Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 28 Mart 2024, 19:09

Sva vremena su u UTC + 1 sat




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Rim
PostPoslato: Sreda, 17 Septembar 2014, 17:46 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Od kako smo osnovali novi forum razmišljam da li da pokušam da opišem Rim. Nijedan grad koji sam posetio do sada nije ostavio takav utisak na mene i mogao bih satima da pričam o Rimu. Ipak imam dozu „treme“ dok ovo pišem iz nekoliko razloga:
- ovo je jedno od retkih putovanja na kojima sam ispunio tek polovinu svog plana, a dva su razloga za to: gužve su bile neverovatne i za svaki lokalitet čekao sam minimum sat vremena za ulazak iako sam rezervisao karte online, a drugi je što sam se „gubio“ u malim zavučenim ulicama kojih nema u vodičima, a u kojima se upija magija Rima
- nemam „umetničkog dara“, slikam u hodu običnim aparatom, bez stativa, po pravilu „lepše“ slike su lične a nisu forumske, pa nisam siguran da li ću preneti lepotu grada kako on to zaslužuje
- nisam siguran ni kojim redosledom da postavljam opise i fotografije, da li redosledom kako sam ih obilazio i na taj način ponudim neki okvirni plan ili po tematskim celinama (crkve, trgovi, fontane...)
- ono što me najviše muči koliko da davim informacijama i istorijskim činjenicama
- imam problem i da izaberem fotografije, ima ih preko hiljadu
Ima još delova grada koje sam obišao, a o kojima neću pisati. Beomska četvrt Trastevere, na primer, odlično mesto za večernju šetnju i večeru u nekom od nenametljivih restorana, gde mi je bilo toliko lepo da nisam vadio fotoaparat iz torbice.
Nadam se da će pridružiti još neko sa opisima i dopunama šta sve videti u Rimu.
Glas koji se čuje na snimcima je glasa Ane Stupar, vodiča agencije Viva. Snimci su kasnije montirani, 99% su lični, a to što se priča negde prekine je zbog toga što sam sekao delove filma koji su lični.
* * *
RIM
Prema legendi grad Rim je osnovao Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa. Trojanski junak Eneja nakon pada i razaranja Troje je vrlo dugo lutao po svetu te je stigao na ušće reke Tibar gde je osnovao grad Albu Longu. Nakon njega je vladao Enejev potomak Numitor kojeg je sa vlasti svrgnuo brat Amulije. Amulije je naredio da se pogubi i sin kralja Numitora. Kako bi izbegao rađanje naslednika koji bi mogao da traži povratak prestola prisilio je bratičinu Reju Silviju da postane vestalska. Iako ju je odveo u hram boginje Veste ona je u tajnosti bila sa bogom Marsom i rodila je blizance Romula i Rema. Amulije je naredio da se blizanci bace u reku Tibar kako bi sprečio ponovno preuzimanje prestola od strane Numitorovih naslednika.
Prema legendi, blizance je pronašla vučica Martia (Marsova vučica koja je i danas simbol grada Rima) u podnožju jednog od sedam brežuljaka te ih je dojila vlastitim mlekom. Posle izvesnog vremena pronašao ih je pastir Faustul i nastavio da vodi brigu o njima i njihovom odrastanju. Kada su odrasli i postali punoletni Faustul im je ispričao šta im se dogodilo i kako su dospeli kod njega. Braća su zato odlučila da, u znak zahvalnosti, podignu grad na mestu gde su bili pronađeni. To je bio brežuljak Palatin. Ubrzo su se počeli svađati koji će od njih dvojice vladati gradom i zbog toga je, po jednima, Romul u svađi ubio brata. Po drugima, Romul je prebacio Rema preko zidina grada. Dalje se ne navodi kakva je bila Remova sudbina. Poznato je, kako tvrdi rimski istoričar Varon, da je Romul 21. aprila 753. godine pre n.e. osnovao grad i bio njegov prvi kralj.
JAVNI PREVOZ
Javni prevoz u Rimu vrlo je dobro organizovan, a čine ga autobuski, metro i tramvajski prevoz.
Metro obuhvata dvije linije - A (crvena) i B (plava). Jedino čvorište navedenih linija je glavni gradski čvor - Termini. Prevoz podzemnom železnicom je brz, ali treba imati na umu da stanice nisu blizu svih gradskih znamenitosti. Najlakše su dostupni Koloseum (linija B), Piazza di Spagna (A), Palazzo Barberini (A) i Katedrala sv. Ivana Lateranskog (A). Ipak, većina ostalih znamenitosti nalazi se unutar 5-10 minuta hoda od najbliže stanice.
Autobusi voze vrlo često i vrlo su dobro rešenje, osim u vreme špica, kad upadaju u gužve i ponešto kasne. Takođe će vam koristi noću, kada celim gradom vozi preko 20 noćnih linija. Najveći autobuski terminali za noćne linije nalaze se kod Terminija i Piazze Venezia.
Tramvaji se slabo koriste i voze nešto ređe
Javni prevoz u Rimu u potpunosti je integrisan te iste karte vrede za bilo koji od tri opisana sredstva javnog prevoza. Postoji više tipova karata koji se kupuju na stanicama u kioscima ili na automatima, ali se mogu kupiti i na recepciji hotela, supermarketima...
