Ginza- trgovacki centar...deo grada sa najvise prodavnica, restorana i nocnih klubova. Ovde cete naci prodavnice svih poznatih svetskih brendova. Sam kvart dobio je ime po nekadasnjoj kovnici srebrnjaka. Zemljotres iz 1923. godine je promenio kvart...tada postaje trgovinska cetvrt, kvart u kome je m/2 zemljista najskuplji u Japanu. To je najglamurozniji kvart u Tokiju i najpoznatiji u svetu. Nalazi se na prostoru duzine oko 2,5 km, izmedju mosta Kio blizu Imperijalne palate i Novog mosta. U njoj mozete naci najmodernije butike i tradicionalnu proizvodnju malih preduzeca. Glavna ulica Chuo-dori subotom, nedeljom i praznicima postaje pesacka zona, u periodu od podneva do 18 h (zimi od 12-17 h). Tako je od 1970. godine. Na mestu
Ginza Place dobicete govedinu Kobe sa rostilja na vasem stolu.
Ginza Hakuhinkan je najveca japanska prodavnica igracaka, ali i lutaka i figura za pasionirane sakupljace.
U Ginzi mozete posetiti
zgrade Hermes i Mikimoto i diviti se modernoj arhitekturi. Mozete se slikati kod sahat-kule zlatare i
robne kuce Wako...ova prodavnica poznata je po satovima, nakitu, cokoladi, porcelanu, torbama, posudju i stranoj robi. Zgrada je jedna od retkih koja je prezivela Drugi svetski rat. Izgradjena je u neoklasicnom stilu pod uticajem art-dekoa. Vlasnik se zvao Kintaro Hattori, pa se sahat-kula po njemu zvala od 1894.-1921. Rekonstruisan je posle Kanto zemljotresa 1923. Oponasa Vestminsterska zvona...ova pocinju da se oglasavaju 45 sekundi pre punog sata.

...posetite robnu kucu
Ginza Mitsukoshi, koja je tu od 1930. godine...tu je i pivnica
Ginza Lion, saloni
Nissan i Sony...mozete naci rukotvorine od papira, tamjana, kancelarijskog materijala i mnogo suvenira u japanskom stilu...obidjite i
Kyukyodo, osnovan 1663. godine, nesto kao suvenirnica-knjizara...pored zlatare Wako je
Ginza Kimuraya u kojoj mozete da probate slatke lepinje napunjene pastom od pasulja- anpan. Ili probajte neponovljive koktele u kaficu
Yunkissa Lupin, koji datira iz 1928. godine. Mozete da uzivate u zgradi
pozorista Kabuki-za u tradicionalnoj japanskoj pozorisnoj umetnosti ili, ako je lepo vreme, da sedite u lepoj krovnoj basti na 5. spratu zgrade.
Popularan je i
Muzej gradske policije Tokija za one koji vole uniformisana lica,

, gde mozete saznati sve o istoriji i aktivnostima japanske policije, ili da uzivate u nekom od zabavnih sadrzaja tipa simulacije voznje policijskog motora.

Jack, kao stvoreno za tebe!

I jos par proizvoda "iz tvog faha"...
"Fancl" je proizvodjac kozmetike bez aditiva, gde mozete da kupite proizvode, dobijete pregled i savete za negu koze, da probate sobu sa kiseonikom, jedete u restoranu organsku hranu...
prodavnica umetnickih predmeta Gekkoso prodaje japanske umetnicke predmete od 1917. godine...svi predmeti imaju logotip roga, poznat kao "rog koji zove prijatelje".
Tu mozete pronaci i radnju sa vecernjim haljinama, jer se u Ginzi odvija bogat nocni zivot, pa dame koje rade u klubovima visoke klase, tu se oblace. Mogu se naci i komadi po pristojnim cenama za neku vama bitnu svecanu priliku. U blizini Ginze takodje postoji robna kuca na 8 spratova, koja prodaje iskljucivo musku garderobu svih stilova.
Monbebe je foto-studio, u kome mozete svojoj masti pustiti na volju, dobiti lude frizure i sminku od strucnjaka, a zatim taj trenutak ovekoveciti fotografijom. Takodje, ako volite neobicna iskustva i takve fotografije, mozete da odete u
maiko studio Yume Koubou, gde ce vas obuci u kimono iz oblasti Kjota i pretvoriti u gejsu!

