Tedi je napisao:
Nije. Evo kazacu,idem uskoro u Portugal. Službeno. Iako sam gledala pisanija,posebno hvala Jack za otkriće tajnog ulaza u zicaru,treba mi od ovih sto su bili mala pomoć. Imam dva dana u Lisabonu i dva u Portu,ali sa službenim obavezama brojnim do 18h. Dakle,samo malo vremena za obilazak. Šta bi trebalo ne propustiti za to kratko vreme u jednom i u drugom gradu. Pri tome,uzeti u obzir zdravstvene teškoće,jer nisam u stanju da hodam satima,a pogotovo ne uzbrdo! Ima li neka ideja?
Sent from my SM-S921B using Tapatalk
Za Porto ima "shoping" ulica (ko Knez), Rua de Santa Catarina, na vr brda i prilično ravna, ima koliko oćeš kafića i klupica da odmoriš. Tu ti je blizu i ona cuvena crkva Saint Ildefonso od onih plavobelih pločica. Vrlo je blizu, bočna ulica 300-400m recimo, tako da uzmi mapu i jedno popodne prozuji tuda. Nebitan je možda šoping kao takav, ali cela je ulica arhitektonski prelepa i ima pravi vajb, plus je pešačka zona.
Za drugi dan siđi na reku, i dole ti je sve ravno i ima kafića i restorana lepih. Ribeira je severna strana, stariji "stari grad", odatle sam slikala most i tvrđavu one večernje slike. Preko tog starog mosta Dom Luís I ide tramvaj, a može da se ide i peške.
S druge strane mosta je tvrđava i ona mesta gde se ide na degustaciju vina i slične stvari. Na Ribeira strani ima lift sa reke do gore gde je tramvaj, ali kad smo mi bili nešto su ga renovirali pa nije radio, a na suprotnoj strani reke u Vila Nova de Gaia ima gondola

Nećeš pogrešiti koju god stranu reke da izabereš za obilazak i provod. Plus, imaju i one turice brodićima "6 mostova" se zove, mislim da je bila 12e dnevna tura, pričaju priču i na engleskom, samo vidi odakle kreću, mi smo imali brodić sa Vila Nova strane reke.
A za Lisabon... smajli-uzdišeeeee. Uzmi dnevnu ili karnet kartu, i jedan dan iskoristi tramvaj 28cu kao hop-on/hop-off. Gde god da siđeš prelepo je i ima se šta videti. Najravniji deo je Baiša, i ona je uz reku al vrrrlo široka i sva pristupačna za pešačenje, takođe uz mnoštvo kafića, parkova i klupa. Na samoj obali meni nije bio tako dobar vajb da se duž reke šeta, ima saobraćaja i uopšte nije onako mir i interesantno kao što je slučaj za Porto. Prošetaš niz Rua Augusta, to je glavna pešačka (i okolne ulice takođe), na kraju tu izađeš na glavnu staru luku, slikaš malo brodove, galebove i drugu stranu, i povratak nazad

Za drugi dan Alfama, Do tvrđave ili liftom (ako krećeš odozdo iz Baiše), ili tramvajem. Lepa je tvrđava da se vidi, ima i istorijska postavka da se pogleda, vidici fantastični, onda kad to obiđeš lagano nizbrdo do katedrale, usput ti je i crkva Sv. Antuna, pa kad se umoriš il u kafić, il na tramvaj pa nazad u htl.
Belem ti ne bih preporučila ako ti je teško da hodaš, iako vozi gradski, stanica nije baš blizu tvrđave.
Sad ću da probam da se uozbiljim i sredim te fotke, pa da dovršim ono pisanije...