Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 28 Mart 2024, 10:01

Sva vremena su u UTC + 1 sat




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Krit 2017
PostPoslato: Ponedeljak, 07 Avgust 2017, 21:14 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Negde u maju svake godine uhvati me neverovatna nervoza oko toga gde ću na letovanje te godine. Iako ima mesta koja su me oduševila poput Kefalonije kako ću znati da je ona najbolja destinacija ako ne vidim i ostale.

Osnovni kriterijumi za izbor destinacije su mi:
- S obzirom da idem agencijskim prevozom gradska plaža treba da bude pristojna, po mogućstvu peščana i organizovana da se na njoj može provesti ceo dan
- Mesto u kom sam smešten mora biti „zanimljivo“, da ima malo šarma, primorskog šmeka, šetalište... ili da se tako mesto nalazi na pešačkoj udaljenosti od mesta gde sam smešten
- Destinacija mora da ponudi i neki zanimljivi izlet i obilazak, još neka plaža, istorijski ili kulturni lokalitet
- Budžet za aranžman sa prevozom i polupansionom oko 500 eura po osobi

Prvi pik mi je bila Sitonija, ali od agencije do agencije dobijam iste odgovore, ili je sve prodato ili su cene prenaduvane.
I tako mi ponude Krit, smeštaj u Retimnu, hotel u samom centru grada.

Pa rekoh hajde da nešto pročitam o Kritu.

Sa površinom od 8.261 km2 ostrvo Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i peto ostrvo u Mediteranu posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike. Zapljuskuju ga tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko (izvini Bane). Maksimalna širina ostrva je 60 km a maksimalna dužina je 260 km. Obala je vrlo razuđena sa dosta zaliva, poluostrva, rtova i uvala, i dužine od 1046 km. Krit ima blagu mediteransku klimu. Na ostrvu ima oko 500.000 stanovnika koji uglavnom žive u gradovima.

Krit je administrativno podeljen na 4 regije: Hanja, Retimno, Heraklion (najveći grad), Lasiti (sa centrom u Agios Nikolaosu). Naše agencije nude smeštaj u svim ovim gradovima (zapravo u Hersinosu pored Herakliona za mlađu populaciju željnu noćnog života). Pregledom slika najlepših plaža nekako mi se više sviđa zapadni deo ostrva, prednost ide Hanji ali ona nema plažu već je smeštaj u Agia Marina na 5km od Hanje. Ove godine ipak pobeđuje Retimno.
Slika

Neke zanimljivosti vezane za Krit:
- Krit ima najstariju istoriju na tlu Evrope jer iskopavanja pokazuju rane civilizacije u 7 milenijumu pre nove ere, a veoma uspešna Minojska civilizacija postojala je 2700 godine pre nove ere
- Zevs je rođen na Kritu, u pećini na planini Ida (majka Hera ga je tu sakrila od oca Kronosa koji je hteo da ga pojede)
- Legenda o Ikaru je vezana za Krit
- Zahvaljujući Herkulesu i njegovom poštovanju prema Zevsu na Kritu nema opasnih životinja
- Minotaur (pola bik pola čovek – a to je zato što se Zevs, inače veliki ženskaroš, prerušio u bika kako bi se približio Evropi) živeo je u lavirintu ispod palate Knosos
- Većina stanovnika Krita poseduje oružje, veoma su ponosni na svoju oslobodilačke ustanke protiv Turaka, ali se danas oružje koristi samo ceremonijalno jer Krit ima jednu od najmanjih stopa kriminala u Grčkoj i turisti se osećaju veoma bezbedno
- Masline su blagoslovene na Kritu i zapravo je tako jer je još uvek prihod od maslina i maslinovog ulja veće od prihoda od turizma. Od vlasnika hotela čuo sam i jednu zanimljivu priču da su ranije sinovi nasleđivali plodnu planinsku zemlju sa zasadima maslina, a zetovi dobijali bezvrednu zemlju uz obalu. Ali kada su porodice vojnika koji su služile vojsku u bazi na Kritu počele da dolaze u posetu počeo je i razvoj turizma. Tako i on sada pomaže ženinoj familiji tako što na recepiji prodaje domaće maslinovo ulje, rakiju i likere
- Vode Krita su toliko bistre da se dno može videti i sa 40m visine i Krit ima najviše plavih zastava za kvalitet plaža u celoj Evropi
- Krit ima lekovita dejstva i to je tvrdio još Hipokrat, a on je otac savremen medicine tako da je sigurno istina.

1.dan

Čarter organizuje grčki prevoznik Ellinair i jutarnji je polazak, leti se do Herakliona oko 1 sat i 45 minuta, odakle predstoji još 1 sat i 15 minuta do Retimna. Zapravo i malo više jer se moj hotel nalazi u samom centru i usput svraćamo da ostavimo druge putnike. Zaliv Retimno je zapravo dugačak 13 km i osim grada u njemu se nalaze i prigradska naselja (ili sela koja gravitiraju gradu) Adelanios Kampos, Sfakaki, Stavromenos i Panormo i nije loše da proverite da li se neki hotel koji u agencijskim katalozima ima oznaku Retimno nalazi u ovim mestima. To su pre svega bolje rangirani hoteli.

Najzad stižemo i u hotel Brascos, sobe nas već čekaju, ček-in ide brzo. Soba standardna Grčka, ipak je ovo hotel sa 3 zvezdice, ali je čisto i ima dovoljno mesta da se okrenem i stavim stvari. Hotel ima 5 spratova i bar na krovu, izuzetno mali bazen i restoran, bar i recepciju u prizemlju. Ja sam dobio sobu na 1 spratu i iskreno bih mogao da nađem više mana: centralna klima je odlična ali bije pravo na krevet, a vrata od terase se ne mogu otvoriti jer je ulica veoma prometna i buka je tokom celog dana, ispod terase se nalazi bazen koji se prazni svako veče, čisti i puni ujutru i ja sam se svako jutro budio ubeđen da pljušti kiša, peškiri se menjaju svakodnevno, posteljina svaki drugi dan, toalet papir se dopunjuje redovno, ali sapun i šampon ne baš pa sam morao da kupim u marketu, sef ne postoji u sobi već se plaća na recepciji 2e dnevno. Ali bez ikakve zadrške ovaj hotel mogu da preporučim svakome. Nalazi se u samom centru, na obodu starog grada, osoblje je preljubazno i apsolutno nema nikakvih problema koji se ne mogu rešiti, wifi signal je jak i stabilan, a hrana je vrhunska. Veliki sam gurman ali sam za 12 dana samo jednom uveče pojeo sladoled jer mi je bilo prosto neverovatno da budem na moru a ne overim neku poslastičarnicu.