Redovna karta - vredi 100 minuta nakon poništavanja - košta 1,5 euro
Dnevna karta - vredi za neograničen broj vožnji do ponoći na dan poništavanja - košta 6 eura
3-dnevna karta - vredi za neograničen broj vožnji na dan prvog poništavanja te tokom sledeća dva dana - košta 16,5 eura
7-dnevna karta - vredi za neograničen broj vožnji na dan prvog poništavanja i sledećih 6 dana - košta 24 eura
ROMA PASS
Roma Pass je trodnevna kartica, koja vam omogućuje besplatan ulazak u dve gradske znamenitosti te besplatno korištenje javnog gradskog prevoza. Uz to, možete iskoristiti popuste na sve ostale znamenitosti uključene u program. Cena je 36 eura
LIČNI UTISAK
Ne bih mogao za sebe da kažem niti da sam pobožan (jesam poštujući vernik, ali ne idem u crkvu na službu), niti da sam ekstra poznavalac umetnosti, niti da sam poštovalac uticaja Vatikana u savremenoj svetskoj istoriji ali i pored toga ja sam bio očaran. Unutrašnjost Bazilike sv.Petra i ostalih crkava koje sam posetio ostavlja bez daha, sve je grandiozno, ukazuje na moć, gde god da vam skrene pogled videćete prelepe skulpture, freske ili detalje. Jedino žalim što Vatikanske muzeje nisam obišao u momentu kada je manja gužva, nije bilo šansi da se uživa u potpunosti. Očaran sam tavanicama (možda i zato što sam njih jedino mogao nesmetano da posmatram). Sve osim jednog celog dana za Vatikan je malo.
Najznačajnije znamenistosti u Rimu su relativno blizu i mogu se obiće bez korišćenja prevoza. To znači da vam je potrebna udobna obuća. U tom pešačenju bezbroj puta ćete ostati fascinirani uličicama, detaljima u samom centru grada, a koji kao da potiču stotinama godina unazad. Turista se u Rimu oseća bezbedno, čak i u okolini Termini stanice gde na prvi pogled ima dosta beskućnika. U restoranima uglavnom rade Indusi. Svuda se lako sporazumevate na engleskom.
Nije bez razloga Rim prestonica mode. Čini mi se da nikada nisam video toliko lepo i moderno obučenih žena i muškaraca, čak i tinejdžera i starijih ljudi (u grad se ne izlazi u trenerkama). Ušao sam u prodavnicu da kupim džemper / pulover i šokirao se da uopšte toliko nijansi plave boje postoji, a uz svaku nijansu prodavačica je dodavala odgovarajuću košulju i kravatu.
Pica je vrlo ukusna, ali i drugačija od američke verzije prisutne kod nas. Ne koristi se kečap i nema toliko puno nadeva, ali je kora fantastično hrskava na krajevima i meka u sredini. Ja uživam u italijanskoj hrani i zaista je probanje lazanja, njoka, saltimboke... u Rimu bio pravi doživljaj za čula. U nekoliko restorana probao sam i domaće vino koje je fenomenalno. Sladoled takođe morate probati, broj ukusa je ogroman, u poslastičarnicima se često ne prodaje na kugle već na „porciju“ u koju možete staviti više ukusa.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Sreda, 17 Septembar 2014, 17:56 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
VATIKAN
Vatikan ili pravim imenom Vatikanski Grad je gotovo najmanja država na svetu. Ovaj grad - država stvoren je 1929. godine kao naslednik nekada moćne i velike Papske države. Vatikan je dom 800 stanovnika od kojih samo polovina ima zvanično Vatikansko državljanstvo. Nalazi se na Vatikanskom brežuljku u zapadnom delu Rima.
TRG SVETOG PETRA I BAZILIKA SVETOG PETRA
Trg sv. Petra nastao je kao rezultat želje da se uobliči prostor ispred veličanstvene Bazilike. Projektovao ga je veliki umetnik Bernini, a dovršen je u svega deset godina (1657. - 1667.).
Trg sv. Petra okružuju kolonade sastavljene od 284 dorska stuba poređanih u četiri reda, a na kolonadama je 140 statua svetaca. Zanimljivo je da na sredini Trga postoje dva mjesta odakle te iste kolonade možete videti kao da su sve u jednom redu! Nalaze se između obeliska i svake fontane, a označena su belim mermernim pločama na kojima stoji natpis 'Centro del Collonato'. Zanimljivo je i da kada kolonade gledate s kupole Bazilike , izgledaju kao 'ruke' koje grle svoj narod, što i je bila projektantova namera kako bi dočarao učenje današnje Crkve!
Na sredini Trga nalazi se egipatski obelisk, koji potiče još iz 13.vpne. U Rim ga je doveo 'ludi' car Kaligula u 1.v, dok je na današnje mesto postavljen u 16.v.
S leve i desne strane obeliska nalaze se fontane, koje uveliko doprinose simetričnosti trga. Na severnoj strani Trga (desna, ako stojite tako da je Bazilika sv. Petra ispred vas) nalazi se starija od njih, Madernova fontana. Bernini je u sklopu oblikovanja simetričnoga trga dobio zadatak napraviti još jednu fontanu, što je i učinio, pa se tako na južnoj strani (leva) danas nalazi fontana vrlo slična Madernovoj.
Slika

