Još jedna usputna sličica trga u srednjevekovnom maniru – Piazza Cavour
Toliko je lep i svašta nešto na njemu ima, ali sam ja samo protrčala pored njega, dvared… I okinula svega par fotkica. Nažalost.
Al’ me to neće sprečiti da vam ispričam i tu pričicu, pa kad budete išli tamo, da možete lepo i natenane da razgledate i odmotate taj film u svojoj glavi

Fotka dnevna:

U prvom planu je Palazzo Garampi iz 16. veka, koja sada ima funkciju gradske kuće.
Levo od nje se u nizu nalaze još dve lepe zgrade, jedna iz 13. a druga iz 14. veka, danas u odličnom stanju, pošto su restaurirane 1916. godine, nakon razornog zemljotresa.
Evo i kako one pobliže izgledaju
Prva (viša) je Palazzo dell'Arengo, izgrađena na samom početku 13 veka i bila je ondašnja gradska kuća i sud. Pošto je u ta vremena pravda deljena javno, na tremu se nalazio jedan veliki kamen, gde su izvršavane kazne dužnicima neplatišama – tri batine po goloj zadnjici.
Što li je ukinuto javno kažnjavanje osuđenih prestupnika?

Nego, ček, ima i morbidnije…
Leva zgrada u tom nizu je Palazzo del Podesta. Podesta je… ne baš gradonačelnik, više kao… zapovednik grada, civilno/vojni u istoj osobi. Glavni baja, recimo… a ovo je palata u kojoj je i živeo i vladao.
E, vidite kako ima tri lepa gotička luka, čijoj se estetici danas divimo?
U ona doba taj prostor nije bio zatvoren/zastakljen, već je bila lođa.
A na srednjem od tih lukova stajala su montirana vešala.
U redovnoj upotrebi…
Kad smo već kod zabave za narodne mase, u čelo trga smešteno je pozorište, Teatro Galli, to je na gornjoj slici ona neoklasična zgrada od crvene opeke sa vizuelno upečatljivim belim jonskim stubovima.
Dizajnirana i izgrađena 1840, na mestu prethodne drvene pozorišne zgrade…
To nije ovo što sad vidimo.
Rekosmo već da je grad žestoko stradao od bombardovanja u Drugom ratu, pa je tako i zgrada pozorišta bila srušena skroz. Restauracija prema originalnim nacrtima je počela tek 2014, a stavljena je u funkciju 2018. godine…
Na ovom trgu (prekoputa Pl. Arengo) nalazi se i stara Riblja pijaca, i zgrada i institucija

Nemojte je propustiti kao ja…