Slika

Vodič nam zakazuje druženje u 17h ali ko će da ga čeka kada je tu more. Do plaže treba dobrih 20 minuta hoda (odnosno do početka plaže koja je 13km dugačka) i po slučajnom izboru smeštam se na ležaljke ispred hotela Porto Rethymno. I svih dana u Retimnu kupaću se na ovom delu plaže. Komplet dve ležaljke i suncobran koštaju 9e (vodič kaže da je od 6e do 12e). Ono što mi se dopalo je što su ležaljke razmaknute, gosti hotela se u podne vrate u sobu pa ja mogu da se lepo smestim u senku suncobrana, već u 18h pobegnu sa plaže jer počinje večera pa u najlepšim trenucima nema gužve, pored se nalazi kafić sa tihom dobrom muzikom, ima tuševa, svlačionica, terena za odbojku i ograđenog prostora za udaranje loptice drvenim reketima (najzad se neko setio da ih otera od mojih ležaljki). Povremeno dele lubenicu ili kolače. Ima dosta prostora pored i za sopstveni suncobran.

Plaža je super i zadovoljava sve moje kriterijume, ali u julu i avgustu duva vetar meltemi koji stvara talase. Još je ove godine bilo zemljotresa na Kosu i u blizini samog Krita pa se pričalo o cunamijima. Nisu to neki ozbiljni talasi, ali su struje jake (ozbiljno mislim, smatram sebe dobrim plivačem ali sam se dobro umorio da se vratim) i postoje spasioci koji pištaljkama dozivaju čim se malo udaljite od obale (malo je 10m). Od 6 dana provedenih u Retimnu 2 su bila takva i ja sam ludeo, osećao sam kao dete koje je sa školom došlo na letovanje. Čitao sam o iskustvima da je svih 10 dana bilo takvo vreme. Druga mana talasa je da se peščano dno uskovitla i voda zamuti i ima trunja i morske trave. Da nisam video druge plaže ovo letovanje ne bi dobilo prelaznu ocenu zbog toga.
Kada nema vetra onda je savršeno. More je jako plitko i neverovatno toplo, ulazi se bez ikakve pripreme. Pesak je i na plaži i u vodi. Mogu se iznajmiti pedaline, ima sportova na vodi, parasejlinga i sličnih stvari.

Slika

Slika

Slika

Slika

2-3 dan

Standarni morski dani, doručak – plaža – večera – šetnja, prikupljamo energiju i boju. Temperature su oko 30 stepeni, ali već spominjani vetar čini da se to ne oseća kao vrućina, UV zračenje je snažno pa svi upozoravaju da se pazite i mažete minimum faktorom 30.

Grad je šarmantan, podseća malo na Italiju sa kamenim ulicama i kućama, povremeno se naiđe na neku drvenu iz turskog perioda. U glavnim ulicama je povremeno gužva, ali postoji bezbroj poprečnih ulica u kojima vlada savršeni mir. Tim glavnim ulicama ide i turistički vozić, dnevna karta košta 6e i stranci ga koriste do / od plaže, do starog grada, luke, šetališta... U gradu ima svega što jednom turisti treba, ne morate ni da me pitate, sve što pomislite postoji. U tim šetnjama vidim neke zanimljive prodavnice pre svega kože, grnčarije, muzičkih instrumenata, prodavnice bomboni, proizvoda od masline, zlatarskih radnji... Toliko različito od džidža-midža prodavnica. Taverni i kafića bezbroj, tradicionalnih ili fensi, pabova, poslastičarnica... za svaki dan poneki sigurno. Grčka kafa se kuva tradicionalno na pepelu.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Jedna od atrakcija je tvrđava koja se nalazi iznad grada, a i dobra je šetnja da svarim obilnu večeru. Ali na kapiji obaveštenje da je poslednji ulazak u 20h.

Slika

Moraće neko drugo veče. Kada drugo veče je neki kulturni dodađaj pa je radno vreme skraćeno.

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Ponedeljak, 07 Avgust 2017, 21:51 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
4 - 8 dan

10-ak dana pred put rezervisao sam auto. Nekako odlazak na ostrvo ne može biti potpun bez obilazaka. Auto kategorije A, najslabiji do 1000cc, Kia Picanto, Toyota Aygo, Fiat Panda, Skoda Citigo, na 5 dana košta 30e / dan sa full osiguranjem i bez učešća u šteti. Preuzimanje i ostavljenje vozila u hotelu (hvala što su Skandinavci i Englezi glavni posetioci ostrva). Zamolio sam da dostavljanje vozila bude što ranije ujutru. Odgovorili su da nema problema i da će u 09:30 biti u hotelu :doh:

U centralnim ulicama parking se naplaćuje u periodu 7:30-21:00, ponedeljak - subota. Parking se plaća tako što na kiosku kupite papirnu kartu na kojoj ogrebete datum i vreme kada ste parkirali i ostavite na vidnom mestu u vozilu. Ako plaćate više sati ostavite potreban broj karata. Postoje i ograđeni, čuvani parkinzi koji imaju istaknute cenovnike, a zapamtio sam da je dnevna karta 5e.

Grci generalno voze ludo i brzo, ne propuštaju pešake ni na pešačkom prelazu. Policijske patrole sam video 2 puta za ovih 5 dana i to na izlazu iz grada. Nije baš dobro obeleženo, odnosno znaci su dobro sakriveni u žbunju ili granju. IGO navigacija je služila dobro i nije mnogo navodila na kozje staze mada je imala i takve pokušaje. Putevi su dobri, naročito to mislim na nacionalni put uz obalu koji povezuje najveće gradove, ali i na regionalne puteve. Već u selima su uske i krividuve ulice, kamene ulice u kojima je mimoilaženje zanimljivo, dosta jednosmernih ulica. Do nekih od plaža ide se makadamskim putevima.

Dobar deo ostrva može da se obiđe i bez iznajmljenog auta. Lokalni autobuski prevoz je odličan, dosta čest i relativno jeftin. Autobusi polaze sa glavne autobuske stanice, a polasci obeleženi * imaju stanice i kroz grad.

Slika

Slika

Postoje i mnogobrojni izleti i preko lokalnih agencija i preko predstavnika naših agencija. Moj savet je da osim za Knosos (ako ne znate engleski) birate lokalne agencije zbog cene. Na primer naša agencija za izlet na Balos traži 45e + 1e ulazak u nacionalni park, a preko lokalne agencije to košta 20e + 1e. Bezobrazluk.

Pre puta napravio sam plan obilaska ostrva. Ovo je neki moj lični izbor, a u narednim postovima ćete videti koliko sam uspeo da ga ispoštujem.

