Zahvaljujući srećnoj kombinaciji familije u San Diegu i povoljne avionske karte, uspeo sam da dva puta, za dve godine, provedem po dvadesetak dana u Kaliforniji, pa ću podeliti utiske i slike (više slike, pošto baš i nisam neki pisac, a i destinacija zbog udaljenosti i nije mnogo zanimljiva za većinu).
Dakle, počelo je sa letom Beograd-Pariz, sa preletom preko moje omiljene destinacije-Slovenija i Alpi, pa ne mogu da propustim da ubacim neku sliku iz visine.

Posle jednog dana u Parizu, sa kojim me je častio AIR FRANCE zbog otkaza nedeljnog leta AIR SRBIJE, let se nastavio letom od preko 11 sati do mesta Salt Lake City, sa interesantnim jezercetom koje se može videti prilikom sletanja

Posle još dva sata leta, sletanje u San Diego i aktivan odmor sa mnogo obilaska, mogao je da počne. Aktivan pre svega u smislu mobilnosti, jer sam osim besplatnog boravka, imao i sreću da mogu da koristimi kola, pa sam uz cenu benzina od oko 50 centi po litru, za relativno kratko vreme, prešao preko 2.000 km.
Pokušaću da što kraće predstavim San Diego, kao i delove Kalifornije koje sam uspeo obići, mada je „kraće“ vrlo relativno, jer mi je bilo teško da od preko 1200 fotografija, izdvojim, da kažem primerenih 30-40 komada za putopis, pa će ih biti znatno više. Biće tu i staroga i novoga, prirodnih lepota i američkog kiča, i dela čuvene rute 66, koju sam oduvek voleo da prođem i koja mi je bila presudan motiv za putovanje, jer me Amerika generalno nije baš privlačila (većini društva sa foruma je taj motiv verovatno nerazumljiv, možda samo onima starijih generacija, koji se sećaju 60-70-tih godina i „dece cveća“, bajkera, pesama vezanih za ovu rutu....).
Krenuću od začetka grada, starog dela San Diega - „Old Town San Diego“, koji je 1968 godine proglašen za istorijski park, sa građevinama od kojih većina datira još iz 1820-1870 godine i koji je sada praktično ceo kao muzej, omiljeno mesto za turiste, sa puno prodavnica suvenira i meksičkih restorana.
Do 1542 godine, područje današnjeg San Diega naseljavala su razna domorodačka plemena, od kojih je nama poznato samo indijansko pleme Šošoni, bar onima koji su gledali vesterne ili čitali Karl May-a.

Ploveći uz zapadnu obalu Amerike, sa željom da bude bolji od Kolumba i pronađe kraći prolaz za Orijent, španski moreplovac Huan Rodrigres Cabrillo, uplovio je 1542 godine u sadašnji zaliv San Diego, nazvao ga San Miguel i proglasio za teritoriju španskog kralja.
1506 godine, drugi španski moreplovac, Sebastian Vizcaino, ploveći po dnevniku Cabrilla, nije prepoznao da je ovaj zaliv već imenovan kao San Miguel, pa ga je sav srećan da je nešto novo pronašao, nazvao San Diego.
1769 godine, španski kralj, plašeći se ruskih i engleskih kolonizatora, poslao je svog izazslanika da osnuje misiju i sagradi utvrđenje na brdu iznad sadašnjeg starog grada San Diego i tada je praktično otpočelo stalno prisustvo evropljana na zapadnoj obali Amerike.
1821 godine španski kralj ustupa ovu teritoriju Meksiku, da bi ga 1846 godine, ratom osvojile SAD, (neko se možda seća filma o bitki starosedeoca i američke vojske, sa mladim skautom Kit Carsonom koji peške ide u „Old town San Diego“ po pomoć), a 1848 godine je utvrđena danšnja granica sa Meksikom na desetak km od San Diega (Tihuana). Grad je tada imao oko 650 stanovnika, ne računajući plemena u okolini i predstavljao je važnu luku za trgovinu stokom i kamenom (čuvene kamene ulice u Bostonu su pravljene od kamena iz San Diega). Takođe, San Diego je bio poznat i kao važna stanici na čuvenim poštanskim i putničkim linijama pokrivenih kočijama i konjima.

Sa zlatnom groznicom 1849 godine, počinje da raste i broj stanovnika, a sa dolaskom železnice 1885 godine, grad već broji 40.000 stanovnika i dalje raste i da se širi. Evo i malo slika iz "starog grada San Diego", koje dočaravaju taj period

Kao što rekoh, sada je ceo ovaj grad-muzej, pun turista koji uživaju u zanimljivoj arhitekturi i bojama starih građevina, cveću i zelenilu, kao i brojnim meksičkim restoranima i živom muzikom i programima. Restorane ću preskočiti, a evo ostalog: