Domaći giros ala Ivan.Gledajući koješta po bespućima interneta pre par meseci naleteh na snimak kako se pravi domaći giros. Moje ćerke su odmah pitale kada ću probati. ja im obećah i nikako. Onda pre dve tri nedelje ponovo gledamo neko kuvanje (standardni ritual pred spavanje, gledamo kuvanje na mob. i ušuškavamo se za noć) i ponovo iskoči taj snimak. E od tad me redovno pitaju, kad ću, kad ćuu. U ovu nedelju (juče) odlučih da probam. Recept je polu ono što sam zapamtio sa videa a polu improvizacija.
Giros
Pileće batake sa karabatacima (ja sam 5 kom.) iskostiti a ja skinem i kožu pošto je ne jedem, ko voli može ostaviti. Zatim sve stavim u činiju i dodam 1-2 dl jogurta, malo crvene paprike, vegete, karija, origana, bibera i sve to umešamo kao marinadu i ostavimo u frižider na neko vreme. Koliko, ne znam, ja sam jedno 45 min. dok sam spremao druge stvari.
Na netu sam video da se uzme veća glavica luka, malo zaseče dno da se ne prevrće i u nju zabode štapić. Na njega se ređa meso kao što ste i videli u giros restoranima. Odmah da kažem da ovo loše funkcioniše zato što se luk raskuva i sve pada ali eto uspeo sam nekako da pečenje privedem kraju. Pekao sam u rerni na 200 stepeni, kasnije pred kraj sam pojačao na 270. Koristio sam grejač na ventilatoru i ventilator. Povremeno sam vadio iz rerne i obsecao u krug pečeno meso i skidao gornje parče pošto bi bilo gotovo. To meso sam dodatno sitnio i stavljao u vatrostalnu činiju da se ne ohladi. U činiju sam dodao 1 dl supe kako se meso ne bi osušilo nego ostalo sočno. Meso se peče do kraja i gotovo.
Tzatziki - improvizacija
Pomešao 1 dl kisele pavlake i 1,5 dl jogurta. Narendao na sitno rendo oljušten krastavac kome sam pre toga izvadio sredinu sa semenkama. Naseckao sitno pola struka sveže mirođije (malo bilo previše ali ko voli intezivne ukuse neka stavi toliko). Posolio. Odstojalo u frižideru pola sata. Ćerka probala i nije joj se svidelo što se gricka krastavac. Procedio sve i dobio gotov sos.
Lepinja.
Pomešao brašno (oko 400 g), prašak za pesivo i jogurt i malo vode. Dodao maslinovog ulja (sve otprilike nisam merio). Umešao to i ostavio da odstoji oko pola sata. Nije se diglo uopšte. Razvio u tanak sloj, malo deblje nego za picu oko 5-6 mm i prebacio u tepsiju. Posle 10 min. ubacio u rernu na 270 (u rerni se još pekao giros). Pekao sam dok se nije ispeklo ali sam pazio da ne preteram. Čima sam izvadio iz rerne, premazao sam četkicom malo pileće supe po lepinji. Ovo joj je dalo vlažnost (nije joj promenilo ukus, uveče ženče jela sa pekmezom
).
Meni je ovo bio pravi grčki ručak, dok smo jeli osećao sam se kao da sam na moru. Šta da kažem nego uveče smo za večeru svi opet to jeli i ode ručak za ponedeljak pre vremena.
Moram da smislim kako da rešim problem sa stojanjem girosa uspravno. Mislim da sve ovo ne bi bilo loše i da se samo meso poreža na papir za pečenje i okrene par puta a zatim isecka. Mislim da bi se dobio isti efekat. Probaću.
Prijatno.
Spremno za pečenje
Servirano