Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Ponedeljak, 21 Septembar 2026, 19:30

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Banska Stiavnica
PostPoslato: Utorak, 07 Maj 2024, 20:22 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Pol: Bata
Lepo raspoređene prvomajske i uskršnje praznike ove godine iskoristio sam za putovanje u Slovačku i Austriju.
Posetio sam Bansku Štiavnicu, zamak Bojnice, Bratislavu i zamak Crveni kamen u Slovačkoj. Razmišljao sam da li da o putu pišem kroz putopis ili da svaka lokacija imaju svoju temu i na kraju se odlučio sa drugu varijantu. Možda je tako lakše za kasnije pretraživanje kada put nije imao neku jasnu temu. O Beču neću ni pisati, nisam video ništa novo o čemu nije pisano na forumu.

Prvo noćenje sam imao u Banskoj Štiavnici. Od Beograda udaljena 520km ili oko 6 sati vožnje kada bi na mađarskoj granici bili malo vredniji.
Za mesto verovatno niste čuli, meni je bilo nepoznato do planiranja ovog puta. Jedna od obaveznih tačaka na putu je bio zamak Bojnice i obzirom da on ne radi ponedeljkom nije mi bilo logično da stignem u Bratislavu pa se odmah sutradan vozim 2,5 sata do zamka već sam po karti pratio mesta koja se nalaze između Beograda i zamka i pretraživao ih po internetu. Slike iz ovog mesta su mi se dopale, na bookingu je bilo pristojnih apartmana i eto mene tamo. Da sam malo bolje pretraživao možda ne bih rezervisao samo jednu noć. Ovakva mesta na mene ostavljaju poseban utisak. Utisak nije pokvarila ni činjenica da sam stigao u subotu poslepodne i da osim supermarketa na ulazu u mesto, restorana i pivnica ništa nije radilo. Sa domaćinama sam se sporazumevao pantomimom i uz dosta sličnih reči između slovačkog i srpskog.

Mesto se prvi put pominje u 12 veku kao zemlja rudara. Nosio je nadimak "srebrni" grad zbog bogatog nalazišta srebra i zlata. Tokom 18og veka bila je najznačajniji rudnik u Habsburškoj monarhiji. U tom periodu je bilo najviše stanovnika, najznačajnije vile / palate su tada sagrađene kao i prva rudarska akademija. Ali negde sredinom 19og veka nalazišta presušuju i grad polako propada, a poslednja jama je zatvorena 2001 godine. Jezgro grada je pod zaštitom Unesca. Na periferiji su već kuće i zgrade u socijalističkom stilu.

Grad se nalazi na vulkanskoj kalderi. To znači da je vrlo brdovit i da se u obilazak ide u udobnoj obući. Takođe da su vidikovci prelepi. U jezgro grada se može proći kolima ali se ne može parkirati (osim ako tu ne stanujete i na par automobila sam zatekao "kandže" na točkovima sa kaznom), pa sam dobro izabrao smeštaj na samom obodu centra. Lagao bih da sam bio pripremljen za obilazak, više sam krenuo u laganu šetnju kroz grad dok me je melanholija orunulih fasada pomešana sa veselim zvucima iz pivnica opijala.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na centralnom trgu se nalazi stub sv. trojstva kao i najznačajnije građevine

Slika

Slika

"Stari" zamak je sagrađen u 13 veku uz baziliku i bio je stambeni objekat za lokalne vlasteline i upravnike rudnika. Danas je sa muzejskom postavkom, a cena ulaznice je simbolična od par eura.

Slika

"Novi" zamak je sagrađen u 16 veku i bio je više vojni objekat tokom borbe protiv Turaka. Nalazi se na brdu, malo izvan centra grada i sa njega je lep pogled na grad. I on se može obići jer je danas muzej sa vojnom tematikom i takođe je simbolična cena ulaznice.

Slika

Kalvarija je kompleks 23 sakralnih objekata posvećenih poslednjim danima Isusa na zemlji. Tokom Uskrsa se iznose najznačajnije relikvije i video sam niz programa za ovu godinu.

Slika

Slika

Štiavnica ima još značajnih lokaliteta da ponudi pre svega muzej rudarstva za koji sam pročitao da je vrlo interaktivan i posebno zanimljiv deci, botaničku baštu na 3,5 ha, veštačko jezero Velika Vodarenska (najbliže Štiavnici a jedno od stotinak jezera napravljenih u 18 veku za potrebe napajanja rudnika)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Banska Stiavnica
PostPoslato: Sreda, 08 Maj 2024, 12:09 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
Sve, sve, ali...
VlaMar je napisao:
Slika

:romance-hearteyes:
Kakav momenat...

I Slovačka mi je na baket listi, baš zbog tih zamkova i očuvanih gradića...

P.S. onakvu "biblioteku" kao sa slike br 5. sam jednom, nekad, videla i na Divčibarama, ali više se uopšte ne sećam ni gde je to ni kuda smo šetali (možda prema Crnom Vrhu, moraću to jednom da pronjuškam...)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi: