Hvala, Milenice!
Da nastavim pricu!
Dakle, rekreirali smo se, odmorili malo, pa poceli da se spremamo za veceru u restoranu "Bock". Pre vecere plan je bio da obidjemo vinariju Jozefa Bocka, jednog od najuspesnijih vinara u ovom mestu...kisa je i dalje padala, bilo je prilicno hladno...cim smo stigli do dvorista u kome se nalaze restoran i vinski podrum, videli smo da je bas guzva...u tom trenutku bilo je dosta gostiju koji su zavrsavali rucak, a velika grupa je cekala da bude provedena kroz podrum...toj grupi smo se pridruzili i mi...
Podrum vinarije Bock ima dva sprata i nekoliko "krakova" , a u njemu je smesteno cak 1.400 "barrique" buradi (ona su od hrastovog drveta). Uz stari deo podruma (Jammertál), koji je u vlasnistvu porodice Bock od 1850. godine (oduzet im je 1946. , a vracen u vlasnistvo 1958.), dogradjen je i novi deo podruma. Jedan krak podruma dug je cak stotinu metara i zavrsava jedinstvenom okruglom dvoranom ili kako je jos nazivaju Bock kapelom. Dvorana je namenjena odrzavanju koncerata i razlicitih svecanosti, a posebna je zbog svoje neverovatne akustike i osvetljenja koje mora cuti i videti svaki posetilac vinarije Bock. Slikala sam sve to, pa cete i vi videti...stvarno deluje nekako svecano, a u trenutku kada se cela grupa nasla u toj okrugloj dvorani, jedna devojka je zapevala i odrzala nam "kratki koncert"...licilo mi je na narodnu i duhovnu muziku...
Preci Jozefa Bocka dosli su 1750. godine iz Nemacke, iz oblasti Svarcvald, blizu Dunava...naselili su se najpre u Maroku, mestu udaljenom nekoliko kilometara od Vilanja. Jozef Bock je ljubav prema vinu nasledio od svog oca. Kada su istorijske prilike dozvolile razvoj privatnog preduzetnistva, Jozef se bacio na proizvodnju vina...nabavio je mnogo razlicitih vrsta grozdja i eksperimentisao. Covek velike sirine, spontan i jednostavan, brzo je napredovao u poslu. Poceo je da radi 1981., a vec 1987. se pojavio sa prvim flasiranim vinima. Godine 1994. je renovirao prostorije i unapredio proizvodnju, pa sada godisnje proizvede 100000 boca vina, od toga 40 % "zri" u malim buradima od hrastovog drveta, koja se nazivaju "barrique". Njegova vina su nagradjivana, a u nisama u toj okrugloj dvorani vinskog podruma, nalaze se velike boce najboljih njegovih vina..."igrala sam se" prevodjenja ovih dana...Bock na madjarskom znaci obor (tor), pa je "znak" na njegovim proizvodima bas takav...a na nemackom znaci- dolar! Videcete na slikama! Ono sto sam cula sa vise strana, svi proizvodjaci vina u ovom kraju vole da ucestvuju u proizvodnji svojih vina od pocetka do kraja! Od uzgoja vinove loze do flasiranja. Vrlo su predani, prosirili su se na pansione, organizuju svecanosti u svojim restoranima i drze do kvaliteta.
Nas obilazak vinarije trajao je 40-ak minuta. A posle toga smo bili na veceri u njihovom restoranu.