Jos jedan od simbola grada i nesto sto je pod "must see" , kada ste se nasli u Ljubljani je
Franjevacka crkva posvecena Vavedenju Presvete Bogorodice...njena crvena fasada vam svakako upada u oci...ova crkva je najposecenija u Ljubljani, gradjena je u periodu imedju 1646. i 1660. godine, u stilu bazilike ranog baroka. Zvona su dodata kasnije. Najpre je bila avgustinska crkva. Evo kako je nekada izgledala, slika sa neta., dok je bila Samostan bosonogih augustinaca...

Ovako je izgledala oko 1890. godine (slika sa neta)

Glavni oltar je delo skulptora
Franceska Robe. Bocne strane kapele i tavanicu oslikao je freskama, u 19. veku, najpre Matevz Langus, a 30.-ih godina 20. veka tavanicu je ponovo oslikao impresionista Matej Sternen.
Pored crkve nalazi se franjevacki samostan sa vrtom, smestenim izmedju Presernovog trga, Copove i Nazorjeve ulice. U samostanu se nalazi i bogata biblioteka, sa 70000 knjiga. Buduci da nismo imali vremena za obilaske (a ne znam ni da li je moguce uci...a volela bih, npr., da vidim tu veliku biblioteku!), slikala sam samo crkvu (od spolja), a sa neta sam skinula i par slika, na kojima se vidi unutrasnjost crkve, kao i biblioteka.
Crkva danas

Unutrasnjost crkve, slika sa neta

Biblioteka- slika sa neta (Wikipedia)

O biblioteci sam nasla podatke da je vise od 30000 knjiga iz doba od pre 1800. godine. Sacinjena je od 14 "strukovnih grupa", pa se tu mogu naci knjige iz raznih naucnih disciplina: istorije, fizike, medicine, psihologije, logike, filozofije, prava, hemije, astronomije, heraldike, statistike, poezije, retorike, liturgijske knjige, besede, zivotopisi Isusa Hrista i Blazene Device Marije, molitvenici, razne crkvene knjige...samo da sam navela taj spisak, mogla sam jos citav post da napisem!

Deluje kao jedna prava riznica!
Ranije je samostan, sa bibliotekom, bio smesten na Vodnikovom trgu (u 13. veku), pa je u 18. veku podignut nov samostan sa bibliotekom na Presernovom (tada Marijinom) trgu, ukinuti avgustinci, a sve je pripalo franjevackoj braci.