U poslednjih nekoliko godina boravio sam par puta u Minhenu, poslovno ili privatno u okviru nekog turističkog putovanja. Nažalost nikada dugo iako mi se ovaj grad veoma dopada. Krenuću unazad i opisati svoj poslednji boravak u prestonici Bavarske.
Pre par godina prvi put sam posetio park dvorca Nimfenburg. Tom prilikom dvorac je bio zatvoren za posetu, a jedan dan proveden u Minhenu ove godine iskoristio sam da dvorac posetim ponovo, ovog puta i unutrašnjost.
Dvorac Nimfenburg (nemački: Schloss Nymphenburg), odnosno "Dvorac nimfa", je barokni dvorac i služio je kao glavna letnja rezidencija vladara Bavarske. Kralj Bavarske je titula koju je nosila dinastija Wittelsbach. Kraljevina Bavarske je trajala od 1805 do 1918, kada je kraljevstvo ukinuto. To je bilo drugo Bavarsko kraljevstvo, skoro hiljadu godina posle kratkotrajnog Karolinškog kraljevstva.
Palata je izgradjena 1662. godine po nalogu princa Ferdinanda i Henriette Adelaide Savojski nakon rodjenja njihovog sina Maksimilijana Emanuela II, na čije su rođenje čekali 10 godina. Nimfenburg je napravljen u šumi i prvobitno je služio kao letnjikovac. U njemu je živeo i kralj Ludvig I, zapamćen po izrazitoj sklonosti prema ženama. Imao je toliko ljubavnica, da je njihovim slikama prekrio zidove jedne od najvećih prostorija dvorca i nazvao je odajom lepotica. Najpoznatija njegova ljubavnica bila je Lola Montez, koja je toliko opčinila kralja da je zbog nje abdicirao.
Za park koji okružuje dvorac kažu da je najlepši u gradu,a nalazi se na samo 4 km od samog gradskog jezgra. Dvorski paviljoni danas se iznajmljuju za bankete i prijeme uglednih gostiju iz zemlje i inostranstva, a čuveni su i letnji Nimfemburški koncerti klasične muzike, koji se održavaju svake godine.
Ima nekoliko vrsta ulaznica, a ja sam se ovog puta odlučio za kombinovanu ulaznicu koja omogućava ulaz u ceo kompleks. Ulaznica košta 11,5 eura.

Prostorije u glavnom krilu

Dvorana lepotica - nisu slikane samo plemkinje

U jednom krilu dvorca nalazi se i muzej kraljevskih kočija i sanki. Meni je ova postavka bila baš zanimljiva.

Naravno da ne može biti kočija bez konja, a ja sam fasciniran da je svaki konj koji je vukao kočiju prestavljen u ovom muzeju

U muzeju ne postoji nikakav vodič niti audio guide već se o muzeju i eksponatima možete informisati na info pultevima
U jednom krilu dvorca nalazi se i muzej porculana.

Možda i najjači utisak iz dvorca mi je park koji je ogroman i lepo održavan. Čak mi ni loše vreme nije pokvarilo uživanje.

U parku se nalaze i 4 male palate ili letnje kuće koje se takođe mogu obići. Inače u parku se nalazi i botanička bašta, ali se za nju kupuje posebna karta.

U Magdaleninoj maloj palati nalazi se i kapela izrađena od morskih školjki i kamenčića. Ona je zanimljiva jer je jedna od prvih građevina napravljena u "vintage" stilu - namerno izgleda staro