Milena dobila si već odgovor, Pefkohori je veći i administrativno i po broju stanovnika i po površini koju zauzima. Meni je nekako Hanioti bio više "mondenski" jer je tamo sve posvećeno turisti, dok u Pefkohoriju postoje i "svakodnevne" prodavnice (auto delovi, oprema za kupatilo, rasveta, šerpe i posteljine...).
KDI 
za fotografije u sumrak i svitanje dana, primetio sam i na drugim temama da ti te fotografije idu od ruke, ne znam da li je do aparata ili je u rukama Mandušića Vuka ..., ali svaka čast.
Čitam ovo naše pisanje od početka i pitam se hoće li neko reći šta "trabunjamo": čisto i toplo more, luksuzne vile, supermarketi i jeftini restorani, pitomo za vožnju, a nama je

. Zaista je teško da prenesemo tu atmosferu gužve, tada nisam imao kameru, a fotografisanje tog prizora mi nije bilo primamljivo. Da budem pošten i u Potosu i u Pargi mi je uveče u avgustu bila gužva, ali su postojale moje oaze bilo na plaži ili u zavučenim ulicama gde nađete mir. Da li zbog strukture gostiju, nadjačavanja muzike iz kafića, mešanja mirisa iz fast-food restorana, puno naših turista meni reč vašar najbolje opisuje atmosferu u Hanioti/Pefkohori delu Kasandre. To nikako ne znači da nije vredno posetiti Kasandru i da je lošiji izbor od drugih isto tako popularnih destinacija u Srbiji.
* * *
Hajde da nastavimo obilazak i dođemo do onih lepših delova istočne obale. Između Pefkohorija i Paljurija se nalaze 3 lepe i lako dostupne plaže.
Glarokavos je plaža karakteristična po velikom zalivu, "slanom" jezeru, koje je uskim prolazom odvojena od mora. Zbog toga je idealna kao prirodna marina i koristi se za vez čamaca van sezone. U pitanju je neuređena plaža, peščana sa mestimično šljunkom, a na nekim mestima iz peska niče trava. Cela plaža je okružena borovom šumom pa ima prirodne hladovine. Ulazak u vodu je postepen i na plaži naravno nije gužva. Plažu često zaposednu free-kamperi i poneki nudista. Uputstvo za dolazak je bilo "nakon izlaska iz Pefkohorija, prođe se pumpa sa desne strane, po posle 500m skrene na zemljani put sa leve strane". Ja sam izgleda to skretanje promašio i skrenuo kod hotela Port Marina i izbio na jezero, a ne najširi deo plaže. Kako ja na odmor idem bez auta, iznajmljujem auto na par dana i obilazim lokalnim prevozom, nemam luksuz dvokratnog odlaska na plažu van mesta niti nošenja suncobrana, ležaljki, peškira, vode, voća, krema... pa se ovoj plaži nisam vraćao. Ko bude zainteresovan neka na YT pretraži po imenu ove plaže.

Golden beach - zlatna plaža je sledeća zanimljiva plaža u narednoj uvali. Plaža je kombinacija pesak / šljunak, sa postepenim ulaskom u vodu. Kako se ova istočna strana nalazi duboko u zalivu, a plaže još u uvali more je uvek mirno i nema vetra i talasa. Do plaže se dolazi zemljanim putem, odvajanje sa magistrale je stidljivo obeleženo, postoji parking, a ko porani može da nađe i hlad. Na plaži postoje dva kafića (jedan drži naša Novosađanka), uz poručeno piće dobijete korišćenje ležaljki, a ima i dosta velikih delova za sopstveni mobilijar. Čitao sam da su neki turisti imali problem sa unošenjem sopstvenog pića na ležaljke, ali ne mogu to da potvrdim da sam lično video.
Xenia ili Blue fish ili Chrousso plaža je možda i najpopularnija plaža u ovom delu poluostrva. Dugačka peščana plaža ("brašno" pesak) sa nekoliko kafića, sportovima na vodi, delovima za sopstveni mobilijar, kamp - sve u svemu dobra plaža. Naročito je popularna kod roditelja sa malom decom zbog toga što se plićak prostore dugačko u more, zbog toga je i voda uvek izuzetno topla, a više puta sam ponovio i mirna. Plaža je okružena šumom, ali na samoj plaži nema mnogo prirodnog hlada jer su Grci lenji da malo srede taj prvi red šume i tu postave ležaljke. Plivači neka 30-ak metara pešačenja do dubine za plivanje shvate kao akvabik. Na plaži zna da bude velika gužva (u kafićima), naročito vikendom i između 10-13 kada pristaju brodići sa krstarenja sa Sitonije. Do plaže se dolazi zemljanim putem (dobar je put) i ima pristojan parking.

Namerno stavljam ovu malo lošiju slike kako bih pojasnio plažu. Stojim na molu na koji pristaju brodići skroz "dole", najbliže Paljuriju, posle mola ima slobodan deo plaže sa kantinom u kamp kućici, pa Blu fish kafić, sportovi na vodi, slobodan deo, izlaz na plažu iz Chrousso village hotela (hotel sa all inclusive uslugom), pa drugi kafić a na supotnom kraju plaže se nalazi kamp (čini mi se da sam na nekoj tabli pročitao da je kapacitet 150 šatora i 100 parking mesta).

Plaža se zove Xenia jer je tu 60-ih godina postojao za to vreme luksuzan hotel, a svi koji su posetili plažu prepoznaće ruševine koje su danas ostale od hotela.
Slika je preuzeta sa Wikipedie.Plaže se od centra Pefkohorija nalaze na 2.5, 4 i 10 km respektivno. Kako je Bog Grcima dao prelepu obalu, ali ne i inicijativu da nešto zarade nema baš organizovanog prevoza do plaža. Možete koristiti lokalne buseve (KTEL Halkidiki), postoji 5 polazaka radnim danima, a manje vikendom, karta Hanioti-Xenia košta 2eura i od puta ima 10 minuta pešačenja, u povratku bus zaustavljate mahanjem. Predstavnici naših agencija organizuju prevoz kolima i minibusevima i povratna karta kod njih košta 5 eura i dogovarate se za vreme povratka. Ako vas je četvoro ni taxi nije loša ideja, otprilike je cena 1euro/km.