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Utorak, 08 Avgust 2017, 19:41 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
4. dan

S obzirom da grčko rano jutro znači 10 sati i da postoji neka papirologija oko preuzimanja kola dan je rezervisan za obilazak plaža koje se nalaze južno od Retimna, na relativno malom rastojanju i sa dobrim pristupom.

Da bih prikazao prve plaže koje sam obišao na Kritu poslužiću se google mapama. U pitanju je niz od nekoliko plaža, koje se nalaze na rastojanju od par stotina metara i do kojih se stiže lako, asfaltiranim putem.

Slika

Ammoudi plaža se nalazi južno od Retimna 32km odnosno 4km od mesta Plakies (do koga ide lokalni autobuski prevoz). Plaža je poluorganizovana, sa par ležaljki i kantinom u zaleđu. Do same plaže se nalazi parking i ako se porani auto se može ostaviti u hladu. Na plaži je pesak, ali je ulaz u vodu stenovit pa je ova plaža popularna za snorkeling, a na plaži se nalazi i mali ronilački centar.

Slika

Od parkinga počinje zemljani ili makadamski put koji ide iznad ostalih plaža, mada je to rastojanje 200m, a ako se ide na poslednju plažu u nizu onda je bolje autom doći sa druge strane (iz sela Plakies).

Slika

Sledeća plaža je minijaturna plaža Klisidi sa peskom i na obali i na morskom dnu, tirkiznom vodom i karakterističnim stenama koje je okružuju. Ovu plažu zovu i Micro Ammoudi i ona mi je bila prvi izbor po slikama sa interneta, ali se na njoj nisam kupao. Jedan razlog je što nisam siguran koji je najsigurniji način da se na ovu plažu spustite, a drugi je što su plažu zauzela dva para golaća pa nisam hteo da im smetam. Jesam na internetu pročitao da su ove plaže „naturist friendly“ pa sam naivno zaključio da to znači da se nudisti skupljaju na ovoj plaži.

Slika

Još par koraka dalje i dolazite do Ammoudaki plaže sa istoimenim barom na njoj. Ovo je jako lepa plaža, nekako mala i intimna, sa veoma tihom atmosferom, pesak je i na plaži i na morskom dnu, stene daju šmek, voda je savršena, topla i kristalno čista. Kada sam stigao na plažu uhvatio sam senku koju pravi stena, smestio stvari i otišao u vodu. Izlazim iz vode i pored mojih peškira leži par 50-ak godina potpuno goli. Priznajem da sam bio malo šokiran, pogledam po plaži i otprilike je 2:1 za tekstilce, ali s obzirom da je plaža baš mala ne možete da ne primetite ove koje kostim žulja. Ali niko se ne uzbuđuje, kada se upute ka kafiću ili parkingu oni su obuku, kada se vrate na plažu oni se razgolite.

Slika

Slika

Kako stići pratite put ka Plakiasu, a zatim ka selu Lefkogia, kada se izađe iz sela postoji reklama u kamenu za Ammoudaki beach i posle 1,5km stiže se na parking, sasvim je ok put, malo uži ali asfalt
Da li vredi apsolutno da, na malom rastojanju 3 ili 4 različite plaže, prema interosavanju birajte neku
Da li bih je obišao ponovo u novoj poseti Kritu: apsolutno da

Preveli plaža ili plaža palmi ili plaža Feniks nalazi se 35km južno od Retimna i 10 km od Plakiasa pa nije loše da je u plan uvrstite zajedno sa još nekom od plaža na jugu. Verovatno je najpoznatija plaža u ovom delu Krita. Nalazi se na izlazu iz Kourtaliotikos kanjona gde se Velika Reka uliva u more praveći jezero koje je puno vode i u letnjim mesecima. Ono što plaži daje poseban šmek je veliki broj palmi koje rastu uz obale jezera i čine skoro šumski ambijent.

Slika

Sama plaža je kombinacija peska i šljunka, voda je jako čista ali i primetno hladnija od ostalih plaža zbog vode koju donese reka. Na plaži postoji kantina (piće, sendviči, suvlaki), toalet i tuševi, ali nema ležaljki koje su i nepotrebne jer ima puno prirodnog hlada.

Slika

Slika

Slika

Slika

Sam dolazak do plaže nije tako jednostavan jer se od parkinga morate spustiti velikim brojem stepenika. Nije opasno, uredni su stepenici, ima ograde, ima vidikovaca, ali ih ima dosta i povratak do kola po najvećem suncu je naporno.

Slika

Plaža je dobila ime po manastiru Preveli koji se nalazi u blizini. To je muški manastir, a pošto nisam bio propisno obučen nisam ga posetio.

Slika

Kako stići: Od Plakisa vozite ka manastiru Preveli prateći saobraćajne znake, 1,5km nakon Kato Preveli manastira (donji manastir) skreće se na uži put koji vodi do velikog parkinga koji se plaća 2e. Od parkinga počinje staza koja vodi do plaže i potrebno je 20 minuta da se spustite do plaže. Naravno meni je trebalo više jer sam na svakom vidikovcu zastajao da slikam.

Slika

Da li vredi: Naravno, ako ovu plažu niste videli, veoma neobična i scenična plaža, možete se kupati i u moru i u jezeru, prošetati kroz šumu palmi što nije baš uobičajeni događaj.
Da li bih je obišao ponovo u novoj poseti Kritu: verovatno ne, lepo je za videti, ali nije to plaža po mom ukusu i dovoljno je naporno stići do nje da odbije od nove posete

Jedan od skrivenih bisera ovog dela Krita je Melissa Sandhills plaža (peščana dina) u blizini sela Agios Pavlos. U pitanju je fantastičan zaliv, sceničan kraj sa ogromnim peskovitim brdima i pustinjskim rastinjem. Ima nekoliko suncobrana, tavernu u kojoj je toalet i ispred tuš. S obzirom na veličinu na plaži nikada nije gužva i zato ponekad ima i nudista. Plaža ima bogato morsko dno i idealna je za snorkeling. Pored toga, temperatura vode nikad ne pada ispod 15 stepeni, što ga čini idealnim za plivanje tokom cele godine i popularna je kod lokalaca. Zalasci sunca na ovoj plaži su fenomenalni i veoma je romantično mesto.

Slika

Slika

Slika

Kako stići: Navigacija nas je vratila na regionalni put i selo Spili, pa preko sela Akoumia i Saktouria do Agios Pavlosa. Sve vreme je asfalt i parking je do same plaže. Krićani su jako ljubazni i na putu do ove plaže mi se dogodilo da nas grupa tinejdžera u kabrioletu iz kog je dopirala glasna muzika na jednoj raskrsnici na kojoj smo bili neodlučni kuda ići pita kuda idemo.
- Follow me.
Odlično, fini neki momci, dovezli su nas do samog parkinga.
- Plaćam piće, rekoh kada smo stigli
- Sorry nemamo vremena, idemo na drugu stranu, samo smo vas dovezli do plaže
Ostao sam u čudu.

