Još jedna od atrakcija ovog ostrva je i Petaloudes - dolina leptirova. Ulaz je 6eur i potrebno je dva sata da se sve obiđe. Mi smo proveli i više jer sam ja zaista uživala u ovom okrežunjeu.
Nalazi se na zapadnoj strani u unutrašnjosti ostrva, oko 25km udaljena od grada Rodosa. To je deo prirodnog rezervata, šumovit kanjon kroz koji protiče rečica Pelekanos. Ima uređene staze koje presecaju drveni mostići. Zbog specifične mikroklime i guste vegetacije, ovo područje je postalo savršeno stanište za leptire vrste Panaxia quadripunctaria, sa karakterističnim crno-žutim (tigrastim) krilima.
Sredinom 20.veka dolina je zaštićena i uređena, kako bi se očuvali leptiri koji u tolikom broju pružaju zaista jedinstven doživljaj. Najbolje vreme za posetu je od juna do septembra, kad se leptiri u dolini okupljaju zbog parenja. U tom je razdoblju dolina prekrivena desetinama hiljada leptira. Ako ih nešto uznemiri, dižu se sa stabala u prekrasnim rojevima koji su prizor za pamćenje jer tek tada se vidi sva lepota (crvena krila) ovih leptirova.
Leptiri provedu celo leto u hladnom, vlažnom staništu doline. Na kraju se pare krajem augusta i početkom septembra i tada većina ženki napušta dolinu. Lete kako bi pronašle sigurno mesto za polaganje jaja, a nakon toga umiru. Maleni leptirići u proleće dožive svoju transformaciju iz gusenice, a već tokom leta izrastu u odrasle leptire. Prateći vlagu i miris stabala iz doline, vraćaju se u dolinu i tako se ciklus ponavlja.
Pored leptirova mogu se videti i drugi zanimljivi primerci flore i faune.

Veoma zanimljiv gušter sa tirkizno plavim repom. Na aparatu mislim da imam i bolje fotografije pa ću naknadno dodati.

Rakovi, kojih osim u vodi, ima po stazama, stablu...