Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 28 Mart 2024, 19:06

Sva vremena su u UTC + 1 sat




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 222 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Sreda, 29 April 2015, 21:56 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Nismo se čule, ali od pre dva dana ima novu profilnu sliku na FB i objave u kojima brani policajce.

Slika

To je sve što znam. Pretpostavljam da je zet :law-police: više ugrožen. :cry: Iskreno se nadam da je sa njima sve OK. Užasan je to život ...

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 29 April 2015, 23:26 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
Da, tezak i opasan, neka ih bog cuva i da se zavrse ti protesti sto pre!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 29 April 2015, 23:44 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
:pray:

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 02 Maj 2015, 20:00 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Ako mene pitate, godina se računa od 1. septembra. Tada počinje nova školska godina, a meni je život uređen prema tome, htela - ne htela. Negde između je smešteno moje najduže godišnje doba - leto. :dance:
Ako pitate ljude u okruženju, tada samo ja ne radim. I svi me ... malo je reći ne podnose... :D Mrze me, zavide, psuju u sebi, smatraju da sam nepravedno plaćena za tako malo posla i tako mnogo slobodnih dana. Ja volim takvima da kažem da im nisam ja kriva što nisu učili prave škole. :roll: Realno, tokom leta imam manje od 30 dana godišnjeg odmora. Uz razumnog direktora i mnogo sreće, predan rad i valjano obavljanje svih obaveza mnogo pre roka, letnji raspust mogu da razvučem na dva meseca. :hand: Tri meseca su već nemoguća varijanta...
Razvukoh letnje plandovanje do makimuma, do sada, samo dva puta, od mogućih 9. :shhh: Obe posete Americi, u roku od 4 godine, ostvarila sam tokom letnjih raspusta. Šta mislite, da li se regularna mržnja prema jednom prosvetnom jadniku uvećava bar stostruko ovakvim saznanjem? :mrgreen:

I u Americi, leta 2010, samo sam ja plandovala. :shifty: Tokom te posete, sestra je bila u osmom i devetom mesecu trudnoće. To ne znači da je bila na trudničkom bolovanju. A, ne! Radila je maltene do samog porođaja. :oops: Tri dana je bila slobodna dok beba nije stigla na svet, a na posao se vratila posle 40 dana. Surovo! :crying-yellow: Tog leta sam samo 10 dana bila sa dugo očekivanom sestričinom, jer sam morala da se vratim svom poslu, kako bih ga sačuvala. Od tih 10, 5 dana je provela u bolnici. :cry: Pokušavale smo šetnjama i skakutanjem da ubrzamo porođaj, ali se mala nije dala. :D Već sam mislila da se neće ni roditi dok sam ja tu... :o Zamislite da mi se i to desilo nakon onakvog dolaska na tlo Amerike!? :mrgreen:

Zet je u to vreme radio u Saint Louis-u, u državi Missouri. Njega sam tada samo nekoliko puta videla, jer nije dolazio svakog vikenda. Predalek je put do Čikaga za takve akcije, a slobode dane čuvao je za period kada se sestra porodi. :doh:

Dok je sestra i po 10 sati boravila na poslu, ja nisam imala mnogo mogućnosti. Šetnja unaokolo, čitanje, spremanje klope, izjedanje sladoleda i raznog voća, hlađenje u kući... A leto - konstantno 40 i više stepeni! Napolju neizdrživo, sa svom tom vlagom u vazduhu. Vetar duva, al' vruć... :doh: Ponekad je zetova sestra mogla da dođe po mene i odvede me kod njih na bazen, sa obavezom i da me vrati kući. Kako ja ne volim da smaram ljude takvim akcijama, samo nekoliko puta sam je pozvala za takvu uslugu. Zato sam vikendom znala po ceo dan da visim tamo. :D Dakle, za neku ozbiljniju akciju morala sam da čekam popodne/predveče ili vikend. Nije bilo druge opcije... :confusion-waiting: Kad je beba stigla, nisam ni pomišljala da mrdnem od nje. :romance-heartstiny:

