Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Ponedeljak, 21 Septembar 2026, 16:32

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Poruka
PostPoslato: Četvrtak, 09 Maj 2024, 22:00 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
Tu je, avaj, došao kraj našeg putovanja tojest povratak kući... Zanimljivo putovanje, ali kratko.
Kao što pretpostavljam da pretpostavljate, ima u Rumuniji još mesta koje imam želju da posetim. Nekad...

Među njima je i taj manastir Snagov u Bukureštu, u kome je - kako se tvrdi, iako dokaza nema - grob Vlada Cepeša (vidi prvu stranu, išao je i tamo Vlada). Ali i njegovu zadužbinu manastir Komana negde između Bukurešta i Dunava, gde bi takođe mogao biti njegov grob – u skladu sa novijim nalazima nekih istoričara...

Možda nije precizno poznato u kom manastiru je sahranjen, ali svi istorijski tragovi kažu da u nekom manastiru jeste. Što je zapravo jasan znak da ga je Crkva poštovala kao branioca vere i da je sahranjen časno, na osvećenoj zemlji i to po pravoslavnom obredu.

I on je, kao i njegov otac pre njega, bio vitez Reda Zmaja. Ovaj Red je osnovao car Žigimund (car onog “svetog rimskog carstva”, o kome sam već ranije piskarala...) 1408. godine, u odbranu krsta od nadiruće osmanlijske okupacije. Prvobitni Red okupio je 24 plemića branioca vere (među kojima je bio i Stefan Lazarević, srpski despot #dasezna). Pripadnost ovom redu nije nuđena svakome, i bila je znak izuzetne časti i dostojanstva.

Postoje i neke indicije da se Red Zmaja nikako nije podnosio sa Tevtoncima, mada niko ne navodi konkretne razloge. :think: Možda... zato što su Tevtonci, tzv. krstaši severa, pod izgovorom da žele da “pokrste nevernike” severo-istoka Evrope i Baltičkih zemalja, zapravo išli da pljačkaju i osvajaju slovenske teritorije... možda...?

Cela stvar je kulminirala tako što su Zmajevi do nogu potukli Tevtonce kod Tanenberga 1410. godine. Zanimljivo je i da istorija ne imenuje baš konkretno da je to bio Red Zmaja, već se kaže da Žigimund odbija da ukaže pomoć koju mu traže Tevtonski vitezovi u predstojećem napadu koji protiv njih spremaju poljski kralj Vladislav IV (član Reda) i litvanski vojvoda Vitold (takođe član Reda, za koga ti zapadni izvori tvrde da je bio paganin). Začuđujuće je i to da su nekako eto te dve minorne zemlje čiji vladari pripadaju Redu navodno za manje od dve godine sakupile vojsku koja je s lakoćom dobila (a na to ukazuje činjenica da su se Tevtonci razbežali nakon kratkog vremena bitke) 11.000 Tevtonskih vitezova sa 17.000 njihovih saveznika. LOL

Po teritoriji Transilvanije ima dosta ostataka tvrđava koje su gradili Tevtonski vitezovi, pa su one kasnije rušene i iznova podizane, i iznova rušene... Loša im karma? :think:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 09 Maj 2024, 22:04 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

OndaK, na listi mi je i Transfagarašan (zajmim sa neta fotku)
Slika

... ali o toj divljoj lepoti, serpentinama, tunelima, jezerima i vodopadima će najverovatnije da nam priča Petronije (dežurni forumski Avanturista), kad bude obišao taj deo, na putu do PRAVOG Drakulinog zamka... Samo imajte u vidu da je ovaj put sezonski, tj otvoren za saobraćaj u periodu od 1. jula do 30. oktobra, kao i da na deonici nakon jezera Balea možete sresti medvede...

Ono, navikli smo mi na međede raznih vrsta, nije da nismo, nego ipak...

Još jedna interesantnoća Transilvanije, sa liste Atlas Obscura: šuma Hoja Baču (Hoia-Baciu), kod grada Kluž-Napoka
Na tom (opskurnom) sajtu prikazana je ovako:
Slika

Osim te... hm... specifične... estetike, ovo je i jedna od “the most haunted forests in the world”. Ne samo da ima duhova, jezivih zvukova i nevidljivih sila, već je i kultno mesto radnje brojnih legendi o nestalim licima, zbog čega je poznata kao “Bermudski trougao Rumunije”...

