Razmišljao sam da li da otvorim novu temu jer zapravo ovo neće biti pravo predstavljanje Miluza

U njemu sam boravio skoro slučajno, kao jeftinija opcija boravka od Kolmara ili Strazbura koji su mi bili tema ovog putovanja, npr radnog naslova Božični marketi u Alzasu. Po povratku bih čak preporučio da se smestite u Miluzu koji je uporedivo šarmantan sa navedenim gradovima, odlično je povezan sa njima i takođe sa Bazelom i sa aerodromom na koji sleće Wizz Air iz Beograda. Atmosfera na marketu mi se i najviše dopala jer je bila opuštenija, manja gužva a prodavci ljubazniji. I primetno je sve bilo jeftnije.
Sam grad ima oko 115.000 stanovnika, a smešten je blizu same tromeđe Francuske, Nemačke i Švajcarske. Ovaj šarmantan grad poznat je po svojoj prehrambenoj, hemijskoj i inženjerskoj industriji. Prve beleške o gradu datiraju iz 12. veka. Grad je dobio ime po nemačkoj reči „mlin“ (Muhlhausen), koja je takođe simbol ovog grada.
Za vreme marketa najvažniji događaji su u samom centru na trgu Renuion - ujedinjenja. Sve je veoma ukusno sređeno i baš ništa mi nije bilo mnogo kič, fasade su osvetljene različitim bojama, sa zvučnika ide tiha praznička muzika, sve miriše na kuvano vino i topli cidar od jabuke, svi su lepo raspoloženi, baš kao u najromantičnijim filmovima na Diva kanalu. Kuće nisu tipićno alsaške sa drvenim gredama, već uglavnom potiču iz 19. veka i pripadale su bogatijem sloju društva.

Miluz još nazivaju i "francuski Mančester" jer je bila razvijena tekstilna industrija, čak postoji i muzej štampanih tkanina. Svake godine se na konkursu bira uzorak praznične tkanine i njoj je sve ukrašeno, od gradske kuće, stolnjaka na tezgama, salvete, plastične čaše za vino ...
Ponuda na marketu je standardno "vašarska", razni novogodišnji ukrasi, lokalna vina, sirevi, bombone, nakit, dekorativni predmete, igračke... Više je zanatskih proizvoda, nema jeftinih kineskih proizvoda. Naravno najbrojniji su štandovi koji prodaju kuvano vino, vrući cider od jabuke sa cimetom, vrući sok od pomorandže, zatim razne perece, kolače sa đumbirom, kobasice sa kiselim kupusom, tarte flambée što je tradicionalno jelo slično pici samo je jako tanko testo. Ovim regionom su kroz istoriju upravljali i Nemci i Francuzi i to se vidi i u kulinarstvu i u arhitekturi. Da bi stekli neki odnos o cenama npr kobasica u kifli sa kiselim kupusom je 7e, parče tarta 4-5e, perece 2.5e, kuvano vino 5e a ako vratite čašu dobijete nazad 1e. Ukrasi su bili dosta skupi, oni lepi i preko 20e i srećom da sam imao pravo da u avion unesem samo ranac.

Katerdrala Svetog Stefana (Saint-Etienne) nalazi se na glavnom trgu Reunion. Protestanti su kupili ovu katedralu od katolika 1890. godine koju su nakon srušili i izgradili potpuno novi hram. Jedino što je sačuvano je vitraž iz 14. veka, koji je sada izložen u holu ove crkve. Impresivni zvonik je visok 97 metara i najviši je zvonik na protestantskoj crkvi u Francuskoj. Zbog svoje lokacije u centru se ponekad naziva i Katedrala Miluz. Svakog dana su se održavali besplatni koncerti, ali ja nikada nisam bio u to vreme u Miluzu, nisam uspeo ni da uđem u katedralu.

Kapela Svetog Jovana (Chapelle Saint Jean) jedini je trag reda Malteških vitezova iz 13. veka. Sve do reformacije, kapela je bila najvažnija u Miluzu u drevnim vremenima. 1798. godine Miluz se pridružio Francuskoj, a kapela je prodata, a potom je korišćena kao skladište i pivara. Godine 1893. zgrada je prvi put nazvana istorijskim spomenikom. Danas se u kapeli održavaju koncerti i izložbe.

Ostaci starog grada, utvrđenja su danas samo nekoliko kula koje su integrisane u novije zgrade.

Ima se svašta nešto videti u gradu, npr:
* Cite de l’Automobile je muzej u kome se nalaze automobili dizajnera Bugatti koji je živeo u gradu, kao i stari modeli Rolls Rojsa i Ferrarija. U muzeju ćete otkriti automobile obeležene istorijom, animacijama, video zapisima, simulatorima i igralištima. Ljubitelji automobila će ovo mesto obožavati.
* Grad vozova ili Cité du Train na francuskom je najveći muzej vozova na svetu. Ima fascinantnu izložbu vozova na paru. Eksponati su izloženi u vremenu od najstarijih do najnovijih tehnologija. U kolekciji možetete videti i mehaniku vozova. Muzej je odlično mesto gde možete naučiti nešto o istoriji i ovoj industriji.
* Zoološki vrt i botanička bašta su osnovani 1868. godine. Tokom posete videćete do 1.200 životinja iz 190 vrsta iz celog sveta. Botanički park sadrži preko 3.000 komada biljaka i nekoliko vrsta koje su izuzetno retke. Sa turističkim posetama od 340.000 ljudi godišnje, park je jedno od najposećenijih turističkih mesta u regionu.
Ja sam imao samo jutra na raspolaganju kada ovi muzeji nisu bili otvoreni, a i nisam imao toliko vremena tako da sam obišao samo kvart poznat po uličnoj umetnosti ili grafitima. Uopšte ceo grad je posvećen uličnoj umetnosti, ima mnogo murala, oslikanih fasada, skulptura, čak su i saobraćajni znakovi oslikani.

Mene je grad zaintrigirao i ako bi se na kupile povoljen avio karte čini mi se kao zanimljiva destinacija, veoma rado bih mu se vratio još koji put.