Putovanje u Beč je bilo možda i prvo putovanje koje sam samostalno organizovao i razlog mog učlanjenja na forum o putovanjima. Gledano sada sa razmakom od 5 godina bilo je odlično društvo, dobro smo se zabavili, ali za moje standarde nismo obišli skoro ništa. Zapravo obilazili smo grad, eksterijere, ali nismo ulazili u unutrašnjost dvoraca ili muzeja. Delom jer je gužva bila velika, delom jer smo bili za vreme praznika pa neke znamenitosti nisu bili otvorene.
Sva putovanja o kojima sam pisao ovde na forumu bila su posle Beča, a meni je Beč i dalje najuređeniji grad koji sam posetio sa savršenom infrastrukturom i uopšte mi nije čudno što je godinama među najboljim gradovima za život na svetu.
Ovoga puta neće biti putopisa, zaista je prošlo dosta vremena da bi to moglo kvalitetno da se uradi, već samo nešto slika. Neke lokacije ću ponoviti, a neke nisu do sada postavljane na forum.
ŠENBRUNŠenbrun, bivša letnja rezidencija Habsgurgovaca izgrađena u 17 veku, predstavlja najveću turističku atrakciju Beča i Austrije. Sadrži preko 1400 prostorija, a oko dvora se nalazi jedan od najlepših parkova Evrope, botanička bašta, muzej kočija. U sklopu Šenbruna nalazi se i najstariji zoološki vrt Evrope završen 1752. godine.
Posle pada monarhije, vlasnik Šenbruna postaje država Austrija, koja dvorac pretvara u muzej. Godišnje preko 2 miliona turista poseti ovo fantastično zdanje.
Osim palate i prelepog vrta, u sastavu Šenbruna nalazi se i najstariji zoo vrt na svetu, Tiergarten iz 1752. godine. Ovde se još nalaze i Oranžerija, obavezan luksuz svake evropske palate tog vremena, Palm Haus - staklena bašta sa tropskim biljkama, Pustinjska bašta, Lavirint, Muzej kočija, a posebno se svojim položajem i lepotom ističe Glorijeta, na vrhu brda iznad palate, odakle se pruža nesvakidašnji pogled na dvorski kompleks i ceo Beč.
Postaviću možda malo više slika Šenbruna, prosto mi se sviđaju jesenje boje drvoreda, a mogu samo da zamislim kako dvorac izgleda kada vrtovi procvetaju i fontane rade.

Desert u kafiću na Glorijeti
Do Glorijete se može doći i kočijama, a kroz kompleks ide i vozić