Jednodnevni izlet u ružičasti grad.
PETRA.
O Petri je puno pisano. Mnogi dolaze da vide jedno od aktuelnih svetskih čuda, Petru ružičasti grad.Imali smo srecu, supruga i ja da iz Tabe, autobusom odemo do Petre na jednodnevni izlet. Ako vreme provedeno u putu, prelaske granica, odmorima na vidikovcima,ručkom, vreme boravka u Petri od trenutka kupovine karata, do povratka do kapije kroz koju smo ušli, svodi se na efektivnih 3-4 sata.To je zaista jako malo vremena. I pored toga sva čula su nam bila " bombardovana " utiscima: recimo , kao kada voz stane kod Metkovica pa zaslepljeni suncem i morem koje bljeska ceruleum plavo, vetrić koji zapahne mirisom mora slano i ljubičasto kao lavanda i žene što nude smokve iz korpica, žute sa kapljicom meda na vrhu koja liči na neka davna obećanja. od pre....E, isto tako ali u mnogo čemu drugačije. Prvih 200-300 metara blage nizbrdice tucaničkog puta je zaposednuto Jordancima koji prodaju,nude prevoz ili prosto sede i posmatraju turiste kako hrle kao jata čvoraka.
Vidimo ulaz u klanac-klisuru i liči mi da je neko u grupi malo ispred nas rekao ono: Sezame otvori se! Tu su table sa obaveštenjima, vodiči koji na raznim jezicima okupljaju turiste kao kvočka piliće. Čujemo odlomak priče o pogibiji desetine turista pre 30-40 godina od bujice koja ih je u sledećih 800 metara klanca zatekla.
Gledam nebo bez oblačka, vrućina je opaka. Bujica? Nadrealno!
Polumrak, promaja ili vetrić, utisak je neočekivan; posle svetla, vrućine, galame gužve, konjskih zaprega... suženje svesti. Ušli smo u klanac! Vodič kaže da su trgovci,(Petra je bila raskršće: na jugu Egipćani , na istoku Asirci, na severu Hetiti i na zapadu Feničani) posetioci i hodočasnici (Petra je bila i veliki religijski centar) koji su se klanjali raznim bogovima i bogatstvu Petre, kroz klanac su putoval 2-3 dana obavljajući religijske rituale na mestima uklesanih simbola. Prošli smo klanac koji je priprema za ”Trezor”. Vizuelni efekat je kao zvuk orkestra " Tako je govorio Zaratrusta". U Petri smo! Tajna je otkrivena: blago je pred nama! Poklonici jednog boga-novca počinju večitu igru cenjkanja sa Jordancima koji im prodaju originalne kopije novca Petre za originalne novce svih država.Selo je globalno!
Žena i ja prolazimo kroz "berzu" kod trezora, ona gleda u daljinu a ja ko snaša u pesak pred sobom ne bih li neopažen prošao mimo lovaca-numizmatičara i vidim : ekser!!
Nije numizmatika, ali sam siguran da je original a ne kopija . U ostalom ko bi pravio kopiju eksera. Ekser je sa Engleskog govornog područja jer je u colovnim merama: prečnik je1/10 cola a dužine dva (2) cola.
Svim prijateljima smo kupili suvenir maketu "Trezora" a moj suvenir je ekser engleskog porekla !
Petra ružičasti grad.Uspešno smo prebrodili zamku prodavaca suvenira. Hiljadugodišnje iskustvo ih je naučilo da estetski šok "Trezora" kod turista mahom stvara osećaj velikdušnosti kao dokaz potrebe da se poistovete sa neponovljivom lepotom fasade "Trezora".
Poklonici boga novca gube bitku sa poklonicima boga trgovaca Hermesom, a zatim nastavljaju uz desnu liticu ogromnog prirodnog amfiteatra u kojoj je uklesan niz monumentalnih grobnica.
