Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Ponedeljak, 07 Septembar 2026, 20:27

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 350 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Sedma umetnost!
PostPoslato: Subota, 19 Avgust 2023, 23:04 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Pol: Seka
Bojim se da i oni gledaju svoje "ruzicaste televizije"...zabijaju glave u pesak ili dozvoljavaju da im se ispira mozak...

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 19 Avgust 2023, 23:50 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
I da, ako ne gledaš film kao sociološku studiju vremena (bilo ondašnjeg bilo sadašnjeg) nego čisto kinematografski, ima dve prepletene linije priče, od kojih je izabrano da jedna bude crno-bela (možda da sugeriše dokumentaristički pristup, iako svakako nije dokumentarac), a druga je u boji.
Ima izuzetnih momenata dramaturškog korišćenja svetla/senke da se naglasi poenta ili sugeriše smisao koji je skriven od gledaoca do samog kraja i "neočekivanog" obrta

Možda je izbor i zbog prikazivanja razlike između "doba nevinosti" (um caruje...) i "doba borbe da prevlada razum" (...dok snaga ne popi*di)

Kako god.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 21 Avgust 2023, 11:59 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Citiraj:
Reci mi Žak šta ti misliš da je filmadžija "hteo da kaže" stavljajući zastavice sa 50 zvezdica, umesto 48? Zanima me...
Pretpostavljam da misliša da je hteo da napravi paralelu sa sadašnjom Amerikom, čiji narod i dalje "misli" da su sve njihve vojne intervencije pravedne i opravdane? :think:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 22 Avgust 2023, 09:38 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

pefkari je napisao:
Bojim se da i oni gledaju svoje "ruzicaste televizije"...zabijaju glave u pesak ili dozvoljavaju da im se ispira mozak...
Slažem se, ali ipak polako se i to menja. Prvo što shvataju kroz svoje novčanike da Amerika uopšte nije zemlja izobilja, kao što se kroz medije predstavlja.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 22 Avgust 2023, 09:43 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

jack je napisao:
I da, ako ne gledaš film kao sociološku studiju vremena (bilo ondašnjeg bilo sadašnjeg) nego čisto kinematografski, ima dve prepletene linije priče, od kojih je izabrano da jedna bude crno-bela (možda da sugeriše dokumentaristički pristup, iako svakako nije dokumentarac), a druga je u boji.
Ima izuzetnih momenata dramaturškog korišćenja svetla/senke da se naglasi poenta ili sugeriše smisao koji je skriven od gledaoca do samog kraja i "neočekivanog" obrta

Možda je izbor i zbog prikazivanja razlike između "doba nevinosti" (um caruje...) i "doba borbe da prevlada razum" (...dok snaga ne popi*di)

Kako god.

Film je uglavnom stalno "siv", pa nisam baš primetila tu promenu svetla.... Obično se u filmovima crno-bela tehnika koristi kada hoće da se naglasi da se nešto desilo ranije i da je takoreći skoro pa dokumantarna/stvarna scena. :D

U svakom slučaju, film u svakom od nas ostalja različita osećanja, utiske i razmišljanja.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 21 Septembar 2023, 22:35 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 01 Februar 2024, 13:32 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Film "Čuvari formule" - ocena 7 za film, ocena 10 za priču, koja je u osnovi istinita i predivna, o neverovatnoj ljudskoj plemenitosti i hrabrosti, koju svi Srbi treba da znaju. :pray: Scenario je napisan prema romanu profesora doktora sa Medicinskog fakulteta, Gorana Milašinovića, koji je eto i odličan pisac. :clap:
Bravo i za Dragana Bjelogrlića što je napravio ovaj film! :clap:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 01 Februar 2024, 20:13 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Kad vec ocenjujemo, meni je film odlican...a preporucujem i "Nedelju"...oslikava vreme mladosti "nas iz '60 i neke..'80. godine proslog veka...odlicna gluma Huse Alijevica, u ulozi Dzeja, malog Alena Selimija (Dzej kao dete) i Marka Janketica, kao Dzejevog brata..u stvari, svako je odlicno odglumio svoje! Bilo je i suza...mojih..

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 02 Februar 2024, 07:03 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Džej me ne interesuje :D Da ne kažem da ga organsku ne podnosim :lol: Ja sam moju mladost provela slušajući new wawe muziku, a kasnjne I rock, znači ništa narodnjaci. ;)

Znači Pef, tebi he film Čuvari formule bio odličan? :ljubac:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 02 Februar 2024, 12:14 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Jeste!

