milenaidaki je napisao:
Valjda "azilanti" mogu i bez para da dođu, ja stvarno ne znam, zato se i zovu "izbeglice i migranti", a ne turisti...
Ne mogu, ako ih mi ne primimo. Planeta nije rajska bašta gde svako može da se šeta gde hoće. Od pre oko 150 godina (nešto manje), postoji institucija pasoša, i države na svojim granicama kontrolišu ko dolazi i mogu da biraju da li tu osobu puštaju u svoju zemlju ili ne. Do juče (2015, zapravo) se ovo smatralo normalnim rukovođenjem svojom državom.
Elem, svaka država najnormalnije može da ih legitimiše i vrati u zemlju iz koje su, ili u zemlju iz koje su pokušali da uđu. Zato oni i idu bez ikakvih dokumenata, i "ne zna se" odakle su kod nas ušli, a kad nam ih vraćaju iz EU, mi se ne pitamo jesu li prošli baš ovuda ili ne, onaj potpisao da ćemo ih sve primiti.
milenaidaki je napisao:
Ja uopšte nisam "politički korektna", niti pratim bilo kakve trendove. Pokušavam da razmišljam svojom glavom. Ako ti jadni ljudi dođu kod nas, izgledaju malo čudno, malo ih se plašimo, a oni fakat ništa nisu loše uradili, naš strah je besmislen. Zar nije tako? Ja samo znam da su se te izbeglice koškale međusobno par puta i bili su uhapšeni. Da li je u pograničnim mestima bilo nekih krađa, o tome nemam informacija.
Uopšte nije pitanje da li su to kriminalci, glađu motivisani lopovi ili fini dečaci. Prva poenta je da živi ljudi moraju negde da stanuju i nešto da jedu, gle ti te neverovatne činjenice.
Ukoliko jedna država dozvoli da na njenu teritoriju dođu takva lica bez korena i bez para kojima mogu da plaćaju za obezbeđenje ovih potreba, postoji samo 1 logično rešenje: država će PARAMA SVOJIH PORESKIH OBVEZNIKA da im obezbedi smeštaj i hranu na neodređeno vreme - a vidimo da su to sad već godine u pitanju. U međuvremenu, pare za lečenje srpske dece se skupljaju sms-ovima.
Kod nas se dešava i još 1 "rešenje" - da zviždi i gleda na drugu stranu dok se oni "snalaze", a našoj policiji zabranjeno da ih hapsi ili interveniše u situacijama u koje su umešani ovakvi "počinioci".
Dodatno je pitanje i šta ta lica rade po vasceli dan? Ljudska bića nisu fikusi, da sede u saksiji. Da ne ulazim u detaljnije razmatranje odakle im oružje i municija, kad, gde i od koga su ga nabavili, čemu je namenjeno, itd.
Dakle, prisustvo velikog broja takvih ljudi (sve i da su sveci koji hodaju) predstavlja bezbednosni rizik i ekonomski teret.
Za građane.
Zaključak, peticija:
Ajde da se deca leče parama iz budžeta, a političari plaćaju iz sms fondova.