Dan odmiče, i većina želi da opet doživi navalu osećanja lepog i estetski šok kao pri susretu sa "Trezorom". Bogatstva Petre tek treba pronaći, a kada je nešto monumentalno i ogromno zna se da to treba gledati iz daljine, pa zato žena i ja, naši priljatelji i još dvoje-troje iz naše grupe krećemo levo uz padinu i zastajemo u senci. Prilazi nam Jordanac ; biće vodič našoj grupi koja je po broju manja od Bitlsa i Rolingstonsa zajedno. Zahvaljujući bogu ili alahu ili dušari, vrhovnim božanstvu Nabatejaca ( pandan Zevsu koji mu je savremenik) a ustvari vodiču koji je visokoškolovani arheolog, koji radi na radovima iskopavanja koji su u toku, mi smo dobili prvi dragulj naše kolekcije bogatstva Petre.
Penjemo se uz strmu, kamenitu i zaobljenu levu stranu oboda doline. Vidim dosta pritesanog kamena i puno podgradja u "ciklopskom" slogu. Vodič nam kaže da smo u sred grada koga nema već skoro 2000 godina. Stižemo na plato nadnešen nad centrom doline, pored nas promiču u nekoliko navrata koze koje prate čuvarke, Arapkinje. Ljudi i dalje žive u Petri i oko nje.
Visoko iza nas na vrhu litica nalazi se žrtvenik, za koji ja lično mislim da je iz vremena daleko ispred vremena procvata Petre. Što ste dalje u prošlosti, bliže ste božanstvima; što ste bliže sadašnjosti bogovi su sve dalje!
Levo dole na oko 1 km je litica u kojoj su takodje grobnice i otvori u stenama. Tamo ima dosta zelenila-drveća pa kako je to najniži deo prirodnog amfiteatra Petre ( nismo dotle išli ) to je mesto gde ima "žive vode". Tuda je nekada tekla reka, na graviri je to zabeležio David Roberts oko 1850- godine.
Pravo ispred nas na približno istoj daljini je zaravan gde se vrše iskopavanja, i odakle su nekada kretale procesije.
Desno od nas na sličnoj daljini su grobnice koje plene pogled sagledane u neprekinutom nizu izazivaju divljenje nad grandioznošću i veličini uloženog ljudskog rada. Sasvim drugačiji utisak od vidjenja "Trezora".
Levo dole na pola daljine od vidikovca nalazi se relativno skoro otkriven hram interesantne koncepcije, jer on objedinjuje elemente Egipatske, Grčke a i nekih drugih tradicija izgradnje hramova. Naša zbirka dragulja rapidno raste. Silazimo dugom kosinom do zelenila na dnu doline odakle polazi put popločan kamenom. Vreme je za povratak.
Idemo putem koji se blago ali ravromerno penje. Prolazimo kroz trostruki slavoluk, pored propileja skoro otkrivenog hrama mimo duge obline padine, na kojoj je bio grad i vidikovac sa koga smo gledali celu dolinu. Prolazimo mimo objekta unutar koga su iskopavanja. Stižemo do podnožja grobnica opet žačudjeni njihovom veličinom i lepotom.
Prolazimo "amfiteatar" i opet smo pred "Trezorom". Nema više one navale pozitivne estetske energije, ali već sećanje na događjaj od pre tri sata potiskuje neke druge utiske. Još jednom se potvrdjuje : ... jedna slika je hiljadu reči... Leonardova tvrdnja da 90 i neki postotak utisaka o svetu oko sebe saznajemo vidom, a preostalih 7-8 % ostalim čulima.
Poslednji pogled na "Trezor" i počinje povratak kroz klanac.
Povratak je naporan, ali ništa manje lep. Još samo jedan napor i prošli smo kapiju. Grupe se skupljaju i autobusi kreću. Prelazimo tri granice i u hotelu smo. Pravac krevet! Sutra ćemo pričati o izletu.