Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Utorak, 22 Septembar 2026, 00:08

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 122 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Četvrtak, 19 Novembar 2015, 11:29 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ponedeljak, 25 Avgust 2014, 12:48
Pol: Bata
Теди, Марија, одличне фотке. :bravo:

Теди, ако имаш још слика из Фројдове куће, слободно стави. Баш бих волео да видим.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 22 Novembar 2015, 10:56 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Pol: Seka
Ako Teddi nema, okacicu ja! :D Samo da zavrsim jos neke stvari...mene se bas "dojmila" njegova kuca! Ne znam kako to da opisem...imala sam utisak da je sam Frojd tu sve vreme... :shifty:

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 22 Novembar 2015, 11:18 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 17:18
:bravo: Tedi vredelo je što si išla u Beč! Majstor si za fotografije.
Marijamaja, tvoja dopuna slika je super!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 23 Novembar 2015, 09:20 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 02 Septembar 2014, 13:38
I ja volim da gledam fotografije bez obzira na opis :)
Tako da :text-bravo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 26 Novembar 2015, 19:58 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Putovanje u Beč je bilo možda i prvo putovanje koje sam samostalno organizovao i razlog mog učlanjenja na forum o putovanjima. Gledano sada sa razmakom od 5 godina bilo je odlično društvo, dobro smo se zabavili, ali za moje standarde nismo obišli skoro ništa. Zapravo obilazili smo grad, eksterijere, ali nismo ulazili u unutrašnjost dvoraca ili muzeja. Delom jer je gužva bila velika, delom jer smo bili za vreme praznika pa neke znamenitosti nisu bili otvorene.

Sva putovanja o kojima sam pisao ovde na forumu bila su posle Beča, a meni je Beč i dalje najuređeniji grad koji sam posetio sa savršenom infrastrukturom i uopšte mi nije čudno što je godinama među najboljim gradovima za život na svetu.

Ovoga puta neće biti putopisa, zaista je prošlo dosta vremena da bi to moglo kvalitetno da se uradi, već samo nešto slika. Neke lokacije ću ponoviti, a neke nisu do sada postavljane na forum.

ŠENBRUN

Šenbrun, bivša letnja rezidencija Habsgurgovaca izgrađena u 17 veku, predstavlja najveću turističku atrakciju Beča i Austrije. Sadrži preko 1400 prostorija, a oko dvora se nalazi jedan od najlepših parkova Evrope, botanička bašta, muzej kočija. U sklopu Šenbruna nalazi se i najstariji zoološki vrt Evrope završen 1752. godine.
Posle pada monarhije, vlasnik Šenbruna postaje država Austrija, koja dvorac pretvara u muzej. Godišnje preko 2 miliona turista poseti ovo fantastično zdanje.
Osim palate i prelepog vrta, u sastavu Šenbruna nalazi se i najstariji zoo vrt na svetu, Tiergarten iz 1752. godine. Ovde se još nalaze i Oranžerija, obavezan luksuz svake evropske palate tog vremena, Palm Haus - staklena bašta sa tropskim biljkama, Pustinjska bašta, Lavirint, Muzej kočija, a posebno se svojim položajem i lepotom ističe Glorijeta, na vrhu brda iznad palate, odakle se pruža nesvakidašnji pogled na dvorski kompleks i ceo Beč.

Postaviću možda malo više slika Šenbruna, prosto mi se sviđaju jesenje boje drvoreda, a mogu samo da zamislim kako dvorac izgleda kada vrtovi procvetaju i fontane rade.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Desert u kafiću na Glorijeti
Slika

Do Glorijete se može doći i kočijama, a kroz kompleks ide i vozić
Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 26 Novembar 2015, 20:02 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

BELVEDERE

Dvorac Belvedere jedna je od najlepših bečkih atrakcija. Sagrađen je u 18. veku kao letnja rezidencija princa Eugena Savojskog, velikog vojskovođe koji je služio na dvoru Habsburgovaca. Zapravo se radi o dvije palate - Gornjem i Donjem Belvedereu.
Prvo je izgrađen Donji Belvedere, a gradnja je trajala svega četiri godine, od 1712. do 1716. I dok je spolja relativno skromna, ova palata pravu raskoš skriva u unutrašnjosti.
Godinu dana nakon dovršetka Donje palate, krenulo se s izgradnjom Gornjeg Belvederea. Za razliku od starije zgrade, koja se koristila i za stanovanje, ova je palata služila pokazivanju i ugošćivanju različitih događanja u organizaciji princa Eugena. Ono po čemu je Gornji Belvedere najpoznatiji je najveća svetska kolekcija Klimtovih slika. U Belvedereu se nalaze neka od najboljih Klimtovih dela, poput 'Poljupca' i 'Judite'. Osim Klimtovih dela, u Belvedereu možete videti i slike mlađeg naraštaja austrijskih umetnika, a među njima se posebno ističu Egon Schiele i Oskar Kokoschka.
Ono što celom kompleksu daje poseban dojam i lepotu su vrtovi koji povezuju palate.