Slika

Slika

Pre nego što napustite ovo mesto, nemojte zaboraviti poslati razglednicu iz Vatikanske pošte, za koju kažu da je brža i pouzdanije od rimske, a i lepo je imati pečat najmanje države na svetu. Pošta se nalazi na jugozapadnom delu Trga (gore-levo, ako je Bazilika sv. Petra ispred vas).
Ako produžite napred, videćete i živopisnu Švajcarsku gardu koja čuva stražu ispred Slavoluka zvona. Pripadnik Švajcarske grade mora biti star između 19 i 30 godina, visok najmanje 174 cm, mora biti Švajcarac, katolik, besprekornog vladanja, neoženjen i mora biti obrazovan (najmanje srednjoškolsko obrazovanje). Ukus za garderobu poželjno da nema, žene ne mogu služiti u gardi, ugovor se potpisuje na 2 godine.
Slika

Bazilika svetog Petra sagrađena je po naredbi prvoga hrišćanskog cara Konstantina, na mestu gde je pokopan apostol Petar,prvi papa. Crkva je dovršena sredinom 4. veka.
Sredinom 15.v papa Nikola V započeo je obnovu, koja je uključivala i proširenje same bazilike. No, umro je pre završetka, što je zaustavilo radove. Tek je Julije II uposlio Donata Bramantea, za radove na, kako će se kasnije pokazati, tada najvećoj crkvi na svetu. Bramante se pokazao autorom idejnog rešenja, jer je ubrzo umro, a rad su nastavljali mnogi veliki umjetnici. Rafael je za sobom ostavio prekrasne freske, Michelangelo Buonarroti projektovao je velelepnu kupolu, dok je Maderno autor prednje fasade. Radovi su konačno dovršeni krajem 16.v.
150 godina truda rezultiralo je brojnim veličanstvenim umetničkim delima, kao što su Michelangelova Pieta, te brojna Berninijeva dela, poput Baldahina - najvećeg bronzanog umetničkog dela na svetu. Ispod baldahina nalaze se papinski oltar i grob sv. Petra.
Ulazak u Baziliku se ne naplaćuje. U baziliku istovremeno može stati 60 hiljada vernika.

Kupola Crkve Sv. Petra izdiže se iznad glavnog oltara skoro 120 m u vis. Na krov crkve moguće se popeti na lakši i skuplji način – liftom ili na teži ali jeftiniji način – stepenicama. Iz kupole se pruža pogled dolje u unutrašnjost bazilike ali i pogled na prekrasnu panoramu Rima. Ulaznica košta 5 eura za stepenice (550 stepenika) i 7 eura za lift (230 stepenika). Pri vrhu kupole stepenište se „krivi“, veoma je zanimljivo popeti se, a pogled sa kupole se ne opisuje.
Slika

VATIKANSKI MUZEJI
Vatikanski muzeji ubrajaju se među najvrednije muzeje sveta, a zapravo se sastoje od šest celina: Egipatskog muzeja, Etruščanskog muzeja, Sikstinske kapele, Rafaelovih soba, Pinakoteke i Etnološkog muzeja.
Svako može pronaći nešto za sebe, najznačajnija dela koja se u muzejima nalaze su statua Laokonta sa sinovima, Michelangelove freske 'Stvaranje čovjeka' i 'Posljednji sud' u Sikstinskoj kapeli, Rafaelove 'Disputa o sakramentu' i 'Atinska škola'.
Redovna cena ulaznice je 15 eura, a omogućuje vam ulaz u Muzeje i Sikstinsku kapelu. Ulaznice se mogu kupiti i preko internet stranice Vatikanskih muzeja, čime štedite vreme, s obzirom da izbegavate gužve. Za kupovinu preko Interneta naplaćuje se naknada u iznosu 4 eura.
Radno vreme je od 9:00 do 18:00, a karte je moguće kupiti do 16 sati. Nedeljom su Vatikanski muzeji zatvoreni, osim zadnjih nedelja u mesecu, kada je ulaz besplatan. Tih dana Muzeji rade od 9 do 12:30. Besplatan ulaz takođe je moguć na Svetski dan turizma.
Postavljanje slika iz Vatikanskih muzeja mi se čini suludim, stoga samo nekoliko.
Unutrašanje dvorište, pogled na vrtove i skulptura Pomodoro
Slika Slika

Laokon i njegovi sinovi iz 1.veka n.e. – zmije dave trojanskog proroka i njegove sinove koji pokusavaju da upozore na podli pokusaj Grka da opsednu grad skriveni u utrobi drvenog konja.
Slika

