urbi je napisao:
E ako ste obišli Viminacium molim vas da podelite vaše utiske. Da vidim grešim li ja ili sam baš naopaka, što kaže Vlajko

Meni je Viminacium bio EKSTRA. Isto nas je bilo dvadesetak u grupi sa vodičem (žena je vrlo interesantno pričala) i sve smo lepo čuli. Možda je naš vodič bio bolji, svakako, nije loše pročitati pre ili posle još podataka (ja više volim posle, da ne kvarim sebi iznenađenje

) Jeste rekla kod one livade (sa vrlo malo iskopina) da tu ima još puno da se radi, ali da pre svega nemaju dovoljno sredstava i da je to jako dug i mukotrpan posao. Jeste da za sada može da se obiđu te grobnice, tj. nekropola koja uopšte nije mala, rimske terme (koje su prilično dobro očuvane), amfiteatar i rekonstruisan/izgrađen dom i dvorište nekadašnjeg stanovnika (više klase, naravno) tog povećeg starog Rumskog grada, koji je posle uništen u ratovima. Videla si kolika je velika grobnica i gornji i donji deo. Mogla sam tu još da ostanem i sigurno bih dosta toga interesantnog videla, ali to je nemoguće kada ideš u grupi. Nismo mogli slobodno i samostalno da razlgedamo. Pretpostavljam da podzemni deo još uvek nije siguran za tako nešto. U pravu si, treba to bolje osvetliti, ali ne znam zašto to nisu uradili.

Tu je bio grad od preko 40000 stanovnika, što je stvarno fenomenalno i to kada sam čula, ja više za Viminacium nemam zamerke. Bujna mašta, radi svašta.