NaraFski, susreti sa vanzemaljcima se takođe podrazumevaju na ovakvim mestima :lol:, nema čega nema, za svačiji ukus ponešto

Poslednji put menjao jack dana Četvrtak, 09 Maj 2024, 22:28, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 09 Maj 2024, 22:09 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Za kraj ove balade o Grofu Drakulesku, umesto zaključka evo jedna davna vinjetica iz jednog sela s kojim imamo izvesnih porodičnih korenskih veza... “po babine linije” :mrgreen:

Selo se zove Radojevo (po narodnom heroju iz Drugog rata, pre toga beše Klarija, a još ranije Peterda), i nalazi se na današnjoj našoj granici sa Rumunijom, a s one strane grane je atar rumunskog grada Žombolj/Hatzfeld/Jimbolia. U neka ranija vremena, sve je to bila Ugarska. Elem, ta priča iz davnine je o događaju koji je prvi zvanični istorijski zapis izvesne pojave (igde u svetu), a ide ovakooo

U julu 1732. major Faredi – Tamarski je po naređenju princa od Virtemberga poslat u Radojevo, (tadašnju Peterdu) da ispita smrt 11 meštana koji su umrli u januaru i februaru te godine. U njegovom izveštaju koji se danas nalazi u Bečkim arhivima navodi se da su meštani tvrdili da su žrtve vampira po imenu Miloš.

U toku svog života Miloš je, saopštava major Faredi – Tamarski, važio za neku vrstu vrača. Činjenica da je držao pticu koju je naučio da govori i da je uhvatio i pripitomio vuka, koga je potom držao kao ljubimca – potvrđuju njegove magične moći. Faredi – Tamarski je pokušao da ubedi meštane da vampiri ne postoje, međutim, posle nekoliko rasprava zaključio je da nisu spremni da prihvate njegove argumente, pa je odlučio da ekshumira nekoliko pokojnika. Iskopavanje je počelo od Miloša, koji je bio sahranjen 15 meseci ranije. Kada su uklonili zemlju i podigli drvenu ploču koja je pokrivala mrtvaca, Milošev leš je izgledao potpuno netaknut, a oči su mu bile širom otvorene, uprkos činjenici da mu ih je njegova žena zatvorila nakon smrti. Tanak mlaz krvi mu se lagano slivao iz usta, a krvi je bilo i na drvenoj ploči ispod leša, kao i na zemlji ispod ploče.

Pošto su to meštani zahtevali, major Faredi – Tamarski je naredio da se leš probode kocem. Zatim, iz straha da će meštani opet iskopati vampira po njegovom odlasku, naredio je da se leš prelije ugašenim krečom, pre nego što se ponovo zatrpa grob.

Na saslušanju rođaka 11 žrtava, doktor je saznao da su uglavnom umrli u roku od šest do deset dana, jednostavno – kopneći. Noću su imali strašne košmare, a nekoliko njih imalo je plavkaste belege na vratu.

Faredi – Tamarski je tada odlučio da otkopa i grobove žrtava. Njih osmoro izgledali su kao obični leševi koji su se normalno raspadali, a dvoje su bili dobro očuvani iako su im ruke i noge bile ukočene i nisu se mogle pomerati dok je poslednja žrtva, žena, izgledala kao da spava.

Ne znam da li se zvala Mina :lol:

Da, da, narodna mašta, folklor... :mrgreen:
Zna narod da je glog prava stvar za srce: čaj od bobica i lista za “ovostrane”, a za one druge... kolac od istog :lol:
Eto da pomenemo da prvi zabeleženi vampir ipak nije bio Rumun, već Srbin :mrgreen:

Pa čisto da primite k znanju...
ako imate problem da zaspite (zbog nemira) u noćima punog meseca...
možda nije u pitanju anksioznost nego genetika?

Poslednji put menjao jack dana Četvrtak, 09 Maj 2024, 22:33, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 09 Maj 2024, 22:14 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

A, da...
Ako se pitate jesam li na kraju našla tog neodoljivog lošeg momka?

Naravno da jesam. I... šta da kažem?
Ta kožna crveno-crna kombinacija delovala je nestvarno zavodljivo pod prstima...
Morala sam ga imati, to je sve što znam.

I tako, kad sam došla sebi iz te magle...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 09 Maj 2024, 22:14 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Slika

:mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.