Mermerne skulpture
Slika Slika

Tapiserije i geografske karte
Slika Slika

Tavanice
Slika Slika

Slika Slika

Sikstinska kapela, Strašni sud, zabranjeno slikanje
Slika

Dvostruko spiralne stepenice na izlazu iz muzeja
Slika

KAKO DOĆI
Vatikan nema metro stanicu, ali dve su blizu njega. Obe se nalaze na liniji A (crvena), a radi se o stanicama Ottaviano i Cipro. Cipro je pogodan ako idete u Vatikanske muzeje, inače je bolje koristiti Ottaviano, uz koji se odmah nalazi i tramvajsko stajalište, odakle će vas tramvaji 2 i 19 dovesti skoro pred sami ulaz na Trg sv. Petra. Nije daleko ni pešačiti do trga.
Dva prometna stajališta za javni prevoz u blizini Vatikana su Piazza del Risorgimento, sa severne strane Trga sv. Petra i Piazza Pia, uz koju se nalazi Castel Sant Angela. Na Piazza del Risorgimento staju dve tramvajske linije -2 i 19. Na istom trgu staje i više autobuskih linija- 32, 81, 590, 982.
Piazza Pia okretnica je važne autobuske linije - br. 40, koja je putnicima zanimljiva zato što brzo saobraća između Castel Sant Angela i Terminija.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Sreda, 17 Septembar 2014, 17:59 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
TVRĐAVA SANT ANGELO
Castel Sant Angelo monumentalna je tvrđava uz reku Tibar sa bogatom i zanimljivom istorijom. Sagradio ju je car Hadrijan kao mauzolej, s vremenom je postala deo gradskih zidina, a zatim je pretvoren u tvrđavu, sve dok nije postao papina rezidencija. Tu promenama nije kraj, jer je jedno vreme tvrđava služila i kao zatvor, da bi danas konačno bila pretvorena u muzej.
Najslavnije dane proživela je u službi Papske države. Korištena je kao utočište u slučaju opasnosti, a povezana je i s Vatikanom tajnim prolazom - Passetto di Borgo (jeste li čitali Da Vinčijev kod?). 1527. godine prolaz je iskorišten za beg pape Klementa VII pred vojskom Karla V. Veliki deo Švajcarske garde izginuo je braneći papu.
Na tvrđavi se nalazi spomenik anđelu, koji se prema legendi na tome mestu čudesno ukazao 591. godine i prekinuo pustošenje kuge. Nakon tog događaja građevina je preimenovana u Castel Sant Angelo.
Ulaznica košta 10,5 eura, a muzej je otvoren od 9 - 19:30, osim ponedeljkom i praznicima.
Slika

Slika

PANTEON
Reč "pantheon" na grčkom znači "hram svih bogova", a s tom namenom Panteon je i sagrađen - kao hram svih paganskih bogova.
S vremenom je zapušten, a u 7.v od zaborava ga je spasila prenamena u katoličku crkvu te je kao takva bila najveća na svetu sve do sredine 15. v, kad je sagrađena katedrala u Firenci.
Jedini u celosti sačuvani arhitektonski spomenik antičkog Rima nalazi se na Piazza della Rotonda, malenom trgu sa šarmantnim uličicama koje na njega izlaze. Ovde se nalaze i brojni restorani, kafići i poslastičarnice Retko je koja građevina proživela koliko i Panteon. Napravljen je u 1.v, obnavljan, ali i uništavan. Hram je bio bogato uređen, s delovima od mermera i bronze. Kralo se sve, čak i delovi tavanice, a zanimljivo je da je većina bronze istopljena i korištena za topovske kugle u Castel Sant Angelu.
Supljina prečnika 9 metara u centru svoda, poznata pod nazivom ‘oculus’, propušta svetlost (i kišu) u samu građevinu.
U Panteonu su sahranjeni Rafaelo na čijem grobu se nalazi epitaf „Ovde leži Rafaelo. Dok je bio živ, priroda se plašila da će je prevazići. Sada, kada ga nema, plaši se da će i sama nestati”, kao i kralj Vitor Emanuel - ujedinitelj.
Ulaz je besplatan.
Slika

Slika

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Sreda, 17 Septembar 2014, 18:02 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
KOLOSEUM
U gradu prepunom znamenitosti, Koloseum se izborio za status najprepoznatljivije atrakcije i glavnog gradskog simbola u svetu.
Jedno od 7 novih svetskih čuda zapravo se zove Flavijev amfiteatar, zato što je radove na njemu započeo Vespazijan iz porodice Flavijevaca 72. godine, a završio ih njegov sin Titus, osam godina kasnije. Smatra se da naziv Koloseum potiče od kolosalne skulpture cara Nerona, koja se nalazila ispred građevine.
U amfiteatru se se održavale borbe gladijatora, ali i simulacije pomorskih bitki, pri čemu bi Koloseum bio ispunjen vodom. Mogao je primiti 50 hiljada gledalaca, koji su na tribinama sedeli strogo odvojeni po statusu. Najbolja mesta pripadala su caru i Vestalkama, zatim senatorima, koji su sedeli u prvim redovima i tako dalje prema vrhu, gdje je bio običan narod. U slučaju evakuacije tolikog broja ljudi, stadion se mogao isprazniti za svega desetak minuta. Nešto čega se ni mnogi današnji moderni stadioni ne bi posramili.
Borbe su se održavale približno 500 godina, zanimljivo je "baciti" pogled na podzemne sobe, bolje reći kaveze, u kojima su gladijatori čekali borbe. Razgledanje nije dopušteno, pa se morate zadovoljiti gledanjem sa tribina.
Nakon 6.v Koloseum je pomalo zapuštan, što je kulminiralo u 15. i 16.v, kad je njegov kamen korišten kao građevinski materijal za izgradnju drugih rimskih spomenika, sve dok ga papa 1780. nije proglasio svetim mestom.
Kolika je važnost najpoznatije rimske građevine, najbolje govori citat Venerablea Bede:
"Dok Koloseum stoji, stajat će i Rim; kada Koloseum padne, past će i Rim, kad padne Rim nestaće sveta"
Slika

