Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Subota, 18 Jul 2026, 12:39

Sva vremena su u UTC + 1 sat

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Rodos
PostPoslato: Sreda, 24 Avgust 2016, 19:39 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Pol: Seka
Vlado, :text-thankyouyellow: , baš sam uživala!
Fotke sjajne, priča lepo i detaljno ispričana :ljubac:

I da, još Haksli reče da 'Niko ne mora ići nikuda. Svi smo već tamo, kad bismo to barem znali'.
Ne moramo, ali želimo ;) , u tome je stvar...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 25 Avgust 2016, 05:57 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 17 Septembar 2014, 03:36

Nisam hteo ranije sa pohvalama, da ti nebi pokvario txt/slike, pricu o Rodosu

Pridruzujem se cestitkama. Stvarno odlicno napisano , organizovano, a neke bih ti slike i 'ukrao'

Sada kada ti ovo uzme neka agencija i prisvoji kao svoje :D :D

Da li je to bilo last minut za Rodos?

Video sam Kontiki da je bilo oko 4oo e , polupansion za Rodos? bas tada kada si ti bio u tom periodu

jel to ta cena?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 26 Avgust 2016, 07:51 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Pol: Bata
:text-thankyoublue: svima na izdvojenom vremenu da pročitate putopis, a posebno na pozitivnim komentarima.
Bokins aranžman je bio Argusov, 10 noći / 11 dana (ali zaista punih 11 dana jer su letovi noćni), noćenje sa doručkom, sa svim taksama oko 440e. Bilo je i jeftinijih ponuda, čak i hoteli sa 4* ali su oni ili sa vetrovite strane na par kilometara od grada Rodos ili su imali lošije komentare o kvalitetu hrane/broja gostiju/higijeni.
Poređenja radi u istom terminu najam apartmana u Potosu je sa bus prevozom koštao 330e.
Što se tiče slika samo kaži koja ti se sviđa da je uploadujemo u punoj rezoluciji.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 26 Avgust 2016, 08:05 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 22:29
Ја сам два пута прочитао овај твој водич и утефтерио линк за сваки случај ако кренем тамо :D .

:bravo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 26 Avgust 2016, 12:05 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 02 Septembar 2014, 12:38
Ja to radim sa svim njegovim putopisima :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 29 Avgust 2016, 09:46 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
:bravo: Svaka čast, puno korisnih informacija, lično mislim da si bolji od mnogih tzv. turističkih brošura! Posebno me interesuje tvoj lični stav, kom sto posto verujem. Rodos je ostrvo na kom može da se provede 10 i veše aposolutno ispunjenih i interesantnih dana, jer je to ono što mene najviše interesuje. Meni je sedenje u jednom mestu malo dosadno, pa makar to bio hotel sa 300 zvezdica ili najlepši primorski gradić na svetu...
Vidim da ima dosta plaža i da su sve relativno blizu. Stari grad Rodos je fenomenala i čini mi se prilično veliki! Verujem da ste uspeli da vidite samo deo onoga što u istorijskom smislu, stari grad i muzeji nude. Divan je osećaj biti na tako jednom mestu, koje može da se nazove kolevkom civilizacije, gde je živelo toliko različitih naroda i prošlo puno vojske, vođeno raznim vladarima!

Jedino što bi meni možda malo zasmetalo jeste manjak zelenila na ostrvu, posebno posle boravaka na zelenom Tasosu i Sitoniji i super zelenom Krfu, gde mi se činilo zbog toga da je tamo još uvek proleće, a ne kasno leto.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 02 Novembar 2016, 10:33 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 08:04
Vlado, uživala sam čitajući tvoj putopis, sve pohvale ništa manje od tebe nisam očekivala! :ljubac:

Grčka ima puno lepih destinacija ali, ja se u glavnom vežem za jednu destinaciju i ne gledam druge. Moram konačno početi razmišljati o istraživanju Grčke.

Rodos je lep, ima šta da se vidi. Moram staviti na svoj spisak kao i Krf, ti i Milena ste mi otvorili oči.

Još nešto, ne vidim dve slike, možda je problem do mog užasno sporog neta ili ne. Neka to neka od moderatorki ispravi, šteta da se ne vide :ljubac:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 04 Novembar 2016, 19:21 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 16:18
Gde su nam slike???