Slika

Slika

HOFBURG

Sve do 1918. godine Hofburg je bio sedište moćnoga Habsburškoga carstva. Radi se o ogromnom kompleksu, carskoj palati koja je nastajala u razdoblju od 13. veka do samog prelaza iz 19. u 20. vek Danas je stalna rezidencija austrijskog predsednika.
Biser unutar Hofburga je Schatzkammer, najznačajnija svetska riznica, u kojoj se čuva carska kruna Svetog Rimskog Carstva, stara više od hiljadu godina! To je samo jedan od brojnih vrednih eksponata.

Slika

Slika

Kompleks Hofburga obuhvata svetski poznate muzeje, kao što su npr. delovi Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja.

Slika

Slika

Spomenik Mariji Tereziji između dva muzeja
Slika

Ulični zabavljač

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 26 Novembar 2015, 20:06 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

RINGSTRASSE

Ringstrasse je najpoznatija bečka ulica, a okružuje centar grada i mnogobrojne znamenitosti. Šezdesetih godina 19. veka car Franjo Josip je dekretom 'To je moja volja' naredio rušenje zidina na tom mestu i označio gje će tačno biti koja građevina, kako bi pokazao moć monarhije.

Gradska kuća
Slika

Parlament
Slika

Stub kuge, ili spomenik Svetom Trojstvu se nalazi u samom centru grada. Ova barokna konstrukcija podignuta je zbog zahvalnosti svetaca i anđela Bogu za završetak katastrofalne kuge, koja je pogodila grad 1679. godine.
Slika

KVART MUZEJA

Bečki Kvart muzeja predstavlja jedan od najvećih kulturnih,muzejskih kompleksa na svetu.Obuhvata Muzej moderne umetnosti MUMOK-Andy Warhol,Pablo Picasso,Joseph Beuys..,
Leopoldov muzej sa impozantnom zbirkom dela iz doba Bečkog secesionizma,moderne i austrijskog ekspresionizma-Klimta,Kokoške..,Galerija umetnosti,Arhitektonski muzej,Kvart plesa i igara,Atelje 21 i Muzej za decu Zoom..

Ovo je zaista jedinstveno da se u jednom kvartu, jedan preko puta drugog, nalazi toliko muzeja i toliko vrednih umetničkih dela.

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 26 Novembar 2015, 20:15 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Ono čime sam ja posebno očaran u Beču su fasade. Sve su obnovljene i čiste, čak iritirajuće koliko su čiste.

HUNDERTWASSER

Zaigrani Hundertwasser jedan je od bečkih simbola, baš kao što Gaudi simbolizuje Barselonu. Najpoznatije njegovo ostvarenje u Beču jest stambeni kompleks u četvrti Landstraße, prikladno nazvan Hundertwasserova kuća, odnosno Hundertwasserhaus.
Friedensreich Hundertwasser nije bio arhitekta, već se bavio uklapanjem građevina u životnu okolinu. Tako je vremenom nastala ideja o stambenom kompleksu zakrivljenih linija koji bi bio stopljen s prirodom, za koji se 1977. godine u pismu bečkom gradonačelniku založio čak i austrijski kancelar Kreisky.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ispred samog kompleksa nalaze se još dve mini-znamenitosti. Prva je fontana, takođe s elementima mozaika, građena po uzoru na klasične rimske fontane i s figurom anđela na vrhu. Druga je telefonska govornica i to model iz Londona. Radi se o omiljenom mestu za poziranje turista, a činjenicu da nakratko mogu osjetiti atmosferu engleske prestonice treba zahvaliti takođe Hundertwasseru, koji je austrijske govornice smatrao ružnima (također zbog ravnih i pravilnih linija).

Slika

Slika

KUĆA MAJOLIKA I KUĆA OTTO WAGNERA

Na adresi Linke Wienzeile 40 nalaze se ove dve kuće specifične po tome što su im fasade od keramičkih pločica sa veoma zanimljivim ornamentima.

