o njemu ce biti reci malo kasnije)

Filipov dvorac, preko mosta

Slika

Maketa grada

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 02:40 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Jos jedan od simbola grada i nesto sto je pod "must see" , kada ste se nasli u Ljubljani je Franjevacka crkva posvecena Vavedenju Presvete Bogorodice...njena crvena fasada vam svakako upada u oci...ova crkva je najposecenija u Ljubljani, gradjena je u periodu imedju 1646. i 1660. godine, u stilu bazilike ranog baroka. Zvona su dodata kasnije. Najpre je bila avgustinska crkva. Evo kako je nekada izgledala, slika sa neta., dok je bila Samostan bosonogih augustinaca...

Slika

Ovako je izgledala oko 1890. godine (slika sa neta)

Slika

Glavni oltar je delo skulptora Franceska Robe. Bocne strane kapele i tavanicu oslikao je freskama, u 19. veku, najpre Matevz Langus, a 30.-ih godina 20. veka tavanicu je ponovo oslikao impresionista Matej Sternen.

Pored crkve nalazi se franjevacki samostan sa vrtom, smestenim izmedju Presernovog trga, Copove i Nazorjeve ulice. U samostanu se nalazi i bogata biblioteka, sa 70000 knjiga. Buduci da nismo imali vremena za obilaske (a ne znam ni da li je moguce uci...a volela bih, npr., da vidim tu veliku biblioteku!), slikala sam samo crkvu (od spolja), a sa neta sam skinula i par slika, na kojima se vidi unutrasnjost crkve, kao i biblioteka.

Crkva danas

Slika

Slika

Unutrasnjost crkve, slika sa neta

Slika

Biblioteka- slika sa neta (Wikipedia)

Slika

O biblioteci sam nasla podatke da je vise od 30000 knjiga iz doba od pre 1800. godine. Sacinjena je od 14 "strukovnih grupa", pa se tu mogu naci knjige iz raznih naucnih disciplina: istorije, fizike, medicine, psihologije, logike, filozofije, prava, hemije, astronomije, heraldike, statistike, poezije, retorike, liturgijske knjige, besede, zivotopisi Isusa Hrista i Blazene Device Marije, molitvenici, razne crkvene knjige...samo da sam navela taj spisak, mogla sam jos citav post da napisem! Slika Deluje kao jedna prava riznica!

Ranije je samostan, sa bibliotekom, bio smesten na Vodnikovom trgu (u 13. veku), pa je u 18. veku podignut nov samostan sa bibliotekom na Presernovom (tada Marijinom) trgu, ukinuti avgustinci, a sve je pripalo franjevackoj braci.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 02:43 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Levo od spomenika nalazi se nesto cime se Ljubljancani, takodje, veoma ponose- Tromostovje...to je most sastavljen iz 3 mosta, izgradjen 1842. godine...u pocetku je postojao samo srednji deo mosta koji je sluzio i pesacima i vozilima, a onda su izgradjena jos 2 mosta sa strane, na inicijativu arhitekte Joze Plecnika, pa su se njima kretali pesaci, a srednjim samo vozila...pusten je u promet 1932. godine...danas je sve to pesacka zona...eventualno cete videti ponekog biciklistu i, rekoh vec, vozila koja nesto dostavljaju (npr. lekove u apoteku) Slika Renoviran je 1992. godine. Zaista izgleda neobicno i interesantno.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 03:33 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Desno od spomenika Francu Presernu nalazi se Copova ulica...njome krecemo ka Parku "Tivoli", prolazeci pored zgrada Opere, Ministarststva pravosudja i Ministarstva finansija, Nacionalne i Moderne galerije....nazalost, nista od toga nismo obisli, samo smo prosli pored...ali, na kraju ulice, a neposredno pred ulazak u park, nalazi se srpska pravoslavna crkva Hram Svetih Cirila i Metodija...Slika

Evo nase setacke rute...prolazimo i pored divne pekare...

Slika

Ovde molim snajku da me slika pored ogrooomnee kante za smece...Slika Na svakom koraku se nalaze ovako velike kante, ali kao da niko u njih nista ne baca! Nema onih kanti "koje se prelivaju od smeca", ali ni otpadaka okolo! :op-op:

Slika

Slika

...tu nam vodic pokazuje autobusko stajaliste i kaze da nam tu staje autobus br.27, pa, ako neko kasnije bude zeleo, moze da ode i sam do trznog centra...sa desne strane su nam ministarstva, sa leve galerije...

Slika

Slika

Slika

Ministarstvo finansija

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 03:46 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Na kraju ulice dolazimo do najznacajnijeg verskog objekta Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji...Hrama Svetih Cirila i Metodija, kome je temelje postavio Patrijarh Srpski Gospodin Varnava, jos 1932. godine...a kojeg je osvestao pocivsi Patrijarh Srpski Gospodin Pavle, 2005. godine....dolazimo pred kraj bogosluzenja...ulazimo "na prstima", stajemo iza svih, u tisini slusamo i pomalo slikamo....palimo svece za nase drage (svece kostaju 50 centi)...usli smo smrznuti, a svi, do jednog, unutra se ugrejali!Slika

Iz jednog korena, izbrojah 8 izniklih stabala...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Januar 2016, 03:50 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 87 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.