Opšte i korisne informacijeNadam se da ste na osnovu slika i teksta mogli da steknete utisak kako izgleda letovanje na Rodosu. Lokacije koje sam posetio su plod preporuka lokalnog vodiča, devojke koja je radila u hotelu, saveta sa tripadvisora... Ne predstavljaju ni najbolje ni sve što se može videti na Rodosu.
Da ovaj putopis ne bi izgledao kao skup privatnih slika sa FB red je da napišem i neku korisnu informaciju za nekog budućeg putnika.
SmeštajBroj hotela na Rodosu je ogroman, kao i u ponudama naših agencija. Turistički deo Rodosa nije mnogo veliki i gde god da vam je hotel neće vam trebati više od 15 minuta do bolje plaže, centra grada, starog grada...
Hotel Nafsika se nalazi 50m od vetrovite plaže, ima 2* i jedan je od jeftinijih u ponudi. Usluga je noćenje sa doručkom. Ja sam jako zadovoljan izborom i slobodno mogu da preporučim hotel. U pitanju je porodnični hotel sa 40ak soba. Standardne su veličine, neke imaju tuš kabine a neke samo zavesu pa malo isprskate kupatilo prilikom tuširanja. Ni veličine terasa nisu ujednačene. Doručak je sličan svih 10 dana, kuvana jaja, kajgana ili kobasice, 1 vrsta salame i trapista, beli sir, krastavac, paradajz, masline, musli, med, čokoladni krem, nekoliko vrsta slatkih peciva, puter i marmelada, kafa, mleko, razmućeni sok, nekoliko vrsta hleba. Sve uvek toplo i stalno se dopunjuje. Razgovarali smo po povratku sa ostalim turistima u grupi i hrana je bolja nego u drugim hotelima sa 3*. Dodatni plus je veoma ljubazno osoblje, higijena i stabilan wifi. Ako imate sreće da dobijete sobu sa pogledom na more još bolje.
IzletiPreko organizatora putovanja:
- pešačko razgledanje grada u trajanju 3 sata, cena 10e sa uključenim girosom
- plaža, u mojoj smeni izlet do Tsambike, u dogovoreno vreme dođu po vas u hotel, odvezu na plažu i pokupe poslepodne, cena 10e
- Lindos, 25e
- ostrvo Halki, vožnja busom do Skale Kamiros, zatim brodić do ostrva na kome nema struje i vode, razgledanje sela i crkve i kupanje 4 sata na plaži koju opisuju kao Bahami, cena 38eura
Preko lokalnih agencija:
- Marmaris Turska, 25e
- kružna tura po ostrvu, 35e
- plaža + Filerimos, 14e
- još puno drugih izleta ali nisam zapamtio cene, na primer Dolina leptirova
U luci možete brodićima i čamcima do raznih plaža, cene od 7e do 30e, zavisi šta želite.
PrevozGlavna autobuska stanica nalazi se u luci, iza New Marketa. Karte se kupuju u kioscima. Polasci su česti i celodnevni, autobusi su plavi i narandžasti u zavisnosti da li idu istočnom ili zapadnom obalom, obeleženi su i brojem i ispisana je poslednja stanica.
Evo linka da vidite vremena polazaka i cene
http://www.ktelrodou.gr/en/dromologia/kathemerina.html. Može se obići dobar deo ostrva busom, tako da i oni koji nemaju mogućnosti da iznajme auto nisu osuđeni na jednu plažu.
Rent-a-carPredstavnik organizatora putovanja ima ponudu 175e za 3 dana + 50e za svaki naredni dan. Sarađuju sa najboljom agencijom i automobili su im novi.
Ali je to i mnogo para. Ja sam iznajmio u Just Rent, Mandilara Street 70, 4 dana za 150e puno osiguranje, bez depozita i self rizika, neograničena kilometraža Hyundai I10.
Dobijali smo ponude od 35e do 45e po danu za najslabiju klasu automobila Pežo 107, Panda, Matiz, Kia... ali se razlikuju da li je potreban depozit, da li su osigurani retrovizori, gume... Može i u sezoni da se nađe auto, ali smo se malo našetali.
Najeftinije gorivo je na Schell pumpi u gradu 1,483 a na putu ide i do 1,554.
RestoraniPo svima najbolji Koukos sa tradicionalnom hranom, ali je tamo uvek gužva i dugo se čeka sto.
Najbolji giros Avgustinos, cena 2,4e, dva sa dodatnim pomfritom 6e, porcija na tanjiru 6,5e.
Najbolji sladoled Ice Art, kugla 1,3e, 2 kugle 2,5e, 3 i više kugli po 1e, palačinke 3-5, kao i vafli.
Često smo jeli u restoranu na jednom od ulaza u tvrđavu, odmah iza pumpe i info centra, reklamiraju se kao najjeftiniji giros 2e ali je on mali i nije nešto. Zato je musaka odlična za 8,4e, jagnjetina sa krompirom 9e, stifado 8e...
Takođe jedan restoran u New Marketu, mislim da se zove Buterfly, malo stolova i nikada nije gužva, skromna ponuda samo roštilja. Pola pileta sa ražnja 8,5e, jagnjetina porcija 8e, jagnjeći giros 2,7e.
Restoran Danish corner ima ponudu 10e za švedski sto.
Zanimljiv i jedan restoran u centru sa kantina ponudom, svakog dana 4-5 jela, na tabli ispisano šta se tog dana sprema, mnogo Grka je tu ručalo. Porcije ispod ili oko 6e.
Točeno pivo 1,9e - 3,5e, u kafićima u tvrđavi skuplje, kokteli 5-8e, kafa 1-1,5e, ceđena pomorandža 2-2,5e, ceđeni nar 5e...
CeneU prodavnici (mali market pored hotela pa je on sigurno skuplji) voda mala 0,4e, velika 0,6e, fanta 1,8e, amita sokovi 1,5e, čokoladno mleko 1,2e.
Voće u činiji 2-2,5e, na primer 4 breskve budu u činiji ili par grozdova.
Na plaži krofna 1,5e, limenke sokova 2e, kafa frape 1,5e, sendviči 4e... Na "fensi" plažama skuplje, na primer u Kalitei dupla grčka kafa 3e, frape 3,5 ili na sv. Pavlu limenka soka 3e, voda 1e.
THE END