Slika

Slika

Slika

BEČKA SECESIJA

Bečka secesija je pokret u umetnosti koji je nastao u Austriji. Formirana je 1897. od strane 19 bečkih umetnika koji pre toga napuštaju originalnu državnu asocijaciju. Prvi predsednik i glavni osnivač, bio je Gustav Klimt. Za razliku od drugih umetničkih pokreta ne postoji određeni stil koji bi mogao povezivati sve umetnike bečke secesije. Jedino što ih povezuje jeste sama upravna zgrada, koja se smatrala ikonom pokreta. Odmah na ulazu u zgradu stoji napisana fraza „svakom vremenu njegova umetnost, umetnosti njena sloboda“. Umetnici bečke secesije imali su slobodu da isprobaju svaku vrstu umetnosti, bez obzira da li stare škole to prihvatale ili ne.

Slika

Slika

No name fasada
Slika

Zgrada Tehničkog fakulteta, sova kao simbol mudrosti
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 26 Novembar 2015, 20:18 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

DUNAVSKI TORANJ

Ukoliko želite da uživate u izvanrednom pogledu na Beč, onda je ovo savršeno mesto za vas! Građani Beča obaj toranj zovu "Concrete needle" ("Betonska igla"). Visok je 352 metara i napravljen je za 20 meseci.

Ono što je mene šokiralo je da tornja izvode bandži skokove po danu kada je padala kiša i duvao vetar. Meni nije bilo prijatno ni na terasi.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

U blizini Dunavskog tornja nalazi se Uno grad u kojem je smešten štab UN, i izgleda kao grad unutar grada sa svojom modernom arhitekturom.

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 26 Novembar 2015, 20:19 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

PRATER

Prater je poznato bečko rekreacijsko područje. Ime mu potiče od latinske reči pratum, što znači livada. Najčešće mu se ime povezuje za zabavni park Wurstelprater i Riesenrad, panoramski točak sa kraja 19. veka, kada je tu održana i Svetska izložba.

Zabava je zagarantovana za sve uzraste, a broj atrakcija je zaista veliki.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 26 Novembar 2015, 20:20 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Lepo je kada u stranom gradu naletite na tablu na srpskom jeziku.

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 27 Novembar 2015, 10:50 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
VlaMar, dosta si ti obišao u Beču, lepa kolekcija fotografija! :text-bravo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 28 Novembar 2015, 13:13 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
VlaMar, sta reci, osim- svaka cast! :bravo: :ljubac:
Kroz tvoj opis, prosla sam, po ko zna koji put, "poznatim stazama"! Obozavam Bec, "dozivljaj cistoce i uredjenosti" nam je identican! :D

Moram da priznam da ni ja nisam obisla mnoge muzeje i galerije....Bec se ne moze videti "u par dana"! Od muzejskih postavki i tih, kako kazes- "enterijera", bila sam u "Frojdovom muzeju" i spomen-kuci, obisla "Belvedere" i satima uzivala u slikama poznatih slikara, obisla turu "40 soba Senbruna"...i, to je to! Nisam obisla "Muzejsku cetvrt", "Albertinu" i jos mnoogooo toga...ali, Becu se uvek rado vracam! :ljubac:

Slike Senbrunskog parka su predivne! Ja te boje nisam videla....u Becu sam bila, par puta, u prolece i u pozniju jesen od tebe...divno je videti kako taj lepi grad izgleda u svako doba godine! Volela bih da ga vidim i pod snegom! :op-op: Sigurno je "kao iz bajke"! :D

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 28 Novembar 2015, 17:43 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 17:18
VlaMar, :bravo: za priču sa puno značajnih detalja.
U pravu si da Hundertwasser pomalo asocira na Barselonu. Zaista zanimljivo!
Uostalom, Kurbizje je napisao Atinsku povelju 1956 g, u kojoj je u petoj tački proklamovao pravilo "peta fasada" = krov zasadjen zelenilom. Ovde je to delimično postignuto.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 02 Februar 2017, 20:33 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Vlado, nisam ni blizu majstor za fotke kao ti, al' evo ih par od prošlog februara (još malo pa da bude 'dogodilo se na današnji dan')

Rathaus, klizalište ispred je još radilo...
Slika

Parlament...
Slika

Crkva Maria vom Siege, po modelu rimske Santa Maria della Vittoria, koju su finansirali kao zahvalnicu za pobedu u nekoj bitKi, a sa daškom snega na krovu i kupoli...
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 122 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.