Inace, Keyko je turisticki vodic, imala je u tom trenutku 45 godina (samo 4 manje od mene), a toliko je mladolika, da smo mislili da nema vise od 30!
Napisala je svoje ime i, sve vreme dok nas je vodila kroz grad, svih dana, pored toga sto je koristila mikrofon, ispisivala je pojedine pojmove, kojima je htela da nas nauci, na papir...onda bi, kao uciteljica, podigla papir, mi smo ponavljali reci, kao decica...
...bila je jako fina, srdacna, sve je htela da nam kaze sto smo je pitali, a svu pricu je pratio njen "sladjusni kikot",
, svojstven Japankama...koji nam je u prvi mah bio cudan, a onda bi nas sve "zarazila", i sve vreme boravka u Tokiju sa njom, i mi smo se slatko kikotali...pricala nam je o nastanku prestonice, carskoj porodici, pokazala nam njihove slike...slike svoje porodice...kako se, tradicionalno, porodica skuplja nedeljom kod starih roditelja...pa tako i ona ide kod svoje majke...i majka joj stalno "popravlja" kimono, insistira da postuje sve stare obicaje...tako nam je, jednog od tih nekoliko dana, donela svoj kimono i pokazala nam kako se tacno oblaci i namesta..sve u voznji, okrenuta ledjima pravcu kretanja!
Onda je poslala carape, koje su sastavni deo "nosnje", da vidimo od kakvog je to materijala...i patikice...minijaturne...da tamo zivim, tesko bih nasla obucu za sebe, sa ovim mojim "balkansko-paorskim" stopalima!
Naucila sam da se kimono nikada ne preklapa "zdesna-nalevo", vec uvek, obrnuto- "sleva-nadesno" (kontra od onog kako mi to obicno radimo)...ovo "pravilno" je "oblacenje zivih", a "naopako" se oblace preminuli. Kad god oblacim bade-mantil toga se setim!
Rekla je da, u zavisnosti od materijalnih uslova, svila i sam kimono imaju veliki raspon cena: od 100000 jena (oko 850 €) do 3000000 jena (preko 25000 €)...moj, koji je kasnije kupljen, "suvenirski", kostao je 45 €
Jednom nam je pricala o tome "na koji nacin se pije caj" u Japanu..to je citav ritual pripreme i nauceni pokreti, koji su "pravi" i "pogresni"...pod kojim uglom se podize solja ka ustima...
..i tako...donela je cajnik i solju i sve nam uzivo demonstrirala...
Oboje, i ona i nas vodja puta, simpaticni Tosi(sh), pokazali su nam "neke nove Japance", drugacije od onih opisanih u tekstovima na netu, u knjigama...! Daleko od toga da su kruti, ozbiljni, da ne vole da se rukuju i zagrle! Bar sa nama su bili totalno drugaciji!
"Arigato", sa naglaskom na "O",
ありがと, sto znaci "Hvala!"
I "Gozaimasuu",
ございますう, sto je takodje "Hvala!", ne secam se u kom kontekstu i situaciji...
"Konnichiwa", "kon'nichiwa", iliti-
こんにちわ, sto znaci "Zdravo!"