U međuvremenu, drugi put sam se sa svojom princezom družila tokom leta 2012, skoro dve godine nakon njenog rođenja. Družile smo se u Srbiji, nekoliko nedelja. :romance-heartsthree: Plan je bio da deda ide kod njih, ali bolest ne bira ni vreme ni mesto, pa je to putovanje odloženo... do daljeg ... Da se deda nije isfolirao i naterao nas da pomislimo da su mu dani odbrojani, sigurno ne bi ni došle tada. :snooty: Ovako, red je bio da je deda makar jednom vidi za života, kad mu se nije dalo da on ode i vidi i nju i tu Ameriku.
Te večeri kada su stigle, hitno je odveden na prepravku u salu, sa minimalnim šansama za preživljavanje. :shock: To sam saznala kada sam, sva srećna, zvala intenzivnu negu da mu prenesu da su konačno stigle. :shifty: Ali, deda je neuništiv! Pobedio je opaku bolest, noseći unukinu sliku na svaku od 4 operacije i uspeo je da upozna svoju prvu unuku! :dance: Doduše, nije bio baš reprezentativan susret, onako ispred bolnice, u pidžami, sa sto cevki koje vire iz njega, beo, ali nije je uplašio... :doh: Sigurna sam da je njeno prisustvo bilo lekovito za njega u tom trenutku i da je ubrzalo celokupni oporavak. :greetings-clappingyellow: Pored svih obaveza oko dede, čestih nervnih slomova, bespotrebnih svađa, izazvanih tim istim nervnim slomovima, ipak smo imale kvalitetno druženje. :romance-inlove:
Osam meseci kasnije, usred terapije, stigao je i deda u tu Ameriku. :shifty: Posle toga mogao je i da umre... al' još nije, neuništiv je! :clap:

Tokom moje druge posete Americi, leta 2014, sestričina je bila devojčica od skoro 4 godine. Druga priča skroz. Sestra je i sada radila, više nego prošli put, zet takođe. :doh: Život im se svodi na rad i malo spavanja. :snooty: Vikend se pola potroši na nabavke i šoping svake vrste, pranje veša i čišćenje stana, a pola na odlaske na rođendane i društveni život na kašičicu. Naravno, dok sam ja bila tamo, oslobađala sam ih svih kućnih poslova koje mogu umesto njih da obavim. :shhh:

Omiljeni posao mi je bio babysitting. Vreme koje sam provela sa svojom princezom najvrednija je uspomena. Premala je bila da bi se sećala svoje tetke od leta 2012. Sreća naša pa izmisliše Skype! :smesko-gore-dole: To je mnogo pomoglo prilikom ovog susreta prošlog leta. Bila sam joj poznata, ali je bila iznenađena time što nisam više u ekranu. :D
Tetkina princeza je izuzetno radoznala devojčica, zainteresovana za knjige i učenje uopšte. Brzo uči i veoma je napredna za svoj uzrast. :roll: Voli čestu promenu aktivnosti, pomalo je hiperaktivna i nadarena za slikanje. Naporna je, ali na onaj najslađi mogući način. :romance-heartbeating: Kad vidim da ima rezultata, nema ničega što ne bih sa njom probala da uradim! :smesko-levo-desno: Svakoga dana bavile smo se nekom kreativnom aktivnošću, rešavale zadatke iz predškolskih knjižica koje sam joj donela, čitale (insistirala je da joj čitam samo knjige na srpskom, nije prihvatala da i ja čitam na engleskom, jer je tetka = Srbija :lol: )... Naučile smo azbuku praveći slike za svako slovo. Okačile smo ih onako kako smo planirale bukvalno 15 minuta pred moj polazak na aerodrom. :dance:

Pored svega toga, svakodnevno smo uživale napolju, vozeći bike i igrajući se u divnim parkovima. Iako obožava da bude napolju, najteže je bilo namamiti je da odemo iza zgrade samo da bih ja popila kafu na srpski način - uz cigaretu. :mrgreen:

Slede odlomci iz našeg zajedničkog života, dok su svi na poslu...

U Čikagu, ako ste osuđeni samo na svoje nogice, ne možete da vidite ništa od znamenitosti grada. Ostaje vam da šetate. Ako ste tamo tokom leta, neće biti mnogo prijatno ni hodati na 30 i kusur stepeni, sa vlagom od 80-90%. Ako na sve to šetate sa detetom – ravno je podvigu da stignete bilo gde peške. Ako je dete još i devojčica, put će potrajati, jer ćete usput milion puta stati da biste ubrali baš svaki maslačak ili belu radu. Ne daj Bože da ima i procvetale deteline! Imaćete sreće ako je dete odrastalo u Americi, jer je naučeno da se ukrasno cveće pokraj puta i u parkovima ne bere, niti u komšijsko dvorište sme da se ulazi, a kamoli da se kida cveće, pa će se sve završiti na divljim cvetićima sa svačije zemlje.
Dakle, ostaje vam šetnja do parka i oko bloka, ili dva bloka. Ni sa kim se nećete sudarati po trotoarima, oni su, nažalost, večito prazni. Na zeleno svetlo za pešake čeka se, u proseku, 5 minuta, a moglo bi i više, koliko se koristi pešački prelaz. Uvek mi je bilo mrsko čekanje na semaforu, falila mi je neka klupica na raskrsnici koju smo svakodnevno prelazile. Toliko o pešacima. :snooty:

Pored redovnog odlaska do dva obližnja parka, imale smo još tri mogućnosti – da stignemo do Niles Fountain (Najls je opština u Čikagu), Leaning Tower i obližnje šume.