Da li vredi: ovo su plaže koje ja volim, super za kupanje, nema gužve i vlada neki mir, scenične su i zanimljive za fotografiju
Da li bih je obišao ponovo u novoj poseti Kritu: verovatno da, samo bih sačekao da vidim i taj zalazak.

Ono što nisam napisao da ne bih kvario priču. U putu ka plažama na jugu u jednom kanjonu (Kourtaliotikos) postoji vidikovac, proširenje za parking, na kome je bilo 15-ak vozila. Po principu „kud svi Turci tud i mali Mujo“ parkiram da vidim šta je to zanimljivo. Lepo za slikanje, kanjon, rečica i visoke litice sa strane. Ostali se preobuvaju u "hiking" cipele, proveravaju se čuture sa vodom, spremni ruksaci i štapovi, gde ćete bre ljudi. Eto još jednog načina da dođete do plaže. Nadam se da po jedan razuman ostane da kola doveze do plaže, svaka čast ako se i vrate tim kanjonom.

Slika

Druga digresija je da ni ove plaže nisu imune na vetar i talase. Posetio sam ih još jednog dana i tada su talasi stvarali neprijatnu atmsferu na plaži. Dobra stvar je što je uvek jedna strana ostrva bez talasa, ako ih ima u Retimnu, onda ih nema na jugu i obratno.

Slika

Plan za ovaj dan je u potpunosti ispunjen.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Utorak, 08 Avgust 2017, 20:11 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
5.dan

Seitan Limani plaža nalazi se na poluostrvu Akrotiri 20km udaljena od Hanje. Naziv plaže je kombinacija turske reči seitan – đavo i grčke limania – luka i već sam naziv Đavolja luka nagoveštava kakva je plaža u pitanju. Ko je čitao moje ranije putopise seća se ocena da je plaža super jer je prilaz autom do plaže, ima ležaljki i kafića da popijem kafu, ima tuš, nema gužve... E pa ova plaža nema ništa od toga, ali moja ocena je da je ovo vrhunska plaža na kojoj sam maksimalno uživao i zbog koje sam poremetio plan obilaska jer je zasluživala mnogo više od 3 sata.

Plaža je zapravo kanal koji je more napravilo u visokim stenama, podloga je beli pesak – šljunak koji vodi daje neverovatnu tirkiznu boju. Dubina počinje brzo, voda je besprekorno čista, idealna je za skakanje sa litica.

Slika

Slika

Slika

Slika

Do plaže nije baš lako stići, silazi se sa parkinga veoma strmim i neobezbeđenim kozjim stazama. Obavezno krenite u patikama, a ne u papučama. Pogledajte i na youtube snimke silaska do plaže. Nije bezazleno, ali sišli su i stariji bračni par i deca od 6-7 godina i mladić sa amputiranom nogom (ogromno poštovanje za ovog momka) tako da verujem da možete i vi.

Slika

Slika

Kako stići: Pratite putokaze ka Hanji, a zatim ka aerodromu, u blizini aerodroma skretanje za selo Hordaki, na samom ulazu u selo skretanje desno (ima mali znak Seitan Port ili Skloka) i na mestu gde se put penje ka planini Skloka ponovo desno do crkvice svetog Rafaela odakle počinje pravi slalom, osmice bez bankina, do samog parkinga. Na parkingu mali odmor i slikanje plaže, a zatim desno kako ste okrenuti ka plaži. Možda vam se čini da je put levo bolji, pravi širi put ali još uvek nije. Možda su tu počeli da grade pristup plaži, ali ove godine se još uvek držite staze desno i poštujte „kud ja stadoh ti produži“, odnosno kada vidite da neko silazi vi krenite za njim, postoji samo jedna staza.
Da li vredi: iskreno je dolazak do ove plaže ekstreman za relaksirano letovanje, od podneva je peškir na peškir, ne postoji varijanta da ste nešto zaboravili u kolima, proklinjao sam internet i forume što pišu o ovoj plaži zbog gužvi (preporuka da dođete što ranije) ali je svaki minut na ovoj plaži bilo pravo uživanje.
Da li bih je obišao ponovo u novoj poseti Kritu: apsolutno da

Zbog lepote Đavolje luke plan je pretrpeo izvesne promene, manastir je otpao iz plana, a kao drugu plažu izabrao sam plažu koja se nalazi između ove i Hanje kako bi skratio vreme u kolima.

Marati plaža nalazi se na 17 km istočno od Hanje i zapravo se sastoji od dva minijaturna zaliva. Ono što je čini popularnom je da je jako plitka i topla voda idealna sa porodice sa decom i potpuno zaštićena od vetra. Ako vam smetaju talasi (ili umišljeni Mič Bjukenon) ova plaža je sigurica za beg. (Mala digresija je da je Retimu bliža plaža Bali koja se nalazi 30-ak km istočno ka Heraklionu, a koja je takođe uvek mirna). Do plaže se dolazi asfaltnim putem i parking je neposredno iznad plaže. Na plaži postoji osnovna infrastruktura, ležaljke, improvizovani tuš (crevo) i kabina za presvlačenje. Zaboravih da napišem da se plaža nalazi u selu pa postoje i smeštaji, market i nekoliko taverni koje imaju odlične ocene za svežu ribu.

Slika

Slika

Slika

Slika

Da li vredi: ako imate malu deci ili ste neplivač svakako, možda sam i nepravedan prema plaži jer sam je posetio posle prelepe plaže
Da li bih je obišao ponovo u novoj poseti Kritu: imao bih je u rezervi, svakako bi mi bilo milije da se kupam ovde nego da skakućem po talasima u plićaku pod budnim okom spasioca

Grad Hanja, jedno od najživopisnijih mesta na ostrvu, kome tragovi prošlosti daju poseban šarm. Do 1972. Hanja je bila glavni grad Krita. Danas je drugi po veličini, glavni grad istoimene oblasti i najveći grad zapadnog Krita, sa oko 60.000 stanovnika. Od aerodroma je udaljena 14 km. U minojsko doba Kidonija, kako se tada nazivala Hanja, bila je važan grad-palata koji je kasnije nastavio svoj razvoj u antičko doba, pod rimskom rimskom, vizantijskom, venecijanskom i turskom vlašću. Hanja je dva grada u jednom. Šetnja starim srednjevekovnim delom grada u kome su prodavnice suvenira i taverne na otvorenom iz kojih dopiru zvuci buzukija, kao i novim delom grada sa velikom lukom, venecijanskim svetionikom, džamijom, i kućama iz venecijanskog i turskog perioda, putovanje je kroz istoriju Krita.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na samo 10 km od Hanje nalaze se turistička mesta Kalamaki, zatim sledi Agia Marina i Platanjas gde je sve podredjeno letu, suncu i moru, a karakterišu ih dugačka peščana plaža, hotelski kompleksi i moderni noćni klubovi.

