IvanBP je napisao:
Svaka zemlja je lepa, kad odeš na odmor. Živeti i raditi tamo je druga priča. Zamisli da živiš u Grčkoj. Leti vrućina, turisti bučni, preplavili gradove a ti ujutru na posao a popodne po najvećem suncu kući kroz gužvu. Ima toga i ovde ali dajem primer da nije baš idilično. Ili dođe jesen, zima, duva vetar, hladno, vlaga se uvlači u kosti a neko ti kaže "blago tebi, živiš na moru". Ja imam rodbinu u Rijeci, pitao sam ih, kupaju se par puta godišnje, sestra je radila u Opatiji a brat ima kuću za izdavanje u Rijeci praktično prvi red do mora. I sad bi čovek rekao vau, Opatija, vau kuća uz more.
Ovde kod nas u Vojvodini dođoši tako idealizuju Bosnu, kao jako je lepo, tamo je idealno i tako. Niko se ne vraća. Lepo je kad odeš na neko brdo u julu ili avgustu. Idi zimi pa da vidiš idile, zavejani nedeljama.
Ne znam zašto sam ovo napisao, mislim, ide se i meni u Italiju....

Apsolutno se slžem, ne bih ni ja živela u Grčkoj, ali da nam je druga domovina, to nekako jest. E sad, možda bih ipak živela u Italiji, ali samo da sam se rodila tamo. Ovako, čula sam/pročitala iz raznih izvora, da se došljaci sa strane u Italiji teško integrišu (koliko god to izgledalo neverovatno na prvi pogled), osim ako se ne udaš/oženiš tamo. Ne želim da živim negde gde se osećam kao 13 prase, mada se i ovde sve češće tako osećam.

Naš mentalitet mi je malo napadan, u stilu, baš me briga za drugog ako ja volim to tako da radim isl...