Da odgovorim na Lunatic-ovo pitanje o restoranima u Rimu. Zaista je veliki izbor restorana, od fensi restorana do tradicionalnih porodičnih restorana, ulične hrane, svetskih lanaca brze hrane. Dobra stvar je da je cenovnik istaknut ispred svakog restorana pa ne može biti iznenađenja. Ipak treba voditi računa da usluga (servis) i napojnica nisu uključeni u cenu i treba ih dodati na cenu. To se pre svega odnosi na kratki predah uz kafu jer na primer espreso košta 1,5e ako ga pijete za šankom ali 1,5e+1,5e ako vas konobar služi za stolom. Sporazumevanje nije problem jer uglavnom svi govore engleski.
Taverna del Seminario u Via del Seminario 105, u blizini Panteona je jedan od restorana koji se nalazi u skoro svim turističkim vodičima. To često znači da se za sto čeka 10-ak minuta, ne postoji bar već se čeka ispred restorana. Enterijer nije ništa posebno, stolovi su poprilično gusto postavljeni, usluga je brza, hrana zaista ukusna i pristojne porcije i u vodičima se nalazi zbog odnosa cena / kvalitet / lokacija. Takozvani turistički meni košta 15e i obuhvata:
I- brusketu sa paradajzom i rukolom
II- po izboru špagete karbonare, lazanje ili supu
III- po izboru saltimboku (tradicionalni rimsko jelo, svinjske šnicle urolane sa šunkom i bosiljkom i kuvane u vinu), kotlet sa prilogom ili piletinu sa pomfritom
IV- panakotu, tiramisu ili karamel krem
Piće se plaća posebno i na primer mali bokal domaćeg vina i voda su bili 4,5e.
Naravno postoji jelovnik i može se naručivati, ali mislim da su većina posetilaca bili turisti i da su naručivali ponuđeni meni.
Carlo Menta restoran u Trasteveru. Zapravo ceo kvart je prepun restorana, uveče je poseban šmek šetati ovim boemskim delom grada. Restoran ima baštu i zanimljiv enterijer. Izabrali smo ga jer se nalazi preko puta autobuske stanice koja nam je odgovarala za povratak, a bio je pun i meni je to uvek znak da je restoran ok. Da ja ne bih nešto mudrovao evo cenovnika:
https://www.zomato.com/roma/carlo-menta-trastevere/menu#tabtopPivnica Peroni je kao najstarija pivnica u Rimu. Nije me nešto oduševilo ni pivo ni hrana (jeli smo hamburger, kobasice, pohovani luk), ali ja volim takva mesta sa specifičnom atmosferom.
http://www.anticabirreriaperoni.net/index_en.htmZa ovo mesto sam saznao po povratku, ali za tebe je stvoreno. Jedan poznati lanac proizvođača "nekomercijalnih" piva, postoji 40 vrsta koja se mogu piti, bilo koja krigla košta 5e. Mesto se zove
Open Baladin, postoji i u drugim italijanskim gradovima.
Samo da ti zagolicam maštu:
Sladoled je definitvno nešto što je ostavilo najjači utisak na mene tokom ovog putovanja. Ja loš nisam jeo i posle Italije svaki drugi sladoled mi je "onako, može da prođe". Kao najpoznatija poslastičarnica je
Fatamorgana, sastojci su organskog porekla, nema veštačkih boja, nema glutena i sl, cena je 2e. Meni je odličan bio i pored same fontane di Trevi (kada se gleda u fontanu sa leve strane). Tu se prodaje na porcije 2e,4e,6e a možeš da izabereš koliko hoćeš ukusa jer nisu kugle već lopaticom sipa dok ne napuni porciju. Najbolja fora je što ti da cedulju na kojoj rukom piše cena i onda uđeš unutra i plaćaš jednoj bakici 75-80 godina koja ima antikvarski primerak kase. Kako sprečavaju da im u onolikoj gužvi neko ne odšeta sa sladoledom meni nije jasno.