Glupo je da kažem da mi se Hanja dopala jer sam proveo sam par sati i večerao tamo. Ali mi na prvi utisak deluje da je lepši grad od Retimna, taj stari deo grada je baš šarmantan, miks kultura očigledan, upoznali smo Makedonku koja prodaje slike u samoj venecijanskoj luci. Ali mi se ova mesta sa plažom uopšte nisu dopala i ponovo mislim da bih izabrao Retimno za smeštaj.

Još jedna digresija, kao i svaki putopis i ovaj je skup ličnih utisaka. Kada kažem da mi se nije dopala plaža ne garantujem da sam 100% u pravu. Na takve plaže odete polupripremljeni, ugledate prazno mesto za parkiranje, nekom malom ulicom izbijete na plažu, manevrišete 50 m levo ili desno i tu se smestite jer nema vremena da mnogo šetate ako hoćete da vidite 2 ili 3 plaže u jednom danu. Možda na nekoj plaži proradi baksuzluk koji prati naopakog čoveka pa baš ubodem loše mesto za kupanje.

Plan pripremljen pre puta sam promenio. Nisam očekivao da će mi se Seitan Limania toliko dopasti. Ako pogledate poslednju sliku nastalu po povratku sa plaže vidite da je ogromna gužva. Proklinjao sam forume što je toliko popularizuju. Ova plaža nije da sedite na peškiru i čitate knjigu, ali je voda fenomenalna, plivanje je pravo uživanje, skakanje sa stena, ronjenje.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Utorak, 08 Avgust 2017, 21:27 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
6.dan

Elafonisi je neobična plaža koja se sastoji od plaže na kopnu, ostrva preko puta, sprudova sa belim i roze peskom koji ih povezuju. Da budem iskren nisam siguran gde je tačno plaža jer se možete smestiti na bilo kom sprudu. i zbog tih sprudova negde piše ostrvo, a negde poluostrvo.
Ostrvo su nekada okupirali gusari, ali sada privlači hiljade turista. I u imenu ostrva se to vidi jer Elafonisi znači "Ostrvo sa blagom" prema bogatstvu koje su gusari čuvali ovde. Ko zna, možda ćete imati sreće...

Ostrvo je puno dina sa peščanim ljiljanima i jupinerima (drveće poput kedra). Ugrožene kornjače careta careta i nekoliko retkih životinje gnezde se na ostrvu i od 2000-te je ovo zaštićeno područje, prirodni rezervat i strogo je zabranjeno uklanjanje bilo koje biljke, životinja i peska iz područja.
Egzotične plaže sa belim peskom i tirkiznom vodom, podsećaju na Karibe, formiraju se na obe strane spruda. Pesak je na mnogim mestima roze što potiče od hiljada slomljenih školjki.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Istočna strana plaže, ispred lagune, dobro je organizovana i ima najviše ljudi. Tu su suncobrani, tuševi, spasilačke službe, snack barovi i svlačionice. Takođe, blizu plaže postoji ogroman parking i nekoliko soba za iznajmljivanje. Nasuprot tome, plaže sa obe strane ostrva su sa manje gužve i najlepše su, sa neverovatnim azurnim bojama. Ako želite ostati potpuno sami ili goli, možete hodati duž (polu)ostrva dok ne nađete mali zaliv koji je slobodan.

Slika

Slika

Moraću da uzmem jednu sliku sa interneta da shvatite kako to izgleda jer nisam siguran da li rečim to dobro objašnjavam.

Slika

Kako stići: na nacionalnom putu postoje dva odvajanja, 5,5km i 1km pre Kisamosa koji su dobro obeleženi i koji preko sela (putokazi su ka selu Elos) vode do plaže. Put je asfalt sve do poslednjih par stotina metara do parkinga gde je tvrd makadam pun prašine.
Da li vredi: veoma neobična plaža, nećete se naplivati, ali možete biti sami u lepom okruženju, ovo je plaža za ceo dan i glupo je da dođete na Krit a da ne vidite najveću atrakciju
Da li bih je obišao ponovo u novoj poseti Kritu: najteže mi je da odgovorim na pitanje za ovu plažu, odlična je, ali svega par km od nje se nalazi plaža koja me je oduševila i imao bih problem da se odlučim

Kedradosos (Kedrova šuma) je plaža koja je od Elafonisija udaljena svega par km. Iako imaju dosta sličnosti ima i jedne osnovne razlike. Kedradosos je potpuno divlja plaža koja je zbog medijske popularnosti Elafonisija i nešto težeg pristupa ostala netaknuta i prirodna. Kada sam u kantini pitao za uputstvo kako stići do plaže video sam sjaj u očima konobarice i da joj je drago što ću izabrati Kedradosos umesto ove poznatije. Kao i za Seitan da mi je neko rekao da ću za plažu na kojoj nema nikakve infrastrukture, do koje se stiže prvo uskim zemljanim putem pa zatim pešaka (običnom stazom, ne mnogo naporno) da kažem da je vrhunska ne bih mu verovao. A ova plaža je raj na zemlji. I još jedan utisak mi je sa ovog letovanja jak, ako na plaži ima divljih kampera (ne ujedaju nego kampuju na neorganizovanim mestima) ili golaća onda je plaža fenomenalna.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Plaža je ispunjena drvećem junipera (nemam pravi naziv na srpskom, to je porodica kojoj pripada i kleka), a ne kedrovima kako ime kaže. Na plaži i u vodi je beli najsitniji pesak koji vodi daje tirkiznu boju, povremeno ima glatkih stena i ceo pejzaž je poseban. Na plaži vlada neka neverovatno prijatna atmosfera, plaža je ogromna i sigurno se možete smestiti tako da 10m levo i desno nema nikoga oko vas, a ponovo kada neko prođe ispred vaših peškira on se osmehne ili klimne glavom kao da ste već prijatelji. Ili je to posledica toga što u hladovini drveća ima puno šatora.

Slika

Slika

Slika

Imam utisak da slikama ne mogu da predstavim šta mi se to dopalo na ovoj plaži. Možda je razlog što slika prikazuje samo jednu dimenziju, a nedostaje miris morske vode i četinara, škripa peska ili odsustvo bilo kakvog napadnog zvuka.