Na fotografiji ponecete zanimljivu uspomenu. U "cokoladnoj kafani" mozete jesti 56 razlicitih vrsta cokolade i piti cokoladne napitke. Odlicno za poklon (ako niste u Tokiju u doba vrucih dana). Nama bi se sve istopilo koliko je bilo toplo!
Apoteka-kafe "Vita" prodaje lekove za prevenciju i dodatke ishrani, a uvece se pretvara u bar.
"Daisou Ryokan" je tradicionalan japanski dom, koji je ostao netaknut, retkost u kvartu Ginza. Ima samo 2 sobe i tu se mozete opustiti i osetiti atmosferu prave japanske kuce. Konparu-yu je sento-kupaliste, sa blagom opustajucom atmosferom, u kome mozete uzivati u kupkama, koje zbog dodataka vodi podsecaju na trenutno doba godine. Japanci jako polazu na higijenu. Pre ulaska na javno kupaliste ili u spa, obavezno je tusiranje, a u ovim spa-kadama je zabranjeno nosenje kupacih kostima...posto ste se okupali pre koriscenja, nosite na sebi samo peskir., a dugacka kosa mora biti podinuta i zakacena..i odlozite ga pored kade pre ulaska...smatra se nekulturnim da vam se pokvasi peskir prilikom ulaska. Takodje je neumesno pokusavati da se brckate i plivate u njima...predvidjena je samo za sedenje i uzivanje u vrucoj vodi. U
Ginza Natsuno, radnji specijalizovanoj za pravljenje stapica za jelo i stalke za njih, mozete nabaviti stapice za sebe ili za poklon...
Ginza Inz, koju imam na nekoj od slika, jedina je robna kuca kroz koju smo protrcali, jer za vise nije bilo vremena..tu se prodaje garderoba za tinejdzerke i zene do 30 godina...ima puno kafica...znaci, taman za mene!

Jedino sto mi se nista nije preterano dopalo, a konstatovala sam da je sve "za male zene"...
Kyobunkan je ogromna knjizara za decu...
...pored rucka, u setnji smo se zadrzali nekih sat vremena...toliko smo dobili od vodje grupe, jer je program i plan za obilazak, za taj dan, bio preobiman...procunjali smo po okolini najblizoj mestu gde nas je bus istovario, da se ne bismo izgubili...bilo je tesko fotkati, jer je na ulici bilo mnogo ljudi...ostala mi je u glavi scena, u kojoj nekoliko stotina Japanaca stoji sa obe strane ulice, na semaforu...nema pokusaja da se predje "van pesackog na crveno"...svi uredno stoje i cekaju...pali se "zeleno" i svi lagano, bez guranja i "probijanja" uspevaju da predju relativno usku ulicu, tokom trajanja "zelenog"...zastala sam za sekund, ali kako je moja ekipa hitala, nisam uspela da ovekovecim taj trenutak!
Videli ste restoran u kome smo rucali, malo pre dolaska u glavnu ulicu te cetvrti...nas par nismo bili odusevljeni ruckom...ali, to je opet, verovatno, bilo samo do nas...

...pa smo "spas" nasli u "Meku"...Zoki je usao da kupi za sve, pa je i "uslikan"!

Bacili smo poglede na radnje otvorenog tipa, te uz glavnu ulicu...nesto mi se izbor robe i nije dopao, mada nisam krenula u soping i nisam ni imala lovu predvidjenu za to...ali, bilo je i onih koji imaju novca u grupi, pa ne videh da su nesto pazarili...

...za kratko vreme koje smo imali, protrcali smo kroz robnu kucu, malo ulicom cunjali, jeli u "Meku" i divili se njihovoj samodisciplini...toliko smo stigli...te bi mi bilo krivo da sam znala o Ginzi ono sto danas znam...preporuka od srca je da dobro osmislite plan kretanja i napravite odabir onoga sto ovde zelite da vidite i radite...da se posle ne biste kajali!