Na putu do malenog memorijalnog trga sa vodopadom, Niles Veterans Memorial Waterfall, nalazi se lepo uređeno naselje Renaissance.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Šetnja u podne, na +35C, nije pametan izbor...

Slika

U parkiću će vas dočekati g-din Linkoln...

Slika

Slika

Slika

Preko puta - policijska stanica Niles

Slika

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 02 Maj 2015, 20:16 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Šuma pokraj puta

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 02 Maj 2015, 20:23 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Leaning Tower

Replika tornja u Pizi, gradjena od 1931. do 1934, visine je 94 ft. Original je visok 177 ft, a gradjen je od 1171. do 1334.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Gde god nađeš zgodno mesto, ti cveće posadi... :clap:

Slika

Slika

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 02 Maj 2015, 20:27 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Škole

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 02 Maj 2015, 20:30 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Park u kome imate mogućnost da se besplatno edukujete na temu roditeljstva, i to kroz igru sa svojim detetom. Meni se ova ideja izuzetno dopala.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 02 Maj 2015, 20:37 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Block Party

Ovako se druže komšije u Americi: u sanduče vam stigne obaveštenje da će se održati block party. Tog dana se ceo blok zatvara za saobraćaj, svi izlaze na ulicu, sa hranom, pićem, igračkama, muzikom... tako se verovatno prvi put sretnu sa onima koji žive do njih, iza njih, prekoputa... druže se sa svojim komšijama veoma organizovano, ništa nema spontano... :lol: Što se mene tiče, drago mi je da sam videla i ovo, a posebno mi je dago što sam videla toliko dece u igri! :dance:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


Tu okolo i ovo...

Slika

Slika

Slika

Slika


Nastaviće se...

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 02 Maj 2015, 21:04 
Nije prisutan
Predsednik Rep. Palataki
Predsednik Rep. Palataki
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ponedeljak, 18 Avgust 2014, 22:32
Postovi: 7013
Lokacija: Rep. of Palataki
Pol: Bata
ZMAJA je napisao:
Pozdrav za drugare, 2010.

Slika


:op-op: :ljubac:

_________________
Sve što možeš da opeglaš danas, ne ostavljaj za sutra!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 02 Maj 2015, 21:21 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 09:02
Postovi: 8106
Lokacija: PRAVDA za P R A V D U !
Pol: Bata
Naravno da mene nigde nema, osim ako se ovi frćkasti uvojci ne odnose na mene :lol:

_________________
Kad popijem koju u kafani
ondak pričam ono što mislim trezan.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 02 Maj 2015, 21:41 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Prepoznao si se. :roll:

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 03 Maj 2015, 18:00 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Bas lepo! :clap: Ovi "programi druzenja sa decom" lice na rad sa decom u vrticu kod nas...bar iz vremena kad sam ja sa tim imala veze! :ljubac:

I dalje me fasciniraju te uredne ulice i travnjaci! Da samo pozelis da se valjas po toj travi! :op-op:

Susret sa zivotinjama je divna stvar! :op-op:

Drago mi je sto imas priliku da se druzis sa sestricinom, to je nezamenjivo iskustvo! Sva deca vole svoje tetke! :ljubac:

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 03 Maj 2015, 20:51 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Ne znam zašto i kod nas ne može trava tako da se održava. Kosačice postoje i ovde, radnici postoje, redovno me bude... :think: Kad vidim kako pokose ispod mog prozora, dođe mi uši da im počupam... :snooty:

Svakako utisku urednosti doprinosi i to što su kuće iste visine, poređane pod konac, za razliku od našeg urbanističkog haosa. :doh:

Tetka = najvažnija druga mama! :romance-heartstiny: ;)

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 14 Februar 2016, 19:14 
Nije prisutan
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 12 Januar 2016, 00:13
Postovi: 64
Lokacija: Sremski Karlovci
Pol: Bata
Zmajo svaka čast, putopis sam pročitao u jednom dahu. Vidi se da si dala svoj maksimum, da nam preneseš deo onoga što si tamo videla i doživela.

Zato ti hvala. :ljubac:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 222 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2019.