Kako stići: ?
Da li vredi: apsolutno da
Da li bih je obišao ponovo u novoj poseti Kritu: apsolutno da


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Sreda, 09 Avgust 2017, 11:16 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
Osnovni kriterijumi za izbor destinacije su mi: Dobri ti ovi kriterijumi, ja još uvek nemam tako jasno iskristalisane... :think:

Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta Evrope, Azije i Afrike. Zapljuskuju ga tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko (izvini Bane). :lol: Razotkrio si prevaru veka!

Maksimalna širina ostrva je 60 km a maksimalna dužina je 260 km. :o Baš je nekako "usko".

Krit ima najstariju istoriju na tlu Evrope jer iskopavanja pokazuju rane civilizacije u 7 milenijumu pre nove ere, ... a Lepenski vir? :D

Neke zanimljivosti vezane za Krit: :clap:

Nalazi se u samom centru, na obodu starog grada, osoblje je preljubazno i apsolutno nema nikakvih problema koji se ne mogu rešiti, wifi signal je jak i stabilan, a hrana je vrhunska. Super je taj hotel!

Ono što mi se dopalo je što su ležaljke razmaknute Lepo se vidi da su razmaknute, što mi se jako sviđa i retko se viđa u severnom delu Grčke!

Grad je šarmantan, podseća malo na Italiju sa kamenim ulicama i kućama, povremeno se naiđe na neku drvenu iz turskog perioda....sve što pomislite postoji :dance:

Kakve čudne i čudesne plaže... Na njima ne vidim gužvu i odišu nekim mirom, obećavaju potpuni odmor i opuštanje... :romance-heartsfade:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Sreda, 09 Avgust 2017, 16:46 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
7. dan

Manastir Arkadi (Moni Arkadhíou) je pravoslavni manastir smešten 23 km jugoistočno od Retimna. Sagrađen je na nadmorskoj visini od 500 metara, na plodnoj visoravni s maslinjacima, vinogradima, borovima, čempresima i hrastovima.

Prema istorijskim spisima, osnivanje manastira ponekad se pripisuje vizantijskom caru Irakliju (Heraklius), a ponekad caru Arkadiju u 5.veku. Međutim, na Kritu, je uobičajeno da se imena manastrima daju po imenu mohnaha koji ih je služio u njemu, i veruje se da je to bio monah Arkadije.

U 16. veku manastir je obnovljen donacijama lokalnih imućnih porodica u periodu 1562.- 1587. Monasi su obrađivali zemlju i obezbeđivali hranu i za sebe i za one koji nisu imali dovoljno zemlje i hrane. Manastir je okružen visokim zidom i izgrađen je kao tvrđava. U sredini je crkva posvećena Svetom Konstantinu, Svetoj Heleni i Gospodu Bogu. U 16. veku manastir je bio jedan od centara nauke i umetnosti na Kritu i imao je školu, veoma bogatu bilbioteku, monasi su prepisivali dela Aristofana, Euriiva, Dantea, Vergilija ... i većina je uništena u napadu Turaka 1866, a one koje su ostale, se uglavnom nalaze po muzejima zapadnih zemalja.

Manastir i monasi su imali veoma značajnu ulogu u borbi protiv Turaka. Najtužniji i najznačajniji događaj se desio 1866. za vreme Kritske pobune. 943 Grka, uglavnom žene i deca, potražilo je utočište u manastiru. Nakon 3 dana borbe, zapalili su burad sa barutom birajući smrt umesto predaje. Ploča sa natpisom: "Plamen koji obasjava iz dubina ove grobnice, je božji plamen, u kome su Krićani poginuli za slobodu." 8. septembra je dan sećanja na Kritski otpor Turskoj okupaciji i toga dana se mnoštvo sveta sakupi da oda poštu onima koji su izgubili živote ne pristajući na okupaciju i boreći se za slobodu. U dvorištu manastira nalazi se i stari čempres u kome se nalazi metak preostao iz tog ustanka kao opomena svetu.
Ulaznica u manastirski kompleks košta 3e.

U manastiru živi svega 2-5 monaha pa skoro da ste prepušteni sami sebi dok lutate kompleksom. Mogu se obići i crkva i kelije koje prikazuju surovi monaški život, manastirsko imanje sa opremom za ceđenje maslina, vrcanje meda, gnječenje grožđa, muzejsku postavku sa predmetima koji su pripadali monasima, a postoji i prodavnica.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Triopetra plaža se nalazi 52km južno od Retimna u podnožju planine na kojoj su velike plantaže maslina. Plaža se ponekad zove i Akoumia jer je služila kao „zimsko odmaralište“ stanovnika sela Akoumia koji su na plaži gradili kućice. Zapravo su to dve plaže koje razdvaja poluostrvce na čijem vrhu se nalaze tri ogromna kamena po kojima se plaža i zove Triopetra (3 kamena). Do obe plaže ide asfaltni put.

Manju plažu samo reka razdvaja od plaže Sandhills koju sam posetio 4-og dana. Po forumima i na toj plaži postoji par taverni i ležaljki.

Veća plaža je dugačka nekoliko kilometara, a samo u jednom delu postoje dve lepo organizovane taverne koje gostima nude ležaljke. Nažalost plaža je otvorena ka moru i podložna zapadnim vetrovima koji stvaraju visoke talase. Prednost je što nema spasilaca pa makar niko ne pišti za vama, ali ja nisam imao sreće jer je tog dana duvalo pa se ne isplivah.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Kako stići: slično kao i za Sandhills plažu doći do sela Spili i pratiti znake za Triopetru, asflat je sve do plaže
Da li vredi: apsolutno da, za razliku od drugih plaža koje sam ocenio ovako Triopetra je u prednosti jer je pristup kolima lak, ima i sadržaja, zaista lepe taverne sa velikom hladovinom, tuš i kabina, a plaža je ogromna da nema šansi da se stvori osećaj gužve, to je neprocenjivo
Da li bih je obišao ponovo u novoj poseti Kritu: apsolutno da

Pošto me je prvog dana oduševila Ammoudaki plaža, a tu sam bio u blizini, a i moram kolima na tu stranu do Retimna ideja je bila da skoknem da jedno brzinsko kupanje. Ali tog dana je cela ta obala bila pod uticajem vetra a bilo je više golaća na plaži pa sam otišao na Damnoni.