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 14 Avgust 2025, 12:43 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Nadovezaću se na Vladin putopis iz 2016. tako da neću mnogo detaljisati o samom ostrvu jer je on dosta toga već napisao. Baziraću se na ono što se promenilo, podeliću sa vama svoje utiske i postaviti sveže sličice.

Slika

Slika

Bili smo smešteni na samom špicu ostrva, između vetrovite i Elli plaže. U blizini Casina. Ta lokacija je bila pun pogodak jer smo u toku dana mogli da se, u roku od par minuta, „selimo“ sa plaže na plažu kako bi promenili pogled ali i zaštitili se od sunca.
Hotel je bio zadovoljavajući, odličan doručak, ljubazno osoblje ali male sobe. Bili smo na petom spratu i imali lep pogled a i večeri na terasi su bile prijatne zbog konstatnog vetra koji je na toj visini još i jači (hladniji). Jednu noć smo samo na 2 sata uključili klimu. Bilo je prijatno za spavanje iako je preko dana temperatura dostizala skoro 40 stepeni.

Slika

Slika

Vetrovita plaža je meni, kao i Vladi, lepša. Ne smeta mi što stalno duva poprilično jak vetar, naprotiv to mi je najviše prijalo. Uspeli smo da na samoj plaži nađemo drvo koje je pravilo hlad sve do 14h. To smo koristili skoro svakodnevno. Mana ove vetrovite plaže je to što su zbog vetra stalno prisutni talasi koji nanesu travu (manje ili više) i što otežavaju ulazak/izlazak iz vode. Ja sam najčešće izlazila četvoronoške :oops:
Suncobrane i ležaljke smo koristili samo jedno popodne kada smo klopali u jednom od beach barova na toj strani, Barbarosa. Kada ručate kod njih komplet ležaljki i suncobran dobijate gratis. Inače, na toj vetrovitoj strani iznajmljivanje ležaljki se kreće od 5-15eur i nisu tako gusto postavljene. Generalno, mnogo manje ljudi je na toj plaži u odnosu na glavnu gradsku Elli plažu.

Evo ga to magično drvce koje mi je ulepšalo letovanje :romance-heartbeating:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Poslednji put menjao urbi dana Četvrtak, 14 Avgust 2025, 13:39, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 14 Avgust 2025, 12:49 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Elli beach - gradska plaža je načičkana ležaljkama i cene se kreću od 20-50eur. Negde je obavezna i konzumacija pića u vrednosti od 50eur. To je u najpoznatijim beach barovima Ronda, Azul, Elli, Nor. Tamo je ludnica i danju i noću. Muzika je na max. Uglavnom su mladi tamo. Što si bliže špicu gužva i cene su manje. Na samom špicu nema ležaljki i kafića pa samim tim ni ljudi i meni je tamo bilo najlepše.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ono je što me je iznenadilo na Rodosu, jer do sada nigde baš nije bilo tako izraženo, je to da ljudi sa plaža odlaze relativno rano (za moj pojam), već oko 17h. Od 18h se više ležaljke na većini mesta ni ne naplaćaju ali broj ljudi koji je na plaži u to vreme je zaista mali. Nama je to odgovaralo jer smo mi ostajali na plaži sve dok sunce ne zađe.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 14 Avgust 2025, 14:42 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
:clap: za te zalaske i za friške slike i utiske :romance-grouphug:
A što se tiče bežanja sa plaže u 5 popodne... to je zato što se od 6 služi večera po hotelima :lol:
Za nas samostalne slobodne duhove ( :whistle: ) to nema značaja, jer i kad smo u pp varijanti... večera se služi do 9 :mrgreen:

PS: slobodno nas zatrpaj s tim fotkama zalazaka sunca

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 15 Avgust 2025, 11:59 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Što se mene tiče samo neka oni idu na večeru :) Ali da vidiš kako se pred zalazak sunca skupe na plaži u fullu sređene, našminkane, isfenirane i skockane pa krenu da poziraju :happy-partydance: Često to bude kombinacija majka i ćerka. I za tu decu mi je nekako jasno ali te gospođe mame su mi potpuna enigma :think:

Ja nekako na moru najviše volim te spontane slike, gde je kosa rasčupana, majica izgužvana...