Slika

Slika



RIMSKI FORUM
Forum je bio središte imperijalnog Rima, žila kucavica nekad najmoćnijeg carstva svijeta. Ovde, u podnožju brežuljka Palatin, održavali su se izbori, okupljao senat, držani su neki od najslavnijih govora, ovuda su se pobedonosno vraćale vojske sa svojih osvajačkih pohoda.
Danas od foruma nije očuvano mnogo, ili barem ne u celosti. Trg je zapravo načičkan hramovima, crkvama i brojnim slavolucima.
Slavoluke su gradili carevi u slavu velikih vojnih pobjeda. Ukupno ih ima tri, od kojih jedan, Augustov, nije sačuvan, Titov slavoluk obeležava pobedu Rimljana u sukobu sa Jevrejima, a treći je slavoluk Septimija Severa. Najpoznatiji hram je Saturnov, a crkva San Lorenzo in Miranda.
Znate da Rim zovu Večnim gradom? E, na Forumu je mesto gde se taj večni plamen čuvao - hram Vestalki. Vestalke su rimske sveštenice, koje je među devojčicama u uzrastu od 6 - 10 godina birao car. Biti izabrana bila je velika čast, a i donosilo je velike privilegije, koje nisu bile dostupne drugim ženama. Ta je dužnost trajala 30 godina, u tom su razdoblju sveštenice morale živjeti u devičanstvu, a glavna im je dužnost bila čuvati večni plamen u hramu na Forumu.
Ulaznica košta 12 eura i zajednička je i za Forum i za Koloseum i važi 2 dana. Ako imate priliku da vas vodi lokalni vodič Miloš Tegeltija, momak iz Novog Sada rodom, nemojte propustiti jer je to najbolje i najzanimljivije vođenje ture koje sam imao.
Slika

Slika



TRAJANOV FORUM
Trajanov stub spomenik je podignut kao trajni spomen na cara Trajana te prikazuje njegove vojne pobjede u tadašnjoj Dačiji.
Trajan je carevao 98. - 117. godine te je ostao zapamćen kao jedan od najuspješnijih i najomiljenijih rimskih careva. Rimsko carstvo najveću površinu pod svojom kontrolom imalo je upravo za njegove vladavine, a posebno je ostao poznat po osvajanju bogate provincije Dačije, čija se teritorija preklapa s prostorom današnje Rumunije.
Upravo je pobeda u ratovima protiv Dačije poslužila kao povod za gradnju velikog stuba s reljefima koji će ovekovečiti tu pobedu. Sam spomenik visok je oko 30 metara, dok mu postolje dodaje još otprilike pet metara.
Reljefi prikazuju različite scene iz osvajanja Dačije. Ukupno su dugački oko 200 metara te započinju Trajanovim prelaskom Dunava preko pontonskog mosta i završavaju proterivanjem Dačana nakon poraza od Rimljana.
Nakon što je Trajan umro, urne s njegovim posmrtnim ostatcima sačuvane su u temeljima spomenika. Takođe, na vrhu spomenika isprva se nalazio njegov spomenik, ali krajem 16.v zamijenjen je skulpturom sv. Petra.
Trajanov stub poslužio je kao inspiracija brojnim sličnim objektima, a takva su i dva stuba ispred poznate bečke crkve Karlskirche.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Sreda, 17 Septembar 2014, 18:05 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
CRKVA SVETE MARIJE SNEŽNE – SANTA MARIA MAGGIORE
U gradu prepunom verskih objekata, nekoliko crkava svojom lepotom odskače od ostalih. Bazilika Santa Maria Maggiore jedna je od njih. Nalazi se na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, u severoistočnom delu starog istorijskog jezgra. Jedna je od četiri antičke papske bazilike te je najvažnija rimska crkva posvećena Majci Božjoj.
Crkva je sagrađena još u prvoj polovini 5.v i jedina je papska bazilika koja je do danas zadržala svoju izvornu strukturu. Tokom vekova na njoj su radili mnogi vrhunski umetnici te se s razlogom svrstava među najlepše svetske crkve.
U raskošnoj unutrašnjosti, među ostalim, ističu se bogati mozaici, od kojih najstariji potječu još iz 5.v. Na njima je prikazan Abrahamov, Jakovov, Mojsijev i Džošuin put u Obećanu zemlju. Mozaici na delu poznatom kao Slavoluk takođe potiču iz 5. v te su na njima prikazane scene iz života Majke Božje i Hrista.
Crkva je poznata i po romanskom zvoniku, koji je sa svojih 75 metara visine najviši u Rimu. U njemu se nalazi čak pet zvona.
Santa Maria Maggiore poznata je i po dve kapelice - Sikstinskoj kapeli i kapeli Borghese. Naravno, ime prve od njih neizbežno se povezuje s istoimenom kapelom u Vatikanu, koja je ipak poznatija i posećenija.
U Bazilici je sahranjen Gian Lorenzo Bernini, umetnik koji je svojim baroknim delima ostavio ogroman trag na Rimu, a radio je i na crkvi u kojoj se nalazi njegovo posljednje počivalište.
Ulaz u Baziliku je besplatan, a radno vreme je 7:45 - 18:30.
Slika

