Već sam vam pisala kako smo ovog leta, i u odlasku i u povratku iz Parge, svratili u Solun. Sada je vreme da napišem koju reč i o samom Solunu. Ne mogu da kažem da smo upoznali ovaj grad onako kako bi to trebalo, ali mislim da smo uspeli da vidimo bar nešto od znamenitosti Soluna.
Apartman/stan u kome smo bili smešteni je u ulici Giannitson, blizu autobuske stanice. Do luke i centra se lako stiže, šetnjom od nekih 30-40min. Smeštaj rezervisan preko Airbnb-a, i sve preporuke za njega (ukoliko nekom zatreba). Parking ispred zgrade besplatan, što je za Solun poprilično važno.
https://www.airbnb.com/rooms/6659553?s=Y_UelsBgNa putu do luke i centra grada videli smo par zanimljivosti:
Crkva Svih svetih

Ne znam šta je ali mi se zgradica dopala

Luka

Solun je osnovan u 4. veku pre nove ere. Ime je dobio po Tesaloniki, polusestri kralja Aleksandra Makedonskog. Istoriju ovog grada obeležile su sve velike civilizacije koje su se smenjivale na prostoru Evrope. Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj i jedna od najznačajnijih luka na Balkanu.
Pročitah da Solun ima oko 370.000 stanovnika. Iskreno, mislila sam da ima više. Sam Solun se deli na dve oblasti -Ano Poli, viši deo grada na strmom području i Kato Poli, niži deo grada koji se pruža do luke.
Ono na šta prvo pomislite kada kažete Solun je Zejtinlik (na kome nažalost nismo bili) i Bela kula. Simbol Soluna. Nekad je bila kula koja je štitila istočni deo gradskih zidina tokom 15. veka a godinama kasnije se koristila kao zatvor. Visoka je 37 metara. Solun je oslobođen 1912. godine i kula je okrečena u belo kao simbol pročišćenja i slobode, pa je tako i dobila svoje sadašnje ime. Danas je to muzej umetnosti i istorije i jedna od glavnih gradskih atrakcija. Na kulu se možete popeti za 3e, Kažu da pogled nije spektakularan. Mi se nismo peli, zbog kiše i nedostatka vremena. Sledeći put hoćemo

Ako nastavite dalje da šetate uz more, doći ćete do skulpture koja je posvećena kralju Makedonije – Aleksandru Velikom. Spomenik je podignut i otkriven 1974.godine i predstavlja čuvenog vladara na svom konju Bukefalu. Štitovi koji okružuju figuru su simbol grčkih gradova. Tu je i veliki i lepo uređeni park sa klupama gde možete d sednete i uživate u pogledu na more

U neposrednoj blizini, na keju, je nova džinovska art skulptura (iliti instalacija

) kišobrana koji Solun simbolično štite od kiselih kiša. Ovde je neizbežno slikanje.