Ako se sećate u tom potezu postoje 3,4 plaže koje se praktično nastavljaju jedna na drugu i deli ih samo kameni rt. Za razliku od ostalih Damnoni se nalazi u mestu i ima odlike gradske plaže, put koji prolazi iznad plaže sa tavernama, parkingom, marketom, ležaljkama na plaži, sportovima na vodi... Plaža je pristojno velika i ima mesta za sopstveni suncobran. Nismo ga koristili jer postoje klupe ispod platana na koje sam se smestio. U selu postoji i konjički klub pa često deca dođu do plaže na konju.

Slika

Slika

Najviše promena u planu je bilo u ovom danu, originalno sam zamislio da obiđem Heraklion i Knosos. Ali prethodna 3 dana su me uverila da Krit može da pruži mnogo više nego što se za 10 dana može obići pa se spontano javila ideja da se sledeće godine odsedne u istočnom delu ostrva.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Sreda, 09 Avgust 2017, 17:32 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
8.dan

Balos je verovatno najfotografisanija plaža na Kritu, nalazi se 56 severoistočno od Hanje i 15km od Kisamosa. Čuven je po tirkiznoj vodi, prirodnoj i divljoj lepoti i egzotičnom pejzažu. Vode u laguni su jako plitke i zbog toga tople, idealne za decu i slabije plivače, gotovo da imate utisak da plivate u bazenu. Iza stena koje ograničavaju lagunu more je već dublje i ima tamno modru boju.

I kod ove plaže je teško definisati gde je zapravo plaža jer se možete smestiti na bilo kom sprudu. Postoji jedan mali primitivni bar i ležaljke, ali je plaža dovoljno velika da se možete izolovati (ne baš kao na drugim plažama, ali ipak da nema neprijatnog osećaja gužve). Najbolje je doći ujutru pre nego što stignu brodići iz Kisamosa. Na stenama se gnezde zaštićene vrste životinja pa je celo područje proglašeno rezervatom prirode i ulaz se naplaćuje 1e.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Iskreno plaža je jako zanimljiva, ali lepša mi je bila dok sam joj prilazio i sa visine. Kada se dođe do plaže više je neobična. Mislim da je ova plaža idealna za one koji ne vole mnogo kupanje, već na primer čitaju knjigu na plaži. Za njih je onda vrhunsko rešenje jer je jako neobičan, egzotičan, karipski predeo. Međutim postoji jedan pojas plaže na kome zbog plitkih voda i naslaga morske trave užasno smrdi. I na plaži uvek duva vetar samo što zbog plitke vode on ne može da stvori talase.

Kako stići: kolima idete do Kisamosa, prođete kroz grad i ima dobro obeleženo skretanje ka plaži i selu Kalivani, prvo je asfalt, a poslednjih 7km je makadamski put bez bankina, ali dovoljno širok da se vozila mogu mimoići; dođete do parkinga sa koga počinje pešačka staza kojom vam treba 15-20 minuta do plaže (mnogo više jer nema šansi da ne stanete na vidikovcu da slikate, pa dok sačekate svoj red, pa dok zamolite sledećeg u redu da vas slika uz obaveznu proveru kako ste ispali); možete i na magarcima za 8e da pređete deo puta; mnogo komforniji način je da se u Kisamosu ukrcate na brod, posetite gusarsko ostrvo Gramvousa i zatim dođete na plažu

Slika

Slika

Slika

Slika

Jedna napomena za one koji dolaze kolima a ne porane ujutru. Ako vidite kolonu parkiranih vozila dugu 2km parkirajte odmah iza poslednjeg, nemojte pokušavati da vidite da li ima neko slobodno mesto na parkingu, nemoguće je da prethodnih 200 vlasnika automobila nije došlo na takvu ideju. Povratak sa plaže traje mnogo, mnogo duže upravo zbog ovakvih stvari, vraćanja kolone u rikverc do prvog proširenja, mimoilaženje uz ivicu ponora samo zbog bahatosti pojedinaca.

Slika

Slika

Da li vredi: apsolutno da ako ste prvi put na Kritu, veoma scenična plaža
Da li bih je posetio u ponovnoj poseti Kritu: verovatno ne, lepo za videti, ali kada je jednom vidite nije moj tip plaže

Falasarna je takođe jedna od poznatijih plaža na ostrvu, udaljena 59km od Hanje i 17km od Kisamosa, ako pogledate ova rastojanja vidite da je jako blizu Balosu. Plaža zahvata ogroman prostor, skoro nesaglediv okom i sastoji se zapravo od 5 plaža koje se nastavljaju jedna na drugu odvojene nekim kamenim „formacijama“ i jako je široka (na pojedinim mestima i do 150m) pa je prostor iza ležaljki takođe ogroman. Dva centralna zaliva su najpoznatija i tu su smeštene taverne i ležaljke. Ima sportova na vodi, mogu se iznajmiti pedaline, ima terena za odbojku, ima spasilaca...

Problem je naravno vetar i talasi. Kada je miran dan ova plaža mora da je super, ali ovako sa talasima mi i nije bilo uživanje. I drugi problem je što ja baš ne volim te ogromne plaže, nekako nemaju atmosferu, nema gužve ali neki šmek tu nedostaje, možda ne umem baš ni pravu reč da nađem da to opišem.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Kako stići: put do plaže dobro je obeležen znacima
Da li vredi: da, što da ne kada ste već tu
Da li bih je posetio u ponovnoj poseti Kritu: verovatno ne

U povratku ka Retimnu svratio sam i na plažu Agia Marina da vidim da li plaža može da prođe, ako bih tu birao bazu i iskreno nije me nešto dojmila.

Slika

Slika

Plan za ovaj dan je u potpunosti ispunjen.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Sreda, 09 Avgust 2017, 18:17 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
4 - 8 dan

Za 5 dana prešao sam 960km. Troškovi su bili 150e rentiranje auta + 70e gorivo + 10e parking i ulaz u zaštićeno područje.

Ovako je izgledao promenjeni plan, a školjke predstavljaju lokacije koje sam obišao. Na mapi to izgleda ovako (pri čemu je ovo samo približan položaj plaža za ilustraciju). Po položaju plaža naslućuje se kako se plaže mogu kombinovati. Balos i Falasarna u paketu, Elafonisi i Kedradosos u paketu, plaže u oblasti Plakies u paketu...

Slika

Slika

Moja ideja je bila da jedan naporan dan sa mnogo pređenih kilometara razbijem jednim relaksiranijim danom, tako sam i pravio raspored. Ovo što sam obišao je samo deo ponude Krita. I na ovoj strani ostrva ima još mnogo zanimljivih predela. Meni je na primer u planovima stajalo i planinsko jezero Kournas, nacionalni park i kanjon Samaria i još neke plaže.