Slika



CRKVA SVETOG PETRA U LANCIMA – SAN PIETRO IN VINCOLI
Sagrađena je u 5.v na ostacima hrama, a pretrpela je nekoliko restauracija, poslednju u 19.v. Najznačajnije relikvije koje se u njoj čuvaju su lanci kojima je bio okovan sveti Petar i Mikelanđelova statua Mojsija.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Sreda, 17 Septembar 2014, 18:13 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
FONTANA DI TREVI
Rim je grad fontana, ima ih oko 280, a Fontana di Trevi je kraljica svih rimskih fontana.
Svetski poznata postala je u filmu "La Dolce Vita", kada je zanosna švedska glumica Anita Ekberg uskočila u fontanu i pozvala Marčela Mastrojanija da joj se pridruži. Priča se, kako je film sniman u zimsko vreme, da je Mastrojani ušao u vodu tek nakon par čašica votke, dok je Ekberg svoje odradila bez problema (ipak je Šveđanka).
Fontana je sagrađena u 18.v, po narudžbi pape Klementa XII., iako je u jednostavnijem obliku na tom mestu postojala već u 15.v.
Celim prostorom dominira Neptun, koji upravlja kočijom u koju su upregnuta dva morska konja, dok skultpura levo od Neptuna predstavlja bogatstvo, a desno zdravlje. Voda ispred skulptura simbolizuje more, čiji je Neptun bog. Ta voda inače dolazi iz "Aqua virgo", akvadukta koji je doprema iz izvora udaljenog dvadesetak kilometara od grada, a isti se akvadukt koristi i za punjenje brojnih drugih fontana u centru Rima.
Uz Trevi je vezana i jedna zgodna priča, koja kaže da će se posetilac koji ubaci kovanicu u fontanu vratiti u Rim (desnom rukom preko levog ramena). Turista je mnogo i svaki dan se ubaci kovanica u vrednosti oko 3 hiljade eura. Tamo smo čuli da je potrebno baciti tri novčića – za ličnu želju, za zadravlje i sreće i za povratak u Rim.
Naravno pošto svi traže kovanice po novlanicima i tašnama ispred fontane Trevi ima puno džeparoša. Inače tolika je gužva da ćete teško stići do same fontane, zato je ludak koji vam piše ustao u 5:30 i prvim metroom stigao do fontane pre 6, a čak i tada nas je bilo 20-ak. Ima li potrebe da kažem da sam baš želeo da ubacim novčić za povratak?
Slika



TRG NARODA – PIAZZA DEL POPOLO
Severno od omiljene rimske šoping-ulice, Via del Corso, nalazi se Piazza del Popolo (Trg Naroda), jedan od najvećih i najpoznatijih gradskih trgova.
Piazza del Popolo poznata je po velikom obelisku koji se nalazi na sredini trga, crkvama-blizankama i velikim trijumfalnim vratima na severnom prilazu trgu. Obelisk je star više od 3000 godina i izvorno se nalazio u egipatskom Heliopolisu. U Rim je stigao 10. godine pne, vekovima se nalazio na Circusu Maximusu, a na ovom trgu se nalazi od 1589. godine. Oko obeliska danas se nalazi fontana s četiri skulpture lavova, što je čest motiv egipatske umetnosti.
Početkom 19.v na Trgu je izgrađena još jedna fontana - Fontana del Nettuno. Neptunovu fontanu dizajnirao je Valadier, a izradio Giovanni Ceccarini. Isti tim sagradio je još jednu fontanu i to nasuprot Neptunove - na istočnoj strani. Ona prikazuje boginju Romu, personifikaciju Rima. Zanimljivo, upravo je na toj fontani prikazana reka Tiber, iako se on nalazi zapadno od Trga, onde gde je smeštena Neptunova fontana.
Slika

Slika Slika

Na severnom kraju Trga nalazi se Porta del Popolo, velik slavoluk izgrađen u svrhu dočekivanja svih koji u Rim ulaze sa severne strane, preko Via Flaminije. Kao povod gradnji poslužio je dolazak švedske kraljice Kristine, koja je Rim posetila 1655. godine nakon što se odrekla prestola i preobratila u katoličanstvo.
Na južnom delu Trga nalaze se dve vrlo slične crkve, razdvojene ulicom Via del Corso, koje se često smatraju blizankama. Radi se o crkvama Santa Maria dei Miracoli i Santa Maria in Montesanto. Obe su izgrađene u 17.v i prepoznatljive su po prekrasnim kupolama.
Slika

Želite li videti Piazzu del Popolo u punoj lepoti, uputite se na pešačke staze brda Pincio, istočno od Trga, odakle se pruža sjajan pogled na trg.
Slika

ŠPANSKI TRG – PIAZZA DI SPAGNA
Piazza di Spagna jedno je od najpopularnijih rimskih i najlepših rimskih trgova. Dugačke stepenice, obelisk, crkva na brežuljku i zanimljiva fontana, dobitna su kombinacija.
Ime duguje španskoj ambasadi pri Svetoj stolici (Vatikanu), koje se tamo nalazi, a područje oko amabasade, dakle i deo Trga, u 17.v čak se smatralo španskom teritorijom.
Na drugom kraju trga nalazi se francuska ambasada, čiji je uticaj na trg zapravo mnogo veći. Naime, Francuzi su izgradili i same stepenice, s kojima se trg često poistovećuje, danas nazvane španske stepenice, ali i crkvicu Trinita dei Monti na vrhu brdašca, koja kao da nadgleda sve ispod sebe. Ispred crkve je obelisk u slavu bezgrešnom začeću koji je nastao kao kompromis između Papske države i Francuske, koja je htjela podići spomenik kralju Luju XIV.
Inače, postoji 137 stepenika. Veći deo vremena prepune su ljudi i dosta je teško uhvatiti kadar samo za sebe. Kako bi smanjili zadržavanje na stepenicama zakon je propisana kazna od 500 eura ako jedete sladoled, hamburger, picu... na stepenicama
U blizini stuba nalazi se kuća Johna Keatsa, slavnog engleskog književnika 18. v, koja je danas pretvorena u muzej.
I Fontana della Barcaccia (nažalost u rekonstrukciji tokom mog boravka), koja se nalazi pri dnu stepenica, takođe je zanimljiva. Napravljena je u znak sećanja na poplavu Tibra krajem 16.v, kada je na tom mestu, nakon povlačenja vode, ostao nasukan brodić.
Slika



