Kampovanje kao vid provodjenja vremena u prirodi,na vazuhu pod otvorenim nebom,kako ja volim da kazem,kako i jeste uostalom mozemo podeliti u dve vrste. Generalno svako vreme provedeno napolju van hotelskih soba,apartmana i drugih turistickih objekata za masovno koriscenje, se moze podvesti pod kampovanje. Ovde cemo to podeliti na
- kampovanje u prostoru rezervisamom za ovu delatnost ili ovlasceni regularni kamp
- kampovanje u prirodi ili slobodni,free,divlji kamping.
Kamp je svaki zakonom regulisani prostor u kome se 24 h odvija kamperska delatnost tacnije nudi smestaj za svoje goste gde oni uzivaju odredjene pogodnosti u okviru istog. Regulisan je odredjenim ogradjenim prostorom sa obaveznim mokrim cvorovima,parcelama za boravak gostiju,prodavnicama i ostalim sadrzajima koji preko navedenih nisu obavezni a to zavisi od svakog kampa posebno. Usled tih dodatnih pogodnosti bazen,kafici i restorani,sadrzaji za decu i odrasle itd se i formira cena nekog kampa. Kampovi se klasiraju na kategorije pa je lolgicno kamp A kategorije najskuplji jer ima najvise pogodnosti i dobara. Na cenu kampa uticu i lokacija,kvalitet hladovine i plaza tj prirodna dobra. Postoje kampovi koji su vise opredeljeni na mladju klijentelu i oni "mirniji" porodicni kampovi. U srazmeri sa afinitetima svako za sebe bira sta mu je volja. Moj izbor su uvek ove prirodne prednosti od ostalog kako vec naveoh u prvom postu,bezim sto dalje.Bar dok sam na odmoru.
Free camping je neodredjeni lokalitet gde cete sve vreme provesti u prirodi potpuno nezavisni od lokacije i bilo kakvih pravila i ogranicenja. Ovaj vid je verovatno i najrasprostranjeniji s'obzirom da ga upraznjavaju planinari,alpinisti,biciklisti,razni avanturisti,pecarosi tacnije svi oni koji ne zele ni ono malo ogranicenja na pravila koja vaze u regularnom kampu, i kojima uslovi boravka u prirodi ne daju mogucnost blizine nekog kampa. Ovo je osnovni vid kampovanja za koji ce vam biti potrebno malo kamperskog iskustva i opreme za nesmetan boravak u prirodi. Zauzvrat je svakako najuzbudljiviji onaj iskonski avanturisticki osecaj koji ce vas u potpunosti vezati za prirodu i siguran sam nece vas lako napustiti. U drugoj temi nas clan
Hornet je dao svoje savete i izlozio licna iskustva vezana za slobodno kampovanje.Procitajte i osetite za trenutak taj duh nesputane prirode. Moram jos da napomenem da je u mnogim zemljama (Grcka,Hrvatska,Crna gora npr) free camping zvanicno zakonom zabranjen ali i pored toga se upraznjava na mnogim lokacijama. Ljudi
promocijski kemični svinčniki koji su tako proveli svoja letovanja svedoce da je to nezaboravno iskustvo.
Siguran sam da jeste i da cu se i ja u skorije vreme okusati u ovom sportu. Posto sam sa roditeljima vec imao takva iskustva znam sta me sve lepo ceka pa cu to pokusasti i svojim klincima da ostavim u amanet. O ovome cu vam vec pisati u nekoj od nasih prica koje ce biti smestene u drugu podtemu. Ovde cemo se zadrzati na prakticnim savetima.
Ja cu se bazirati na kampovanju u okviru kampa a nadam se da ce vec pomenuti
Hornet i jos neko dati vise saveta za slobodni stil.
Kampovanje se moze podeliti na sredstva sa kojima cete kampovati i kako ga provoditi. Postoji vise nacina a to su ; sator,kamp prikolice,kamperi. Postoji jos jedna varijanta a to su bungalovi u kampu ali ona odstupa od nase teme te iako se radi o prostoru kampa ipak je vise fensi prica za one takozvane kampere. Koji to u biti nisu ali vole tako da se osecaju.
U sledecem postu cu vam predstaviti prednosti i mane svake ove tri vrste kampovanja.