I o Dzeju! Jer, nije to "mjuzikl film", vec prica o jednom vremenu, jednom gradu, jednom kraju u tom gradu, sudbinama ljudi...a meni je bliska, jer sam u svemu tome bila... :mrgreen:

I, Dzej nije bio "narodnjak"! ;)

Iako sam odrasla na rock i pop muzici, ne znaci da nikad nisam cula nista van toga...muzika je dobra ili losa...kao i ljudi...nema druge podele! :ljubac:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 03 Februar 2024, 22:00 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Džej je, rekla bih, kao i Toma (mada ipak zeru manje nego Toma), pripadnik žanra "klasični balkanski kafanski blues"
E sad, to što se oni baš i ne slušaju u ovoj našoj kafani... to je zato što se vi koji ih volEte ne Fatate za džuboks... :haha:

Čuvari formule su i meni bili odlični, mada kao prilično "romantizovana" i "dramatizovana" verzija stvarnosti.
Malo mi krivo što su prikazali kako su jedva našli 4 donatora (zapravo je bilo šestoro naših, al je to prevelika brojka za emotivnu reakciju publike) u Francuskoj, a istina je da ih se prijavilo preko 600, tako da su mogli da odaberu kandidate sa idealno poklopljenim parametrima za donatore...

No, jeste istina da su tu prikazana dvojica upletenih naučnika koji su ostali bez Nobelove nagrade svaki u svojoj oblasti, a zbog političkih implikacija oko te neslavne bombe koju nikad nismo ni imali iako su mnogi mislili da je imamo krišom, i to mišljenje je zagazilo čak do onih crnih ranih 90ih...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 04 Februar 2024, 12:41 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

:handgestures-thumbupleft:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 05 Februar 2024, 10:12 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

pefkari je napisao:
Jeste!
I o Dzeju! Jer, nije to "mjuzikl film", vec prica o jednom vremenu, jednom gradu, jednom kraju u tom gradu, sudbinama ljudi...a meni je bliska, jer sam u svemu tome bila... :mrgreen:
I, Dzej nije bio "narodnjak"! ;)
Iako sam odrasla na rock i pop muzici, ne znaci da nikad nisam cula nista van toga...muzika je dobra ili losa...kao i ljudi...nema druge podele! :ljubac:

Volim i ja narodnu muziku, ali skoro isključivo onu izvornu. Džeja ne podnosim jer je bio kriminalac, kao i što sada ne podnosim Lukasa, koji se ne ponaša baš normalno, a ni muzika mi se od obojice IČ ne dopada. :D Toma je već nešto sasvim drugo, on je za mene "kalsika" novokomponovane narodne muzike, ponekad mogu da preslušem neku njegovu pesmu, ali retko. :D Zbog tog "retko", nisam bila zainteresovana da gledam film o njemu.

Poslednji put menjao milenaidaki dana Ponedeljak, 05 Februar 2024, 10:23, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 05 Februar 2024, 10:20 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

jack je napisao:
Čuvari formule su i meni bili odlični, mada kao prilično "romantizovana" i "dramatizovana" verzija stvarnosti.
Malo mi krivo što su prikazali kako su jedva našli 4 donatora
Jeste prilično romatizovano, kao neki stari film, bar nije "sterilan" kao "onaj" smor od filma, Openhajmera! :lol:
SPOJLER: Čekaj bre, nisu oni pokazali da je bilo malo zainteresovanih, sećaš li se scene koliko je bio red Francuza da daju krv za ozračenu srpsku omladinu, studente!? Naravno da su pokazali da se izabranici koji će dati koštanu srž plaše, pa to ti je zaplet filma, a i normalna stvar za svakog čoveka. Videla si da je ta procedura onda bila veoma rizična po život, posebno zato što je bilo prvi put. Sugurno ni sada to nije tako jednostavno.
Ti i ja sve vidimo drugačije. :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 05 Februar 2024, 10:27 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pokazali su u filmu da je došlo puno naroda, pa se uplašili i razišli kud koji, a nije tako bilo u stvarnosti.
Iako im je rečeno da je procedura opasna po život...

A pošto vidimo stvari drugačije, zato nam je i zanimljivo da se družimo :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 350 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2025.