TRG NAVONA - PIAZZA NAVONA
Piazza Navona omiljeni je rimski trg, kako za domaće stanovništvo, tako i za turiste. Nalazi se na mjestu gdje je u 1.v izgrađen Domicijanov stadion, pa današnja struktura trga prati njegove konture. Na stadionu su se održavala takmičenja, zabave i festivali i to sve do 1477. godine, kada Piazza Navona postaje sajmište, a kasnije se pretvara u trg.
Rim je poznat po svojim baroknim građevinama i javnim prostorima, a Piazza Navona smatra se jednim od najlepših rimskih baroknih ostvarenja. Zanimljivo, na njoj su radile obe arhitektonske zviezde tog vremena - Bernini i Borromini.
Trgom dominira Fontana četiri reke (Fontana dei Fiumi), projektovana od Berninija i otvorena 1651. godine. U sredini se nalazi veliki obelisk, oko kojega su četiri velike skulpture koje simbolizuju četiri velike reke i četiri kontinenta - Dunav (Europa), Nil (Afrika), Ganges (Azija) i La Platu (Amerika).
Zanimljivost je vezana uz skulpturu Nila, koja ima postavljen povez preko očiju. Iako su se smišljale svakakve zgodne priče o razlozima za taj potez, istina je vrlo jednostavna - u vrijeme gradnje Fontane izvor Nila nije bio poznat, pa je na ovaj način ukazano na tu činjenicu. Ipak meni je ostala u pamćenju priča kako je Bernini stavio povez, kao i položaj ruku ostalih skulptura koji kao da se brane od crkve Sant Agnese in Agone koju je projektovao njegov konkurent.
Slika

Na trgu se nalaze još dve velike fontane - Neptunova fontana (Fontana del Nettuno) na severnom kraju i Maurova fontana (Fontana del Moro) na južnom delu. Obe su fontane doživele prepravke nakon što su napravljene u 16. v. Na Maurovoj fontani sredinom 17. v radio je i Bernini, dok su skulpture u Neptunovu fontanu dodavane čak u 19.v.
Slika Slika

Osim fontana, na Piazza Navoni nalaze se još dve znamenite građevine. Tako se iza Maurove fontane smjestila Palata Pamphilj, u kojoj se danas nalazi Brazilska ambasada, dok se iza Fontane četiri reke nalazi crkva Sant Agnese in Agone, prekrasno barokno zdanje sa sredine 17.v.
Danas je Piazza Navona živahan trg, okružen restoranima i kafićima u kojima se uživanje u jedinstvenoj atmosferi poprilično naplaćuje. Trg je prepun uličnih umetnika, koji prodaju portrete ili unapred pripremljene slike.

TRG VENECIJA – PIAZZA VENEZIA
Piazza Venezia još je jedan od upečatljivih rimskih trgova, a nalazi se u blizini Foruma i Kapitola.
Retke su svetske ulice na čijim se krajevima nalaze dva tako impresivna trga, kao što je to slučaj sa Via del Corso i trgovima Piazza del Popolo i Piazza Venezia.
Trgom dominira memorijal Il Vittoriano, posvećen prvom italijanskom kralju - Vittoriju Emanueleu II. Taj je spomenik poznat i pod nazivom Oltar domovine, a građen je od 1885 - 1935. godine.
Gradnja je izazvala mnoštvo kritika, jer je Il Vittoriano doslovno ubačen u staru četvrt, punu istorisjkih građevina. Neka od njih srušena su, dok je Palata Venezia premeštena na zapadni kraj Trga. Rimljani ne vole ovu zgradu i nazivaju je pisaća mašina, svadbena torta, harmonika...
Na sredini Memorijala nalazi se velik spomenik prvom italijanskom kralju, ispod kojeg se nalazi Grobnica nepoznatog junaka,
Il Vittoriano se nalazi između dve poznate palate - Palazzo Venezia i Palazzo Generali.
Palazzo Venezia gradio je sredinom 15.v venecijanski kardinal Pietro Barbo, koji je 1464. godine postao papa Pavle II. Zgrada je odličan primer renesanse arhitekture, a služila je kao papska i plemićka rezidencija.
Kada se krenulo u gradnju Il Vittoriana, Palata je premeštena blago zapadno. U 20.v poznata je postala po tome što ju je diktator Benito Mussolini koristio kao svoju rezidenciju i s čijeg je balkona držao govore okupljenim masama.
Slika

JOŠ TRGOVA I FONTANA
Trg Republike
Slika

Trg Barberini
Slika

Bezimena fontana, fasada zgrade
Slika

Trajanov hram
Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Četvrtak, 18 Septembar 2014, 07:14 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Hajde da dodam još nekoliko opštih informacija.
Za snalaženje po gradu koristio sam jednu ovakvu mapu na kojoj su obeležene najznačajnije znamenitosti. Rastojanje između Vatikana i Koloseuma npr. je svega 2km.
Slika

Vreme je proletelo i pre puta sam naivno napravio plan sa još dosta oblizaka. Stigao sam da vidim ovo:
1dan - Vatikan (koristio sam android aplikacije - audio guide) i tvrđava Sant Angelo
2dan - prepodne pešačko razgledanje centra Rima bez ulazaka u znamenitosti (agencija), poslepodne Tivoli
3dan - prepodne Koloseum, Rimski forum i Imperijalni forumi, poslepodne trgovi, fontane i uveče Trastevere
4dan - prepodne obilazak unutrašnjosti crkava, poslepodne šoping

Evo i mape metroa.
Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Petak, 19 Septembar 2014, 21:57 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
VlaMar, bas sam uzivala! :D