Kada sam pisao rastojanja do nekih plaža važno je da shvatite da 30 km ne znači 20 minuta vožnje već vrlo verovatno 60 minuta. I ja sam čitao mnogo o putevima i da li je vožnja laka. Nemam utisak da je mnogo naporno, putevi su uglavnom dobri, bez rupa, benzinskih stanica ima često. Do nekih plaža su putevima ektremniji, ali to je već stvar ličnog izbora. Ipak ograničenja brzine su 80 km/h na tom glavnom putu, nacionalnom putu kako ga zovu, 50 km/h na regionalnim putevima i 20-30 km/h kroz sela. Ima krivina, vozi se kroz klisure, savlađuju se visinske razlike (mislim da sam se popeo i na nadmorsku visinu preko 1000m) i oprez je potreban.

Slika

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Sreda, 09 Avgust 2017, 19:50 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
Jesam li ti već rekla da ja baš volim baš tvoje putopise? :ljubac:
Zanima me hiljadu sitnica, a skoro ništa ne moram da pitam, sve mi kažeš. Uz još taman dovoljno pričica, legendica, anegdota i ličnih utisaka. Taman dovoljno da zaintrigiraš maštu... Umeš ti to. Još kako...
A tek slike... :romance-heartsthree:
Ubijaš... i nemoj stati :smesko-gore-dole:

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Sreda, 09 Avgust 2017, 20:05 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 17:40
Postovi: 6131
Pol: Seka
Genijalno, briljantno, fenomemalno. Svaka cast. Mnogo ti hvala za ovo stivo. Bese to moja zelja za ovu godinu, ali kako od toga nema nista ovo mi dodje ko da sam bila, uteha i materijal za dalja mastanja.

_________________
Imamo naš forum!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Sreda, 09 Avgust 2017, 20:16 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
Svideo mi se Retimno sa tvojih slika. Prilično je :haha: percepcija da je 9:30 = rano ujutro... Kako nam je ritam različit od njihovog...

Plaža palmi baš izgleda lepo sa tolikim rastinjem, ali zar nije ta voda hladna? Vidim, laHko se ljudi brčkaju baš u reci... Ili je ovamo toliko vruća voda, da je osveženje dobrodošlo?

VlaMar je napisao:
Slika

Jedina varijanta da ova slika bude romantičnija, bila bi da je uslikan poljubac ;)

VlaMar je napisao:
Druga digresija je da ni ove plaže nisu imune na vetar i talase. Posetio sam ih još jednog dana i tada su talasi stvarali neprijatnu atmsferu na plaži. Dobra stvar je što je uvek jedna strana ostrva bez talasa, ako ih ima u Retimnu, onda ih nema na jugu i obratno.
Slika

Ali su baš zbog vetra fotke ovako fantastične...

I da, lepo je imati i neki komfor na plaži, al' ove 'divljačke'... :romance-hearteyes:

Elafonisi mislim da bi se posebno svidela Šmizli, jerbo ima roze pesak ;)
Ali Kedrodosos... plaža iz snova i plaža za snove... u boji :D
I reci, kad si već bio tu blizu, nisi provirio u Paleohoru? Mesta sa tim nazivom obično budu božanstvena kamena seoca...

I ovu prosto moram da ponovim
VlaMar je napisao:
Slika

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Sreda, 09 Avgust 2017, 20:42 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
:ljubac:
Kada sam pregledavao slike nekako su spektakularnije bile sa drugih plaža nego sa Kedradososa, mislio sam da slika neće da potkrepi moje reči i baš mi je drago da ste prepoznale koliko je ta plaža dobra.
Druga stvar koja je jako bitna je neverovatan mir i neka prijatna atmosfera koja vlada na plažama, neke plaže su toliko velike da nema veze koliko posetilaca ima ne može da se napravi gužva. Ne mislim tu na ove gradske plaže ili na Balos i Elafonisi kada pristignu brodići i brojni autobusi ali Kedradosos, Triopetra, Ammoudaki, Sandhills, pa čak i Seitan na kome preskačete peškire, to mi je bilo neprocenjivo na ovom letovanju.
Hajde onda da završim ovu priču.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Sreda, 09 Avgust 2017, 20:44 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 17:40
Postovi: 6131
Pol: Seka
Ali mi bi jos!

_________________
Imamo naš forum!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Krit 2017
PostPoslato: Sreda, 09 Avgust 2017, 21:11 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
9 - 11 dan

Povratak u Retimno. Posle svih plaža koje sam video gradska plaža nije delovala tako privlačno. I svako jutro sam ustajao sa idejom da ako bude talasa sedam na autobus i idem do Plakiesa i odatle na neku od onih malih uvalica ili do plaže Bali. I napravio sam pravi mali jutarnji ritual odlaska do recepcije:
- možete li da proverite vetar danas?
- 2 bofora u gradu, 5 bofora u Plakiesu
- :angry-cussingblack:
Još jednom da ponovim, gradska plaža u Retimnu je odlična gradska plaža, ali tako obična i bezlična u odnosu na druge plaže.
Ritam uobičajen doručak-plaža-večera-šetnja. Na plaži nema dosadnih prodavaca, nema prodaje krofni, postoje beach barovi u kojima možete naručiti piće ili klopu. Iznad plaže prolazi ulica (bulevar) u kome su marketi, restorani, rent-a-car agencije, prodaja organizovanih izleta. Nikada manje nisam potrošio para na samoj plaži jer je hrana u hotelu bila odlična ali sam zapamtio da je krofna 0,6e a sendvič sa koka kolom 3e.

Sećate se tvrđave iz uvodnih postova. Jednog dana sam rešio da sa plaže odem malo ranije (oko 18:30) i da prvo odem da obiđem tvrđavu, a da se kasnije vratim na večeru. Venecijanska fortezza izgrađena je u XVI veku, da bi je Turci osvojili 1646. godine. U II svetskom ratu je gotovo potpuno uništena, a sada je delimično obnovljena. Nema tu nešto mnogo da se vidi, ostaci vojničkih utvrđenja, džamija Sultana Ibrahim Hana, panorama grada, potrebno je oko sat vremena da se to obiđe. Ulaz se plaća par eura (zaboravio sam koliko tačno).

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Druga zanimljiva tačka u gradu je venecijanska luka sa svetionikom od koje zapravo počinje plaža.

Slika

Slika

Slika

I malo noćnih slika. Duž cele luke se nalaze restorani, naravno oni su najskuplji u gradu mada ja tu nikada ne bih jeo koliko ima simpatičnih restorana unutar starog grada. Neobično mi je bilo da skoro svi restorani ili par restorana zajedno imaju dečije igraonice u svom sastavu sa animatorima tako da roditelji mogu da uživaju u morskim specijalitetima dok se deca zabavljaju.

Slika

Slika

Slika

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2019.