- da li ste imali neprijatnosti da vam na primer nestane majca ili peškir koja je visila na stolici ispred šatora ili drastičnije novac, telefon...3. Deluje neverovatno za danasnje vreme ali odgovor je apsolutno ne. Stvari i mobilijar nam stoje po ceo dan i noc napolju,u satoru ili okaceni o strik za ves i to ama bas niko ne dira.

Kamperski duh je se jos uvek zadrzao pa se tudje stvari postuju i niko nicije ne dira bez pitanja. Ja licno pare i pasose drzim u sefu a sve ostalo mi stoji na izvolte i do sada nista nije falilo. To je za mene potpuno normalno stanje koje se drasticno razlikuje od one price u regularnim smestajima.

Tamo kako svi znamo cesto bude sitnih do bogami i vecih kradja, poslednjih godina je sve vise losih primera. U kampu uopste ne gledam ko mi je komsija dok sam u apartmanima o tome vodio racuna. Iako je sve dostupno nikome nista do sada nije zafalilo. I ovo dovoljno govori o kamperima njihovom razmisljanju i velikoj dozi opustenosti koju tu imamo.
- kad već spomenuh telefon kako punite elektronske uređaje, isključivo na recepciji ili restoranu ili tu dolazi do izražaja kamperska solidarnost pa kod komšije koji je priključio struju 4. Aparate punimo na recepciji ili restoranu,mozes iznajmiti i sopstvenu struju pa je koristiti 24 h dnevno. Jedno od vaznijih kamperskih pravila da se uvek drugom kamperu pritekne u pomoc (podizanje satora,pozajmljivanje alata ili sl,posudjivanje bilo cega od sudova preko hrane i pica itd ) se postuje tako da i po pitanju struje postoje dogovori i kolegijalnost. Ne retko se desava da jedan iznajmi struju a koriste je vise porodica. To je sasvim normalna stvar.
- kako izgleda kamperski kućni red, od onih običnih stvari koliko mesta zauzmete u zajedničkom frižideru, korišćenja kuhinje, tuševa do večernjih "žurki"5. Na ulasku u svaki kamp dobijes jedan papir na kome su ispisana pravila ponasanja sa kucnim redom kampa. Kucni red je slican ovom nasem u stanovima mozda je malo rigorozniji.

Kao sto ti je
Brzi vec napisao za vreme kada je obavezno postovanje mira i reda.I uglavnom se postuje osim u izuzetnim situacijama a ni tada nema nekog velikog preterivanja.

Sve se to najkasnije do ponoci zavrsava i tada je apsolutna tisina. Inace u kampu se razgovara tiho ovo je jako bitno znati, nema vikanja dozivanja i ostalih marifetluka koji ce narusavati zajednicki mir. Tako ucimo i decu koja to prihvataju i postuju taj red.

U zajednicke frizove stavljamo hranu koja se prvo stavlja u kutije one od 10l plasticne a te kutije u neke tanke torbe.

Generalno vlada solidarnost i tu nema vecih problema. Uvek ima onih koji ce preterati ali uglavnom sve to funkcionise kako treba. Mislim da ti to ne bi odvlacilo puno paznje,jako se covek brzo navikne na taj stil odlaganja hrane i pica.
Zajednicka kupatila i wc su cisti iodrzavaju se redovno.Ovaj segment kampa je nesto sto uglavnom ljudima ne da da se upuste u ovu pricu.

Bez razloga jer svaka wc i tus kabina su odvojene podrazumeva se i nista strasno nije ukoliko se nadjes u situaciji da sa nekim paralelno sedis na solji i razmenjujes "rafalnu paljbu" preko zida kabine.

Ja sam se ovog leta nasao u punom wc-u sa tri Italijana i crk'o sam od smeha.

U isto vreme oni "pucaju" i pricaju kao da su na setalistu,meni je ovo bilo neuobicajno jer se obicno u tim momentima makar cuti.Kod njih jok, pricaju i smeju se sve u sesnaest.

Nista ti i ja nemamo i ne radimo sto drugi ljudi ne cine sve je to normalno i u kampu sasvim regularno. Na to niko ne obraca paznju.