Stari grad je fantastičan. Ima za svakog po nešto, i da se vidi i da se kupi i da se jede, pije… Gužva je poprilična i danju i uveče, ali se uvek možete „izgubiti“ u uskim popločanim uličicama i biti sami. Tek tada se oseti pravi duh te srednjovekovne građevine.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 15 Avgust 2025, 12:06 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Obišli smo arheološki muzej. Ulaznica je 10eur. Vredi videti.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 20 Avgust 2025, 08:11 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Još jedna od atrakcija ovog ostrva je i Petaloudes - dolina leptirova. Ulaz je 6eur i potrebno je dva sata da se sve obiđe. Mi smo proveli i više jer sam ja zaista uživala u ovom okrežunjeu.

Nalazi se na zapadnoj strani u unutrašnjosti ostrva, oko 25km udaljena od grada Rodosa. To je deo prirodnog rezervata, šumovit kanjon kroz koji protiče rečica Pelekanos. Ima uređene staze koje presecaju drveni mostići. Zbog specifične mikroklime i guste vegetacije, ovo područje je postalo savršeno stanište za leptire vrste Panaxia quadripunctaria, sa karakterističnim crno-žutim (tigrastim) krilima.

Sredinom 20.veka dolina je zaštićena i uređena, kako bi se očuvali leptiri koji u tolikom broju pružaju zaista jedinstven doživljaj. Najbolje vreme za posetu je od juna do septembra, kad se leptiri u dolini okupljaju zbog parenja. U tom je razdoblju dolina prekrivena desetinama hiljada leptira. Ako ih nešto uznemiri, dižu se sa stabala u prekrasnim rojevima koji su prizor za pamćenje jer tek tada se vidi sva lepota (crvena krila) ovih leptirova.

Leptiri provedu celo leto u hladnom, vlažnom staništu doline. Na kraju se pare krajem augusta i početkom septembra i tada većina ženki napušta dolinu. Lete kako bi pronašle sigurno mesto za polaganje jaja, a nakon toga umiru. Maleni leptirići u proleće dožive svoju transformaciju iz gusenice, a već tokom leta izrastu u odrasle leptire. Prateći vlagu i miris stabala iz doline, vraćaju se u dolinu i tako se ciklus ponavlja.

Pored leptirova mogu se videti i drugi zanimljivi primerci flore i faune.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Veoma zanimljiv gušter sa tirkizno plavim repom. Na aparatu mislim da imam i bolje fotografije pa ću naknadno dodati.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Rakovi, kojih osim u vodi, ima po stazama, stablu...

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 20 Avgust 2025, 08:43 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Lindos - antički gradić koji se nalazi na istočnoj obali ostrva, udaljen je oko 50km od grada Rodos. Simpatično, u dolini ušuškano mestašce sa belim kućićama i popločanim uličicama gde nema saobraćaja. Zato je jako bitno naglasiti, za one koji idu autom, da nikako ne silaze niz ulicu u Lindos. Na kraju te strme ulice, na trgiću se nalazi veliko drvo koje zapravo predstavlja kružni tok. Tu redari upravljaju saobraćajem i usmeravaju deo automobila odmah ka plaži a deo vraćaju nazad u zavisnosti od gužve. Znači savet, ne sliaziti autom ka Lindosu. Na samom ulasku u mesto, na magistrali, se nalazi veliki parking koji se plaća čini mi se 10eur (dnevna karta). Uzmu vam ključeve od auta, daju neki broj, i automobile ređaju kao sardine. Kako izađu iz istih nakon parkiranja pojma nemam.
Kad ostavite auto sledi vam šetnja za koju bi bilo dobro da ste u kondiciji jer ima da se ide poprilično uz brdo, sa velikim brojem stepenika, ukoliko želite da obiđete i Akropolj, koji je stariji od Atinskog.
Nekada se do Akropolja moglo magarcima, bez obzira na težinu. Danas na svu sreću, magarce mogu da zajašu samo oni koji imaju manje od 65kg.

Mi smo nakon obilaska Akropolja i šetnje ulučicama Lindosa otpešačili i do zaliva Svetog Pavla i tamo proveli ostatak dana.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

I za ovu lokaciju imam još slika na aparatu ali mi za to treba dodatno vreme... Ulaznica za Akropolj je 20eur. Mi smo je kupili online i platili 25e. Apsurd ali je tako. Nismo zažalili jer na samom ulazu zna da se otegne popriličan red za kupovinu ulaznica. A sunce je neumoljivo. Mislim došli ujutro oko 9h i nije bilo velike gužve ni na ulazu ni na samom lokalitetu.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2025.