U Rimu nisam bila (a gde sve ne stigoh!), ali cu zapamtiti pricu da treba da bacim 3 novcica i budem rano ujutro pored Fontane di Trevi! :ljubac:

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Subota, 20 Septembar 2014, 17:20 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 08:04
Postovi: 2947
Lokacija: Sremski Karlovci
Pol: Seka
Uz tekst, slike i video, priča fantastična. :ljubac:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Nedelja, 21 Septembar 2014, 20:24 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Drago mi je da ste uživale u ovakvoj prezentaciji Rima.
U okviru ove teme postaviću i posetu Tivoliju, gradiću koji se nalazi na 30 km od Rima. Iako postoji redovna autobuska linija iz Rima nije baš jednostavno uklopiti termine, tako da sam Tivoli obišao u okviru agencijskog fakultativnog izleta. Sam Tivoli je simpatičan gradić u kojem su glavne znamenistosti Hadrijanova vila iz 1.v (nalazi se van grada i do nje postoji šatl bus), dvorac pape Pija II, Grgurov most i vila d`Este koju sam posetio.
VILA D`ESTE TIVOLI
Vilu je izgradio kardinal Ipolito D`Este, sin Lukrecije Bordžije i unuk pape Aleksandra VI. Ipolito je prilikom izbora pape 1550.g važio za jednog od glavnih kandidata, ali je izabran Julije III. Kako bi ga sklonio iz Rima novoizabrani papa je Ipolita postavio za gradonačelnika Tivolija (pretpostavljam da je u 16.v 30km bilo veliko rastojanje!), poklanjajući mu benediktinsku vilu. Ipolito se po preuzimanju funkcije oduševio prirodom Tivolija koju su krasili vodopadi i pećine i to mu je poslužilo kao inspiracija da napravi vrtove vile koji će podsećati na predele oko grada. Poslužio se najsavremenijim saznanjima hidraulike. Do 1572. vila je skoro potpuno završena, stvarajući dvorski ambijent okružen spektakularnim terasastim vrtom u kasno-renesansnom stilu. Potpuno je iskoristio prednost lokacije na padini uz inovativno rešenje problema priliva dovoljne količine vode potrebne za brojne kaskade, bazene, kanale, cisterne i fontane. Prilikom završetka u vrtovima je bilo oko 500 fontana, a danas je u funkciji oko 70.
Sama vila nije toliko impresivna i veoma je skromno oslikana isključivo prizorima prirode.
Slika

Slika

Ulazak u vrtove je zaista magičan
Slika

Fontana Rimljanka - po ličnim nacrtima Ipolita D`Estea; Na fontani se mogu prepoznati karakteristični delovi za Rim, reka Anien koja izvire kod Tivolija, a uliva se i Tibar ispred Rima, zatim brdo Palatino, Koloseum, vučicu sa Romulom i Remom, barku svetog Petra i obelisk, kao i statuu Rimljanke
Slika Slika

Fontana 100 fontana (100 lica); sve figure iz kojih izlazi voda, ukupno 100, se međusobno razlikuju
Slika

Ovalna fontana - Sibilina fontana
Slika

Najimpresivnija Neptunova fontana
Slika Slika

Muzička fontana; sastojala se od preko 1000 cevi različitih dužina i prečnika koje bi prozvodile različite tonove kada kroz njih prolazi voda, danas ne radi već se melodija pušta sa cd-a
Slika

Vila je otvorena svakog dana, osim ponedeljka i praznicima od 08:30 do 1 sat pre sumraka (zaista piše tako), pojedinačna ulaznica košta 11eura.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Nedelja, 21 Septembar 2014, 22:49 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Jednostavno - fantastično! :clap:

Vidiš, ja sam 3 dana provela u Rimu, al' dalje od aerodroma nisam makla. :D Osim fontane između Terminala 2 i 3, ne bih mogla ništa da opišem. :doh:
Ako pronađem odgovarajuću temu, napisaću svoj doživljaj Italije, Italijana i svega što sam imala priliku tamo da doživim. :oops:

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Ponedeljak, 16 Novembar 2015, 19:43 
Nije prisutan
Početnik
Početnik

Pridružio se: Sreda, 07 Oktobar 2015, 22:24
Postovi: 72
Odlicna fora sa video zapisom. Samo, devojka - vodic je pogresila, nije se Audrey Hepburn kupala u fontani, vec Anita Ekberg :)
Super je putopis!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Ponedeljak, 16 Novembar 2015, 20:45 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
:handgestures-thumbupleft: U pravu si Majus.
Mislim da sam to i napisao negde u tekstu. Mastrojani nije baš rado snimio tu legendardnu scenu iz "Dolce Vita", s obzirom da je snimana zimi.
Kakve sam sve vodiče imao na putovanjima, Ana je bila jako zanimljiva i sa osećajem za grupu. Verujem da je ova greška lapsus.
Hvala i drago mi je da ti se dopada putopis.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Ponedeljak, 16 Novembar 2015, 21:09 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 17:40
Postovi: 6131
Pol: Seka
Sto se mene tice, ubuduce zaboravi tremu, ovo je predivno. Bas sam uzivala, a poslednji put sam bila u Rimu pre cetvrt veka!

_________________
Imamo naš forum!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Rim
PostPoslato: Utorak, 17 Novembar 2015, 13:42 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
VlaMar, ovo je SAVRŠEN putopis, kao i uvek od tebe. Divne fotke i puuuno korisnih informacija, perfektno organizovan do detalja. Sada bih mogla i žmureći kroz Rim!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 90 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2019.